Η τρόικα ξανάρχεται μετά από δυο μήνες και ενόψει της συζήτησης για τη μείωση του χρέους στην κυβέρνηση επικρατεί… συναγερμός! 
Όχι μόνο γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών επιστρέφουν μετά από δυο μήνες, αλλά γιατί τα ανοιχτά μέτωπα είναι πολλά και αυτή τη φορά το οικονομικό επιτελείο θα έχει να αντιμετωπίσει κι έναν άγνωστο Χ: τον Ντέκλαν Κοστέλλο.
Είναι ο άνθρωπος που θα εκπροσωπεί στο εξής την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην τρόικα και αντικαθιστά τον Ματίας Μορς. 
Η συνάντηση των τροϊκανών, για πρώτη φορά, με τον νέο υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη και τότε οι δυο πλευρές θα ανοίξουν τα χαρτιά τους. Είπαμε, ο χρόνος πιέζει, κυρίως την Αθήνα…
Τα τέσσερα θέματα που αναμένεται να θέσει η κυβέρνηση στην τρόικα, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ημερησίας, έχουν να κάνουν με τις φοροελαφρύνσης που έχει υποσχεθεί στους πολίτες για να πάρουν \”ανάσα\” μετά από πολλά χρόνια θυσιών. 
Τα βασικά ζητήματα που αναμένεται να θέσει το οικονομικό επιτελείο στους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με την Ημερησία, είναι: 
– Η μείωση των συντελεστών της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης κατά 50% το 2015 και την πλήρη κατάργησή της από το 2016 
– Η μείωση του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το υπουργείο Oικονομικών θα ζητήσει τη μείωση του φόρου κατά 15% έως 20%, στηριζόμενο στο επιχείρημα ότι η αύξησή του οδήγησε σε απώλεια εσόδων 500 εκ. ευρώ φέτος και μείωση της κατανάλωσης κατά 71%
– Ιδιαίτερα κρίσιμο θέμα είναι η αύξηση των δόσεων για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία. Το σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση είναι η ενοποίηση των χρεών των πολιτών και η δυνατότητα πληρωμής τους σε 48 δόσεις κατ\’ ελάχιστον και μέχρι 100 δόσεις
– Στο τραπέζι μπαίνουν και τα ζητήματα που αφορούν την ακίνητη περιουσία και συγκεκριμένα η έκπτωση έως 40% της αντικειμενικής αξίας των ακινήτων, πάνω στην οποία υπολογίζεται το πόθεν έσχες. Παράλληλα, ανοικτό μένει το ζήτημα της αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών νωρίτερα από το 2017, προκειμένου να «ξεπαγώσει» η αγορά και να μειωθούν τα φορολογικά βάρη των ιδιοκτητών.
Τα δικά της… θέματα, όμως, θα θέσει και η τρόικα. Όπως γράφει η Ημερησία, οι τροϊκανοί αναμένεται να ζητήσουν να μάθουν πως θα επιστραφούν στους δικαστικούς και τους ένστολους τα χρήματα μετά τις δικαστικές αποφάσεις, χωρίς όμως να δημιουργηθεί \”μαύρη τρύπα\” στον προϋπολογισμό. 
Οι δανειστές δεν έχουν κρύψει τους φόβους τους ότι η \”τρύπα\” στον προϋπολογισμό θα μεγαλώσει αν υπάρξουν κι άλλες ανάλογες δικαστικές αποφάσεις, άλλωστε εκκρεμούν πολλές! 
Μόνο τα χρήματα για τους ένστολους υπολογίζονται σε 600 εκατ. ευρώ. 
Ανάμεσα στις λύσεις που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η επιστροφή των αναδρομικών σε ορίζοντα πενταετίας, αλλά και η δημιουργία νέου μισθολογίου με μικρότερες αυξήσεις, που δεν θα οδηγήσουν στις αποδοχές του Ιουλίου του 2012, αλλά μικρότερες.
Τέλος, η τρόικα θα μιλήσει για τις καθυστερήσεις που εμφανίζονται σε κάποια από τα προαπαιτούμενα και θα ζητήσει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook