Είναι γνωστό ότι τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά που βρίσκουμε στους πάγκους της λαϊκής αγοράς ή/και του σουπερμάρκετ ψεκάζονται με διάφορες ουσίες προκειμένου να προστατευθούν κατά την καλλιέργειά τους.

Πολλές από αυτές τις ουσίες "ποτίζουν" την φλούδα και το εσωτερικό των τροφών αυτών με αποτέλεσμα να φτάνουν στο στομάχι μας και από εκεί στο αίμα μας.

Το αμερικανικό υπουργείο Γεωργίας έδωσε στη δημοσιότητα μια λίστα με εκείνες τις τροφές (φρούτα και λαχανικά) που έχουν αυξημένες πιθανότητες να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων καθώς και εκείνες που είναι κατά κανόνα καθαρές από τέτοιες επικίνδυνες για τον οργανισμό των ανθρώπων ουσίες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για την αντιμετώπιση διαφόρων εντόμων, αγριόχορτων και άλλων παραγόντων που βλάπτουν τις καλλιέργειες χρησιμοποιούνται περίπου 400 χημικές ουσίες.

Δείτε τις δύο σχετικές λίστες:

Φρούτα και λαχανικά με αυξημένο κίνδυνο να έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων:

Μήλα

Σέλερι

Φράουλες

Ροδάκινα

Σπανάκι

Σταφύλια

Πατάτες

Μούρα (μύρτιλλα)

Τομάτες

Πιπεριές

Φρούτα και λαχανικά που συνήθως ΔΕΝ έχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων:

Αβοκάντο

Μελιτζάνα

Πορτοκάλια

Ανανάς

Κρεμμύδια

Κουνουπίδι

Πεπόνι

Ακτινίδιο

Λάχανο

Καρπούζι

onmed.gr