Σταμάτησε η έκρηξη του ηφαιστείου Γκρίμσβετν στην Ισλανδία που έχει δημιουργήσει προβλήματα στον εναέριο χώρο της βόρειας Ευρώπης, ανακοίνωσε την Τετάρτη αξιωματούχος της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Βρετανίας.

Το ηφαίστειο, η έκρηξη του οποίου άρχισε το Σάββατο, βγάζει μόνο ατμό και οι ανησυχίες για τα προβλήματα που δημιουργεί το νέφος τέφρας στην αεροπορική κυκλοφορία μειώνονται γρήγορα, δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η ηφαιστειακή δραστηριότητα σταμάτησε εντελώς στις 05:00 (ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με γεωλόγο της μετεωρολογικής υπηρεσίας της Ισλανδίας, ο οποίος πρόσθεσε πως ο καπνός που αναδύεται από το Γκρίμσβετν έχει σχεδόν εξαφανιστεί.

Ο εναέριος χώρος της Δανίας, ένα μικρό τμήμα του οποίου είχε κλείσει χθες για την κυκλοφορία άνοιξε και πάλι σήμερα στις 03:00 (ώρα Ελλάδας) αφού εξαφανίσθηκε το νέφος ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε η δανική υπηρεσία ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας Naviair.

Η ευρωπαϊκή υπηρεσία εναέριας κυκλοφορίας Eurocontrol ανακοίνωσε πως η τέφρα θα επηρεάσει το Βερολίνο από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας), καθώς και τις πτήσεις πάνω από τμήματα της Πολωνίας.

Περίπου 700 πτήσεις πρόκειται να ματαιωθούν σήμερα πάνω από τη Γερμανία, από τις 8.000 που γίνονται κανονικά, εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας, ανακοίνωσε η Eurocontrol.

Σύμφωνα με την Eurocontrol, αυτή τη στιγμή δεν πετούν αεροπλάνα προς και από τα αεροδρόμια της Βρέμης και του Αμβούργου, που σε μια συνηθισμένη ημέρα διαχειρίζονται 120 και 480 πτήσεις αντιστοίχως. Η Eurocontrol ανακοίνωσε πως δεν αναμένει ότι γερμανικά αεροδρόμια νοτίως της Βρέμης θα επηρεαστούν από την ηφαιστειακή τέφρα και δεν υπάρχουν περιορισμοί στις πτήσεις σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Τα γερμανικά αεροδρόμια στο Αμβούργο, τη Βρέμη και το Βερολίνο θα επαναλειτουργήσουν πλήρως σήμερα το απόγευμα αφού έκλεισαν εξαιτίας της ηφαιστειακής τέφρας από το ηφαίστειο Γκρίμσβετν της Ισλανδίας, δήλωσαν εκπρόσωποι των αεροδρομίων.

Το αεροδρόμιο της Βρέμης θα επαναλειτουργήσει αμέσως ενώ το αεροδρόμιο του Αμβούργου θα ανοίξει και πάλι στις 13:00 (ώρα Ελλάδας) και του Βερολίνου στις 15:00 (ώρα Ελλάδας).

Στην Τσεχία, οι Αρχές ανέφεραν πως το νέφος της ηφαιστειακής τέφρας θα φτάσει στις βόρειες περιοχές της τσεχικής επικράτειας όμως οι συγκεντρώσεις τέφρας παραμένουν χαμηλές και δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στην εναέρια κυκλοφορία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook