Στάση αναμονής κρατάει το ελληνικό χρηματιστήριο τους τελευταίους μήνες, με τη αγορά να παραμένει εγκλωβισμένη στο οριζόντιο κανάλι 1100 – 1300 μονάδες. Για εξέλθει από αυτό εύρος διακύμανσης θα απαιτηθούν φρέσκιες ειδήσεις (είτε θετικές είτε αρνητικές).

Παρά το γεγονός ότι το Β΄ εξάμηνο προβλέπεται να είναι γεμάτο ειδήσεις για την ελληνική οικονομία, η προβλεψιμότητα για την κατεύθυνση της αγοράς καθίσταται αρκετά δυσκολότερη υπόθεση σε σχέση με το Α’ εξάμηνο του έτους.

Οι βασικές ειδήσεις που αναμένεται να επιδράσουν στην πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς είναι οι ακόλουθες :

• Εξελίξεις στον χώρο των τραπεζών. Μετά τις πρόσφατες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου, οι ελληνικές τράπεζες έχουν μπει για τα καλά πια στα ραντάρ των ξένων οίκων και η επενδυτική τους κάλυψη βρίσκεται ξανά στα προ κρίσης επίπεδα.

Το βασικό στοίχημα τώρα είναι η επανάκαμψη στην κερδοφορία, γεγονός που σχετίζεται άμεσα με την ανάκαμψη της οικονομίας, την εξυγίανση των προβληματικών δανείων και το άνοιγμα της στρόφιγγας ρευστότητας προς τις υγιείς επιχειρήσεις. Σύμμαχος τους το χαμηλότερο κόστος καταθέσεων και ο περιορισμός του λειτουργικού κόστους. Στοιχείο αβεβαιότητας τα νέα στρες τεστ του φθινοπώρου.

• Η πορεία της οικονομίας και η επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων. Οι ελπίδες όλων για την επίτευξη του πρώτου τριμήνου με θετική μεταβολή του ΑΕΠ, μετά από πολλά τρίμηνα, βρίσκονται στον τουρισμό, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί την δυναμική του.

Παράλληλα η δυνατότητα είσπραξης των φόρων τους επόμενους μήνες (φόροι εισοδήματος και ακινήτων) θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επίτευξη των φετινών δημοσιονομικών στόχων. Τα θετικά νέα από το δημοσιονομικό μέτωπο θα διατηρήσουν την προσβασιμότητα της χώρας στις αγορές (έστω και με έκτακτες εκδόσεις) και θα ωθήσουν τα επιτόκια περαιτέρω προς τα κάτω.

• Η αναδιάρθρωση του χρέους θα αποτελέσει κορυφαία στιγμή για την μελλοντική πορεία της ελληνικής οικονομίας, αρκεί να γίνει σωστά και όχι όπως την παρωδία του PSI. Η αναδιάρθρωση θα γίνει, απλά οι δανειστές μας περιμένουν την κατάλληλη στιγμή ώστε να διασφαλίσουν πλήρως τα συμφέροντα τους και να σιγουρευτούν ότι η χώρα δεν θα ξεφύγει από την πορεία της για κανένα λόγο.

• Η πορεία της κερδοφορίας των εισηγμένων εταιρειών τα επόμενα τρίμηνα. Μετά από μία θετική αντιστροφή της κερδοφορίας στο τέλος του 2013, που οφειλόταν κυρίως σε κινήσεις αναδιάρθρωσης, η κερδοφορία το 2014 δείχνει να κολλάει ξανά.

Στα τρέχοντα δε επίπεδα κερδοφορίας οι αποτιμήσεις των εισηγμένων είναι κάπως απαιτητικές και άρα ευάλωτες σε αρνητικές εξελίξεις. Είναι απαραίτητη η αλλαγή προσήμου στον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ για να δούμε περαιτέρω αύξηση της κερδοφορίας των εισηγμένων.

• Ο παράγοντας πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας είχε πάντα καθοριστική σημασία στην πορεία του χρηματιστηρίου. Η κυβερνητική σταθερότητα είναι απαραίτητη για την συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και την δραστηριοποίηση ξένων επενδυτών στην ελληνική αγορά.

Εάν τα δεδομένα αυτά τεθούν υπό αμφισβήτηση τους επόμενους μήνες, η επιφυλακτικότητα των ξένων επενδυτών θα αυξηθεί και πιθανότατα θα δούμε και μειώσεις θέσεων. Ήδη προβληματίζει η χαλάρωση που παρατηρείται στο κυβερνητικό έργο μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό.

• Με τόσο έντονη παρουσία ξένων στην ελληνική αγορά, ο βαθμός συσχέτισης με τις διεθνείς εξελίξεις αυξάνεται κατακόρυφα. Η όποια διόρθωση έρθει στις ξένες αγορές, προερχόμενη από οποιοδήποτε οικονομική ή γεωπολιτική αιτία, θα έχει σοβαρές συνέπειες στην πορεία και της εγχώριας αγοράς.

Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται να πλήξουμε χρηματιστηριακά τους επόμενους μήνες, ιδιαίτερα με την έλευση του φθινοπώρου.

Μηνάς Παπαδάκης
Πιστοποιημένος Επενδυτικός Σύμβουλος
Συνδεδεμένος Αντιπρόσωπος της Eurobank Equities

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook