Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το πρώτο εξάμηνο λειτουργίας του νέου σχολείου της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης για παιδιά που έχουν την ελληνική ως μητρική τους γλώσσα.

Πολλοί γονείς που εγκατέλειψαν την Ελλάδα λόγω της οικονοµικής κρίσης, εµπιστεύθηκαν την ελληνοµάθεια των παιδιών τους στο νέο σχολείο της Κοινότητας. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές εκφράζουν ικανοποίηση για το σχολείο, ενώ ο αυξανόµενος αριθµός των εγγραφών αποτελεί μια ακόμα ένδειξη για την επιτυχημένη λειτουργία του.

«Με αφορµή τον µεγάλο αριθµό Ελλήνων που έχουν φτάσει πρόσφατα από την Ελλάδα, η Κοινότητα ξεκίνησε φέτος µια νέα προσπάθεια στο χώρο της ελληνοµάθειας, δηµιουργώντας ένα νέο σχολείο διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας, που απευθύνεται σε µαθητές που έχουν τα ελληνικά σαν µητρική γλώσσα,» λέει η συντονίστρια του νέου σχολείου κ. Μαρία Μπακαλίδου.

\"\"Στόχος του σχολείου είναι να διατηρήσουν τα παιδιά το υψηλό επίπεδο ελληνοµάθειας που ήδη έχουν και να το διευρύνουν. «Για το λόγο αυτό το εκπαιδευτικό πρόγραµµα είναι βασισμένο στα βιβλία της γλώσσας που διδάσκονται στα ηµερήσια σχολεία της Ελλάδας,» προσθέτει η κ. Μπακαλίδου. «Οι µαθητές, καθώς έχουν έρθει από την Ελλάδα, είναι εξοικειωµένοι µε τη δοµή των βιβλίων αυτών και µπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις τους».

Τη σημασία του νέου σχολείου επισημαίνει και ο διευθυντής των σχολείων της Κοινότητας κ. Μάνος Τζιμπραγός, λέγοντας πως το σχολείο καλύπτει τις ιδιαίτερες ανάγκες ενός μεγάλου αριθμού μαθητών που έχουν την Ελληνική ως μητρική τους γλώσσα.

«Η επιτυχία του νέου εγχειρήματος έγκειται στο ότι έρχεται να καλύψει τις ιδιαίτερες ανάγκες των μαθητών που έχουν πρόσφατα έρθει από την Ελλάδα και χρησιμοποιούν την Ελληνική ως πρώτη γλώσσα,» λέει. «Επιπλέον, το σχολείο μας αυτό αποτελεί κατά κάποιο τρόπο ένα μέσο σύνδεσης με το πρότερο σχολικό και μαθησιακό περιβάλλον της Ελλάδας και ομαλής μετάβασης και προσαρμογής στη νέα πραγματικότητα.»

Οι γονείς
Γονείς που εμπιστεύθηκαν την ελληνομάθεια των παιδιών τους στο νέο σχολείο δηλώνουν ικανοποιημένοι όχι μόνο για το υψηλό επίπεδο διδασκαλίας, αλλά και για το γεγονός ότι τα παιδιά πηγαίνουν με μεγάλη χαρά στο σχολείο.

«Είμαι πολύ ικανοποιημένη με το σχολείο,» δηλώνει η κ. Παλάσα Σαρικαλαϊτζίδου. «Το παιδί μου είναι πολύ ευχαριστημένο με το σχολείο και θέλει να πηγαίνει πάντα με χαρά».

\"\"Ανάλογα σχόλια κάνει και η κ. Μαρία Κατσιγιάννη: «Εχω δύο παιδιά στο σχολείο. Είμαστε τρία χρόνια εδώ. Το σχολείο βοηθά πολύ τα παιδιά μας να διατηρήσουν και βελτιώσουν τα ελληνικά τους. Έχουμε δει μεγάλη διαφορά και είναι αρκετά προχωρημένα. Γενικά είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Τα παιδιά είναι ευχαριστημένα με το σχολείο, χαίρονται να έρχονται και ιδιαίτερα από το γεγονός που είναι σε επαφή με τα άλλα παιδιά.»

Ο κ. Κώστας Στεφανίδης λέει: «Το σχολείο είναι πάρα πολύ καλό. Όλα είναι θετικά. Τα μαθήματα είναι αρκετά καλά και κατάλληλα για τα παιδιά, τα οποία έρχονται με μεγάλη ευχαρίστηση.»

Ικανοποίηση εκφράζει και ο κ. Βασίλης Λυμπέρης: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Εκείνο που ζητούσαμε ήταν να βρούμε ένα υψηλότερο επίπεδο από τα άλλα σχολεία. Έξι μήνες που είμαστε στο σχολείο έχουμε δει μεγάλη βελτίωση κάτι που δεν την βλέπαμε στα άλλα σχολεία. Τα παιδιά έρχονται με μεγάλη χαρά στο σχολείο. Σημαντικό είναι ακόμα το γεγονός ότι εκτός από τη διδασκαλία των ελληνικών δίνεται και έμφαση στον πολιτισμό και τις τέχνες.»

Οι εκπαιδευτικοί

Με ενθουσιασμό μιλούν για το σχολείο και οι εκπαιδευτικοί:

Γιάννα Παπασάββα: «Χαίρομαι που εργάζομαι στο σχολείο αυτό γιατί όλοι είμαστε μια ομάδα, δουλεύουμε όλοι μαζί και ο ένας βοηθά τον άλλο. Η λειτουργία του σχολείου αυτού είναι πολύ σημαντική και ιδιαίτερα για τα παιδιά που έχουν έρθει από την Ελλάδα, γιατί το επίπεδο είναι πολύ διαφορετικό.»

Μαρία-Στέλλα Παπαγεωργίου: «Το σχολείο είναι καταπληκτικό. Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία και κάτι το οποίο θα έπρεπε να γίνει για τους μαθητές που έρχονται από την Ελλάδα και για αυτούς που θέλουν ένα ανώτερο επίπεδο στην ελληνομάθεια. Τα παιδιά έρχονται στο σχολείο με χαρά και χαίρονται και προοδεύουν.»

\"\"Γιώργος Καβουκλής: «Έχω την εντύπωση ότι είναι ένα εγχείρημα το οποίο θα στεφθεί με ιδιαίτερη επιτυχία. Όλοι οι γονείς, μου έχουν πει ότι, τα παιδιά παρόλο που έρχονται μετά από μέρα γεμάτη με το αυστραλιανό σχολείο και στη συνέχεια το ελληνικό, η εργασία που τους αναθέτουμε στο σπίτι είναι αρκετή έτσι ώστε και να τα απασχολεί, αλλά και να μην τα κουράζει. Θεωρώ ότι προχωράμε στο τρίτο τρίμηνο έχοντας κατακτήσει σημαντικούς στόχους, όπως τη δημιουργία ενός φιλικού κλίματος, κλίματος εμπιστοσύνης προς τον εκπαιδευτικό και η επιτυχία θα είναι ακόμα περισσότερη, γιατί τώρα στο τρίτο τρίμηνο τα παιδιά θα μπορούν να ασχοληθούν πιο συστηματικά με τη γλώσσα και θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε με μεγαλύτερη επιτυχία και τα όποια ελλείμματα έχουν σε διάφορους τομείς. Πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά ακόμα, ανοίγοντας έτσι μια καινούργια σελίδα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση στην Αυστραλία.»

Το ενδιαφέρον και τις συνεχείς προσπάθειες της Κοινότητας για τη στήριξη των νεοφερμένων από την Ελλάδα, στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της, υπογραμμίζει ο Γενικός Γραμματέας του ιστορικού οργανισμού κ. Κώστας Μάρκος.

«Η λειτουργία του σχολείου αυτού κρίθηκε αναγκαία για τη διευκόλυνση των παιδιών, που ήρθαν από την Ελλάδα και που έχουν προχωρημένη γνώση της Ελληνικής, να συνεχίσουν την ελληνομάθειά τους με τα πρότυπα που είχαν συνηθίσει και παράλληλα να τα βοηθήσει να προσαρμοστούν στο καινούργιο περιβάλλον,» τονίζει. «Η θετική και ενθουσιώδης ανταπόκριση των γονέων και η μέχρι τώρα επιτυχία του σχολείου, μας ενθαρρύνει ως οργανισμό να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή.

»Χαρακτηριστικό είναι ότι τα μαθήματα τα παρακολουθούν και παιδιά με προχωρημένη γνώση της Ελληνικής γλώσσας, που δεν ήρθαν πρόσφατα από την Ελλάδα και που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει εδώ.»

Υπενθυμίζεται ότι λειτουργούν δύο παραρτήματα του ειδικού αυτού σχολείου, ένα στο Μάλβερν Ηστ και ένα στο κέντρο της Μελβούρνης.

Στο Μάλβερν Ηστ το σχολείο λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του δηµοτικού σχολείου Holy Eucharist Primary School, 1241 Dandenong Road, κάθε Τρίτη απόγευµα, από τις 5µµ έως τις 8µµ. Οι τάξεις που λειτουργούν είναι από προδηµοτική (Preps) έως και το Ετος 12.

Ανάλογες τάξεις λειτουργούν κάθε Σάββατο πρωί από τις 9.30πµ έως τις 12.30µµ, στο κέντρο της Μελβούρνης και από το Σεπτέμβριο θα λειτουργήσουν σε ειδικές αίθουσες στο νέο κτίριο της Κοινότητας, στη γωνία των οδών Λόνστεϊλ και Ράσελ.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook