Τέσσερα χρόνια µετά την είσοδο της χώρας µας στο µνηµόνιο, δεν υπάρχει Ελληνας, ούτε καν µεταξύ των λιγοστών εναποµεινάντων υποστηρικτών των επιλογών της τρόικας, που να µην παραδέχεται ότι η πολιτική την οποία επέβαλαν Βρυξέλλες και Βερολίνο στις κυβερνήσεις των Αθηνών είχε καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική κοινωνία.
Οδήγησε σε χιλιάδες «λουκέτα» επιχειρήσεων, σε εξαιρετικά υψηλά ποσοστά ανεργίας, σε υπερφορολόγηση των συνήθων «υποζυγίων», των µισθωτών και των συνταξιούχων και εντέλει σε βαθιά οικονοµική ύφεση και σε πτωχοποίηση µεγάλων τµηµάτων του πληθυσµού. Χαρακτηριστικό της πλήρους αποτυχίας των συνταγών του µνηµονίου είναι το γεγονός ότι ακόµη και οι εµπνευστές και πρωτεργάτες της άγριας και συχνά απάνθρωπης αυτής τετραετούς λιτότητας αναζητούν τώρα υποκριτικά λίγα λόγια αυτοκριτικής, επιδιώκοντας τον πολιτικό και συναισθηµατικό απεγκλωβισµό τους από τις δραµατικές επιπτώσεις των «εγκληµατικών» επιλογών τους.
ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ είναι ότι η είσοδος της χώρας µας στο µνηµόνιο ήταν κατά πάσα πιθανότητα µεθοδευµένη. Υπήρξε -όπως όλα δείχνουν- «σκηνοθεσία» για να οδηγηθούµε στις… αγκάλες του ∆ιεθνούς Νοµισµατικού Ταµείου και της τρόικας. Οι αποκαλύψεις της Realnews, που συνεχίζονται σήµερα µε την αποκλειστική δηµοσίευση απόρρητης έκθεσης στελεχών του Γενικού Λογιστηρίου και της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, ενισχύουν σηµαντικά την άποψη ότι η κυβέρνηση Παπανδρέου, µε υπουργό Οικονοµικών τον υπόδικο πλέον για τη συγκάλυψη της λίστας Λαγκάρντ Γ. Παπακωνσταντίνου, «πείραξε» τα οικονοµικά στοιχεία για να «δέσει» τη χώρα µια ώρα αρχύτερα στο άρµα των δανειστών. Με µια σειρά από αλλαγές, αλλοιώσεις, «µαγειρέµατα» και λογιστικά τεχνάσµατα «φούσκωσαν» -σύµφωνα µε την έκθεση που θα διαβάσετε αναλυτικά στο οικονοµικό µας ένθετο- το έλλειµµα του 2009 από 14,4 δισ. ευρώ ή 6,2% του ΑΕΠ, που ήταν η πρόβλεψη της κυβέρνησης Καραµανλή, σε 36,2 δισ. ευρώ ή 15,8% του ΑΕΠ. Αν δεν είχαν γίνει οι αλλαγές αυτές, τότε το έλλειµµα θα είχε διαµορφωθεί τελικά σε 21,5 δισ. ευρώ ή 9,3%, σύµφωνα πάντα µε τους υπολογισµούς που περιλαµβάνονται στην έκθεση αυτή.
ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ του Γενικού Λογιστηρίου και της ΕΛΣΤΑΤ επισηµαίνουν ότι «τα ανοίγµατα στα δηµόσια οικονοµικά ήταν ασφαλώς µεγάλα το 2009, µέσα σε µια διεθνή συγκυρία οικονοµικής κρίσης που σε σηµαντικό βαθµό τα επέτεινε, αλλά διαχειρίσιµα στο πλαίσιο µιας αυστηρής δηµοσιονοµικής πολιτικής που δεν θα είχε ως κύριο χαρακτηριστικό τη βίαιη προσαρµογή σε µεταρρυθµίσεις οι οποίες έπληξαν βάναυσα τον κοινωνικό ιστό και την παραγωγική βάση της χώρας». Και συµπληρώνουν: «Η τρόικα µαζί µε το ∆ΝΤ δεν ήταν απαραίτητο να έλθουν και να ελέγχουν για χρόνια την οικονοµική ζωή της Ελλάδας». Σύµφωνα µε την έκθεση, το έλλειµµα «φούσκωσε», όπως θα δείτε λεπτοµερώς στο σηµερινό ρεπορτάζ της Real Money, µέσω:
• Της µείωσης των εσόδων του Τακτικού Προϋπολογισµού κατά 10 δισ. ευρώ µεταξύ Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και εκτιµήσεων. Και επιπλέον άλλων 712 εκατ. € ανάµεσα στην εκτίµηση και την πραγµατοποίηση. Συνολικά, δηλαδή, τα καθαρά έσοδα του 2009 µειώθηκαν κατά 10,7 δισ. €.
• Της υπέρµετρης αύξησης στις δαπάνες του Τακτικού Προϋπολογισµού. Μεταξύ Προγράµµατος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ) και εκτιµήσεων ανέβηκαν κατά 4,6 δισ. ευρώ, ενώ µεταξύ εκτιµήσεων και πραγµατοποιήσεων κατά 1 δισ. ευρώ επιπλέον. Συνολικά, δηλαδή, αυξήθηκαν κατά 5,6 δισ. ευρώ.
• Της αναθεώρησης στο Πρόγραµµα ∆ηµοσίων Επενδύσεων. Μεταξύ ΠΣΑ και πραγµατοποιήσεων η συνολική πτώση στα έσοδα είναι 1,7 δισ. €, ενώ οι δαπάνες αυξάνονται κατά 788 εκατ. €.
• Της αύξησης των δαπανών στα εξοπλιστικά προγράµµατα κατά 657 εκατ. € µεταξύ ΠΣΑ και εκτιµήσεων. Η αύξηση µετριάζεται κατά 230 εκατ. € κατά το στάδιο της πραγµατοποίησης.
• Της µείωσης του πλεονάσµατος στο οικονοµικό αποτέλεσµα των ΟΤΑ, των Οργανισµών Κοινωνικής Ασφάλισης και λοιπών Νοµικών Προσώπων που παραδοσιακά βελτίωνε το έλλειµµα της γενικής κυβέρνησης. Το προβλεπόµενο περίσσευµα των 6,6 δισ. € στο ΠΣΑ αναθεωρήθηκε ως εκτίµηση επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ στο τέλος του 2009 σε ποσό κάτω των 2 δισ. €. Στο τέλος του 2010, µε την κατάθεση του Προϋπολογισµού για το 2011, το ήδη «διορθωµένο» και κατά πολύ µικρότερο πλεόνασµα µετατρέπεται σε έλλειµµα της τάξης των 2,4 δισ. ευρώ! Τέτοιου µεγέθους αναθεώρηση δεν έχει ξαναγίνει στον κρατικό Προϋπολογισµό…
ΟΣΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΝΤΑΙ στην έκθεση που αποκαλύπτει σήµερα η εφηµερίδα µας εγείρουν µείζον ηθικό και πολιτικό θέµα. Και δηµιουργούν πλείστες όσες υπόνοιες για τον ρόλο και τις µεθοδεύσεις της κυβέρνησης Παπανδρέου, που φαίνεται ότι οδήγησε σκόπιµα τη χώρα στα µνηµόνια και την ελληνική κοινωνία στην ανεργία, τη φτώχεια και τη δυστυχία. Και βέβαια αυτό δεν σηµαίνει ούτε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από τη Ν.∆. οικονοµικό «παράδεισο», ούτε ότι η προηγούµενη κυβέρνηση του Κ. Καραµανλή δεν έχει τις δικές της προφανείς και σηµαντικές πολιτικές ευθύνες. Είναι, όµως, πλέον αναγκαία η διερεύνηση σε βάθος του παρασκηνίου της προσφυγής στο ∆ΝΤ και την τρόικα τον Μάιο του 2010, που όλα δείχνουν ότι ούτε τόσο «απλή» ήταν, ούτε τόσο «αθώα» όσο µας την εµφάνισαν ο Γ. Παπανδρέου και οι επιτελείς του. Η συγκρότηση της µίας και µόνης εξεταστικής επιτροπής που υποσχέθηκε προεκλογικά ο τότε αρχηγός της αξιωµατικής αντιπολίτευσης και σήµερα πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαµαράς δεν πρέπει να βραδύνει άλλο. Και αν αποδειχθεί, όπως η πλειονότητα των πολιτών πιστεύει, ότι υπάρχουν και ποινικές ευθύνες, ας µετατραπεί τάχιστα σε προανακριτική. Οι υπεύθυνοι της εθνικής τραγωδίας πρέπει, επιτέλους, να καθίσουν στο σκαµνί! Είναι ο µόνος τρόπος για να επανέλθει σταδιακά σε ήρεµα νερά η πολιτική µας ζωή…

Νίκος Χατζηνικολάου

Δημοσιογράφος
Realnews

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook