Στις 17 Ιουλίου αναμένεται να κατατεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση το πρόγραμμα της Ελλάδας για την απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων που αφορούν στο πρόγραμμα «Εγγύηση για τη Νεολαία», που παρέχει εκπαίδευση κατάρτιση και μαθητεία στους νέους που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας.

Την ανακοίνωση αυτή έκαναν, σήμερα, στο 31ο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων του ΟΑΕΔ, ο υφυπουργός Εργασίας Ιωάννης Πλακιωτάκης και ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου.

Η Ελλάδα πρόκειται να λάβει από την ΕΕ κονδύλι ύψους 340.000.000 ευρώ έως το 2020, που θα το αξιοποιήσει αποκλειστικά σε προγράμματα απασχόλησης για νέους. Πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και η διοίκηση του ΟΑΕΔ, σε συνεργασία με το υπουργείο Εργασίας, ανέλαβαν να δημιουργήσουν τα νέα προγράμματα.

Εξάλλου, στις τοποθετήσεις τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αναφέρθηκαν στις οφειλές του ΙΚΑ προς τον ΟΑΕΔ, που αγγίζουν το ποσό των 8 δισ. ευρώ, ενώ υποστήριξαν ότι υπάρχει συρρίκνωση του έργου του ΟΑΕΔ και μετατόπιση αρμοδιοτήτων σε ιδιώτες, όπως τα ιδιωτικά γραφεία εργασίας.

Όπως μάλιστα αναφέρθηκε, πρόσφατα μπήκαν σε πρόγραμμα κινητικότητας/διαθεσιμότητας 253 υπάλληλοι του ΟΑΕΔ, ενώ η πρόσφατη Έκθεση Αξιολόγησης των Δομών των Οργανικών Μονάδων του ΟΑΕΔ (Αύγουστος 2013) διαπιστώνει την ανάγκη προσλήψεων για την κάλυψη 731 οργανικών θέσεων στις Τοπικές Υπηρεσίες (588 θέσεις στα Κέντρα Προώθησης στην Απασχόληση και 143 στις Εκπαιδευτικές Δομές). Επίσης προτείνει την εκ νέου τοποθέτηση 110 ατόμων ΠΕ και ΤΕ στη διοίκηση του Οργανισμού, ενώ καταγράφει 221 κενές οργανικές θέσεις διοικητικού προσωπικού.

Παρέμβαση στο συνέδριο έκανε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, αρμόδιος για θέματα εργασίας, ο οποίος ανέφερε ότι η πραγματική ανεργία είναι πάνω από 34%, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία έχει τριπλασιαστεί από το 2009 έως σήμερα (από 9,7% στο 27,6%), ενώ οι μακροχρόνια άνεργοι υπερβαίνουν το 70% των εγγεγραμμένων ανέργων, που σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε περίπου 1.000.000 άτομα.

Πηγή: ΟΑΕΔ: Η ΕΕ θα δώσει κονδύλι ύψους 340.000.000 ευρώ για προγράμματα απασχόλησης νέων | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/57785/oaed-i-ee-tha-dosei-kondyli-ypsoys-340000000-eyro-gia-programmata-apasholisis-neon#ixzz36cToOfdk

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook