Την αλλαγή του συστήματος των επιχορηγήσεων στο θέατρο και κάθε άλλη μορφή τέχνης, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού, με στόχο το σύστημα αυτό «να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες, που είχε το ίδιο δημιουργήσει» και «να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας». Ωστόσο, το υπουργείο δεσμεύεται για την αποπληρωμή των οφειλών όλων των προηγούμενων ετών, την οποία και έχει δρομολογήσει.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα το ΥΠΠΟΤ θα παρουσιάσει ένα νέο, ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης του θεάτρου, μέρος του οποίου αποτελούν και οι επιχορηγήσεις θεατρικών παραγωγών. 
«Οι επιχορηγήσεις στον χώρο του Πολιτισμού πρέπει να είναι στοχευμένες και να διέπονται από σαφείς και δίκαιους κανόνες. Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, έπρεπε να αλλάξει ριζικά η κατάσταση που είχε παγιωθεί στις επιχορηγήσεις καθώς και η νοοτροπία που είχε καλλιεργηθεί στους επί μακρόν επιχορηγούμενους φορείς και δημιουργούς, κάποιοι απ’ τους οποίους έφτασαν να θεωρούν την κρατική επιχορήγηση ως εκπλήρωση κάποιας υποχρέωσης έναντί τους» τονίζεται στην ανακοίνωση. 
Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Πολιτισμού προχωρά στην αλλαγή του συστήματος των θεατρικών επιχορηγήσεων, «ώστε να πάψει να αναπαράγει τις παθογένειες που είχε το ίδιο δημιουργήσει, να κλείσει οριστικά ο φαύλος κύκλος της αδιαφάνειας και να οικοδομήσουμε ένα νέο σύστημα που να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της θεατρικής τέχνης». 
Για τη διαμόρφωση αυτού του νέου συστήματος, αναφέρεται στην ανακοίνωση, το ΥΠΠΟΤ έλαβε υπόψη πρώτον τις απόψεις που εκφράσθηκαν στο πλαίσιο της σχετικής δημόσιας διαβούλευσης, δεύτερον τα συμπεράσματα που προέκυψαν από συζητήσεις με διακεκριμένους εκπροσώπους του χώρου, τρίτον τα πορίσματα και διαπιστώσεις παλαιοτέρων ομάδων εργασίας που λειτούργησαν στο πλαίσιο του ΥΠΠΟΤ και, τέταρτον, την τελική πρόταση της ομάδας εργασίας που συγκροτήθηκε το φθινόπωρο του 2010 με απόφαση του υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλου Γερουλάνου.
Η ανακοίνωση για την αλλαγή του συστήματος των επιχορηγήσεων συνέπεσε με την κινητοποίηση, την Τρίτη, ανθρώπων του θεάτρου έξω από το ΥΠΠΟΤ, στην οδό Μπουμπουλίνας. 
Με το πάγιο αίτημα ότι «εδώ και δέκα οκτώ μήνες, στην ουσία καταργείται το θέατρο με τη στάση του ΥΠΠΟΤ», οι δεκάδες καλλιτέχνες που συμμετείχαν σ\’ αυτή την «ειρηνική διαμαρτυρία», όπως την χαρακτήρισαν, εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη στάση της πολιτείας.
Οι ηθοποιοί και οι σκηνοθέτες δεν δέχθηκαν να συναντήσουν την γενική γραμματέα, Λίνα Μενδώνη (καθώς ο Π.Γερουλάνος απουσιάζει στο εξωτερικό), καταγγέλλοντας ότι παρά τις δικές της διαβεβαιώσεις, καμία πρόοδος δεν συντελείται και το θέμα των επιχορηγήσεων παραμένει ανοικτό.
Έπειτα από συνεννοήσεις αποφασίστηκε οι καλλιτέχνες να επιστρέψουν στο ΥΠΠΟΤ την Πέμπτη για να συναντηθούν με τον κ. Γερουλάνο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook