Υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, επί της αρχής, από την Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ».

Υπέρ ψήφισαν τα κόμματα της συμπολίτευσης ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, Χρυσή Αυγή, ΔΗΜΑΡ και ΚΚΕ.

Η συζήτηση συνεχίζεται επί των άρθρων.

Αποφασίζει το Πρωτοδικείο

Στο μεταξύ, στο Πρωτοδικείο κρίνεται το μέλλον των κινητοποιήσεων της ΓΕΝΟΠ, καθώς συζητείται η προσφυγή της διοίκησης της ΔΕΗ, για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

Η απόφαση αναμένεται αργά το απόγευμα της Παρασκευής ή το πρωί του Σαββάτου. Σε περίπτωση που η απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική, οι συνδικαλιστές αναφέρουν ότι υπάρχουν κι άλλοι τρόποι για να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους.

Η κυβέρνηση, από την πλευρά της, διαμηνύει ότι εάν η απεργία κριθεί παράνομη και καταχρηστική, θα δώσει λίγες ώρες προθεσμία για να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ στις θέσεις τους. Εάν αυτό δεν γίνει, θα προχωρήσει στην πολιτική επιστράτευσή τους.

Σε ό,τι αφορά τις διακοπές ρεύματος, από το Διαχειριστή του συστήματος (ΔΕΔΔΗΕ) δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πρόγραμμα για την Παρασκευή. Σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι το μεσημέρι δεν αναμένεται να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση.

Οι μονάδες παραγωγής που βρίσκονται εκτός λειτουργίας λόγω της απεργίας της ΓΕΝΟΠ παραμένουν στις 13, ενώ η ζήτηση ρεύματος είναι λίγο μειωμένη λόγω των ανέμων που ρίχνουν τη θερμοκρασία και κατ' επέκταση τη ζήτηση ενέργειας για τη λειτουργία των κλιματιστικών.

Σε περίπτωση βέβαια που υπάρξει κάποια αλλαγή είτε στο μέτωπο της παραγωγής είτε της ζήτησης, θα γίνουν περικοπές προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο κατάρρευσης του συστήματος.

Για τις βραδυνές ώρες, αντίθετα, θεωρείται βέβαιο ότι θα απαιτηθούν περικοπές (όπως έγιναν και το βράδυ της Πέμπτης) καθώς λείπει από το σύστημα η εισροή ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά.

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο ψηφίζεται από το Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής την ερχόμενη Τετάρτη.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ