Με το ζήτημα της επίταξης των υπηρεσιών και της επιστράτευσης των εργαζομένων της ΔΕΗ σε πλήρη εξέλιξη η κυβέρνηση ετοιμάζεται πυρετωδώς για έναν ακόμη έλεγχο από τους εκπροσώπους των δανειστών . Οι επικεφαλής της τρόικας φθάνουν στην Αθήνα πιθανότατα την Τρίτη και από Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι συναντήσεις με τους αρμόδιους υπουργούς .

Την πρώτη του επαφή με την τρόικα αναμένεται να έχει και ο νέος υπουργός οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης με την ατζέντα της συνάντησης να είναι ιδιαιτέρως πλούσια .

Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων θα βρεθούν η ολοκλήρωση της επόμενης εξάδας των προαπαιτούμενων , η εξέλιξη του προγράμματος απολύσεων στο δημόσιο αλλά και το χρηματοδοτικό κενό .

Εικόνα για το νομοσχέδιο που αφορά στην δημιουργία της λεγόμενης μικρής ΔΕΗ ήδη έχουν οι εκπρόσωποι των δανειστών και οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν δεν θα είναι τίποτα μπροστά σε αυτές που θα υπάρξουν για το μεγάλο αγκάθι που ονομάζεται νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς .

Οι απολύσεις στο δημόσιο προχωρούν βάση προγράμματος ωστόσο η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων σκοντάφτει πάλι στις αντιδράσεις των συνδικαλιστικών φορέων γεγονός που ενδέχεται να προκαλέσει καθυστερήσεις στο πρόγραμμα.

Για τις απολύσεις η κυβέρνηση έχει να παρουσιάσει μια πολύ αργή διαδικασία στην εκδίκαση των πειθαρχικών υποθέσεων αφού το πρώτο εξάμηνο του 2014 απολύθηκαν μόλις 500 υπάλληλοι. Σημειώνουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να έχουν απομακρυνθεί από το δημόσιο 6.500 υπάλληλοι έτσι ώστε να συμπληρωθεί ο αριθμός των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014.

Το ασφαλιστικό αλλά και η πορεία των εσόδων είναι δύο ακόμη καυτά θέματα στο τραπέζι των συζητήσεων με την τρόικα .Η κυβέρνηση εκτιμά ότι είναι εντός των στόχων τόσο στον νέο χάρτη του ασφαλιστικού αλλά και στην μείωση σχεδόν στο μηδέν των συντάξεων μαϊμού ενώ και στα έσοδα τα πρώτα στοιχεία από το οικονομικό επιτελείο είναι εντός των υπολογισμών .

Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό είναι το ζήτημα της χρηματοδότησης των κομμάτων με τις αντιδράσεις να είναι ήδη έντονες και να αναμένεται να χτυπήσουν κόκκινο όταν οι σχετικές ρυθμίσεις δοθούν στην δημοσιότητα και πάρουν τον δρόμο προς το κοινοβούλιο για ψήφιση.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook