Εγκαταλείπουν το Σλαβιάνσκ, ένα από τα προπύργιά τους στην ανατολική Ουκρανία, οι φιλορώσοι αυτονομιστές.

Αρχικά οι φιλορώσοι διέψευδαν την πληροφορία, την οποία είχε ανακοινώσει μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook, ο ουκρανός υπουργός Εσωτερικών, Αρσέν Αβάκοφ. Στη συνέχεια, ωστόσο, πηγές από την πλευρά των ανταρτών επιβεβαίωσαν ότι οι φιλορώσοι αποχωρούν από το Σλαβιάνσκ.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Πέτρο Ποροσένκο, έδωσε εντολή στο στρατό να υψώσει την ουκρανική σημαία στο δημαρχείο του Σλαβιάνσκ.

Νωρίτερα, ο Αρσέν Αβάκοφ, στο λογαριασμό του στο Facebook ανακοίνωσε ότι μεγάλο μέρος των φιλορώσων και ο αρχηγός τους εγκατέλειψαν το Σλαβιάνσκ, ένα από τα προπύργιά τους στην ανατολική Ουκρανία, όταν ήρθαν αντιμέτωποι με τις στρατιωτικές δυνάμεις του Κιέβου.

«Πριν ξημερώσει οι υπηρεσίες πληροφοριών ανέφεραν ότι ο Ιγκορ Στρελκόφ, (που κατηγορείται από το Κίεβο ότι είναι συνταγματάρχης των ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών του στρατού) και ένα μεγάλο μέρος των μαχητών εγκατέλειψαν το Σλαβιάνσκ προκαλώντας σύγχυση στους λίγους άνδρες τους που παραμένουν εκεί» έγραψε ο Αβάκοφ.

Ο αυτοανακηρυχθείς «δήμαρχος» του Σλαβιάνσκ επιβεβαίωσε ότι οι φιλορώσοι φεύγουν, ενώ ανέφερε ότι κινούνται προς την πόλη Κραματόρσκ. Είπε, ωστόσο, ότι οι ουκρανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εισέλθει στην πόλη.

Εκπρόσωπος των φιλορώσων δήλωσε στο Associated Press ότι οι αντάρτες εκκενώνουν το Σλαβιάνσκ, και ότι οι επιχειρήσεις του στρατού άφησαν πίσω τους μια «κατεστραμμένη πόλη».

Το Σλαβιάνσκ βρισκόταν υπό τον έλεγχο των φιλορώσων ανταρτών από τον Απρίλιο.

Την Παρασκευή, ο Ιγκoρ Στρελκόφ είχε απευθύνει έκκληση στη Μόσχα για βοήθεια, τονίζοντας ότι χωρίς τη βοήθειά της το Σλαβιάνσκ σύντομα θα πέσει στα χέρια των δυνάμεων του Κιέβου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των αυτονομιστών αυτή την εβδομάδα, έπειτα από τη διακοπή εκεχειρίας δέκα ημερών.

Ο ουκρανός πρόεδρος, Πέτρο Ποροσένκο, δήλωσε ότι είναι έτοιμος για εκεχειρία, αλλά δεν μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επιβεβαίωση για τη διεξαγωγή νέων συνομιλιών.

in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Reuters/Γαλλικό

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook