Καλύτερα τα πήγαν οι φετινοί υποψήφιοι στις πανελλαδικές εξετάσεις συγκριτικά με το προηγούμενο έτος όπως αποδεικνύεται από τα στατιστικά που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

Από τα στοιχεία της κλιμάκωσης του Γενικού βαθμού Πρόσβασης μπορούν οι φετινοί υποψήφιοι να έχουν μια εικόνα για το πώς θα κινηθούν τα μόρια αφού οι γενικοί βαθμοί πρόσβασης των υποψηφίων καθορίζουν κατά 80% τα μόρια εισαγωγής στις σχολές ενώ το υπόλοιπο 20% καθορίζεται από το βαθμό πρόσβασης στα 2 μαθήματα αυξημένης βαρύτητας κάθε επιστημονικού πεδίου σχολών.

Μέσα από την κλιμάκωση της βαθμολογίας του ΓΒΠ προκύπτει ότι οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης στην κλίμακα του 18-20 είναι αυξημένοι κατά 9.6% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος γεγονός που όπως έχει γράψει το news.gr αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση των βάσεων εισαγωγής στις Νομικές και τα τμήματα Ψυχολογίας.

Άλλος ένας παράγοντας που θα ωθήσει ακόμα πιο πάνω τις νομικές είναι η μείωση των εισακτέων στην κατηγορία των υποψηφίων του 90% αφού φέτος εισάγονται 1079 υποψήφιοι έναντι 1260 υποψηφίων το 2013 (περιλαμβάνονται και οι ειδικές κατηγορίες). Η Νομική Κομοτηνής αναμένεται να διαμορφώσει τη βάση της λίγο πάνω από τα 18.000 ενώ η Νομική Αθήνας πιθανόν να βρεθεί στα 18.700-18.800 μόρια και το τμήμα της Θεσσαλονίκης στα 18.600 μόρια.Κατακόρυφη είναι η αύξηση των αριστούχων στη Θετική και Τεχνολογική Κατεύθυνση καθώς το 2014 5.004 υποψήφιοι βρέθηκαν στη βαθμολογική κλίμακα του 18 με 20 έναντι των 2.449 το 2013. Σχεδόν διπλασιάστηκαν οι υποψήφιοι των δυο κατευθύνσεων με ΓΒΠ 18-20 καθώς η αύξηση ανέρχεται στο 104,3%.

Η κατακόρυφη αύξηση στην εν λόγω βαθμολογική κλίμακα αναμένεται να οδηγήσει σε ιστορικά υψηλά τις Ιατρικές Σχολές και τα περιζήτητα πολυτεχνικά τμήματα. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι πιθανόν η Ιατρική Αλεξανδρούπολης να βρεθεί στα 18.500 μόρια, της Αθήνας στα 19.250 μόρια ενώ το τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών στο Μετσόβιο ίσως ξεπεράσει τα 19.000 μόρια.Αξίζει να σημειωθεί ότι βελτίωση των επιδόσεων των υποψηφίων της τεχνολογικής κατεύθυνσης έχουμε και στις μεσαίες βαθμολογικές κλίμακες στοιχείο που πιθανόν να οδηγήσει τις βάσεις των υποψηφίων προς τα πάνω και στα υπόλοιπα τμήματα.

5ο πεδίο: Αναμένεται να εισαχθούν υποψήφιοι με βαθμολογίες κοντά στο 0

Τις περισσότερες πιθανότητες εισαγωγής της έχουν οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν το 5ο επιστημονικό πεδίο καθώς σε απόλυτα νούμερα όσοι μπορούν να διεκδικήσουν τις 13.140 θέσεις των ΑΕΙ και ΤΕΙ ανέρχονται σε 16264. Αν λάβουμε υπόψη μας ότι οι υποψήφιοι που δηλώνουν το 5ο επιστημονικό πεδίο δηλώνουν και άλλα πεδία και κάποιοι εξ αυτών θα εισαχθούν σε μη οικονομικά τμήματα γίνεται αντιληπτό ότι πιθανόν να εισαχθούν σε ΤΕΙ του 5ου πεδίου υποψήφιοι με βαθμολογίες 1 και 2 ενώ ίσως υπάρξουν και κενές θέσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν τμήματα που δηλώνονται και από άλλα επιστημονικά πεδία και αν αθροιστούν οι θέσεις τους στις 13.140 τότε οι προσφερόμενες θέσεις ξεπερνούν τις 15.000.

newsbeast.gr