Στην τελική ευθεία βρίσκεται η διαδικασία μέχρι την καταβολή σε εκατοντάδες αμπελουργούς της Κρήτης που υπέστησαν μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες τους από το περονόσπορο του 2011 και αφού προηγήθηκε σειρά παρεμβάσεων στη Βουλή και συναντήσεων τις προηγούμενες ημέρες με τους αρμοδίους Υπουργούς, από τον Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη και σε στενή συνεργασία με τον Πρόεδρο της ΟΑΣΝΗ κ. Γιώργο Τζωρτζάκη, τον Πρόεδρο της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης κ. Πρίαμο Ιερωνυμάκη και τα μέλη των Δ.Σ. τους.

Σήμερα υπεγράφη η προέγκριση της χρηματοδότησης και ανακατανομής του προϋπολογισμού από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη.

Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας αναμένεται η υπογραφή και έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης μεταξύ των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η οποία θα περιγράφει τις διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων και στην συνέχεια ο ΕΛΓΑ θα λάβει τη σχετική εντολή για να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την εξόφληση των αμπελουργών.

Στην συνέχεια ακολουθεί η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων από τους αγρότες – αμπελοκαλλιεργητές προς τον ΕΛΓΑ. Θα ακολουθήσει έλεγχος των δικαιολογητικών από τον ΕΛΓΑ και θα εξεταστούν τυχόν ενστάσεις που θα υποβληθούν. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται από την Κοινότητα να διαρκέσει τουλάχιστον ένα μήνα.

Όπως δήλωσε ο Ηρακλειώτης Βουλευτής: «Αφού καταφέραμε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο που ταλαιπώρησε τρεισήμισι ολόκληρα χρόνια τους αμπελοκαλλιεργητές της Κρήτης και όχι μόνο, οι εξελίξεις προχωρούν κανονικά και ταχύτατα. Σημαντικότατο ρόλο έπαιξε και η αποχώρηση του απελθόντα Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρακολουθούμε στενά το θέμα και σε συνεργασία με την ΟΑΣΝΗ και την Ομάδα Αμπελουργών Κρήτης, και τις επόμενες ημέρες προγραμματίζουμε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ.»