Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προτίθεται να προσφύγει η οικογένεια νεαρής Βρετανίδας η οποία πέθανε σε κλινική της Κύπρου πριν από έξι χρόνια λόγω… εξωμήτριας κύησης που δεν διαγνώστηκε από τοπικό ιατρικό προσωπικό.

Σύμφωνα με πόρισμα ιατροδικαστή στο Γκλόστερ από όπου καταγόταν η 21 ετών Καλίσα Γκόρντον, ο θάνατός της ήταν «απολύτως αποτρέψιμος», με την ευθύνη να αποδίδεται στον Κύπριο γιατρό που την εξέτασε.

Η Καλίσα Γκόρντον εργαζόταν τον Ιούλιο του 2008 στην Αγία Νάπα μοιράζοντας φυλλάδια και μένοντας με τον φίλο της. Μετά από θετικό τεστ εγκυμοσύνης πήγε σε ιδιωτική κλινική του Παραλιμνίου όπου οι γιατροί κανόνισαν να υποβληθεί στις πρώτες εξετάσεις λίγες ημέρες αργότερα. Όντως, στις 26 Ιουλίου πραγματοποιήθηκε ο πρώτος υπέρηχος, χωρίς όμως να διαγνωστεί το πρόβλημα στην κύηση. Τρεις ημέρες αργότερα, την ημέρα πριν την προγραμματισμένη επιστροφή της 21χρονης στη Βρετανία με σκοπό να ανακοινώσει την εγκυμοσύνη στους γονείς της, αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και στη συνέχεια αφόρητους πόνους.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις ενώπιον του βρετανικού δικαστηρίου που εξέτασε την υπόθεση, ο αρμόδιος γιατρός είπε στην Καλίσα ότι δεν υπήρχε κάποιο πρόβλημα με το έμβρυο και της χορήγησε παυσίπονα. Στη συνέχεια όμως η νεαρή Βρετανίδα βρέθηκε αναίσθητη στο δάπεδο του δωματίου της στην κλινική και δυστυχώς πέθανε έξι ώρες αργότερα.

Ανάλογη ιατροδικαστική εξέταση στην Κύπρο το 2012 είχε επίσης εντοπίσει πλειάδα ιατρικών λαθών στη συγκεκριμένη περίπτωση. Η Βρετανίδα ιατροδικαστής σχολίασε ότι ελπίζει πως η ετυμηγορία που αποδίδει το θάνατο της Καλίσα σε ιατρικά λάθη θα προσφέρει κάποια μικρή ανακούφιση στην οικογένειά της.

Ο πατέρας του θύματος δήλωσε χαρούμενος με την ετυμηγορία, προσθέτοντας ότι με τον τρόπο αυτό θα αποφευχθούν ανάλογες τραγωδίες. Συμπλήρωσε ότι η οικογένεια έχει προσλάβει Κύπριο δικηγόρο με σκοπό την «απονομή δικαιοσύνης» για την Καλίσα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

zougla.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook