Τιμώντας τα 400 χρόνια από τον θάνατο του Μεγάλου Ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου (El Greco, 1541-1614) και συμμετέχοντας στο πρόγραμμα «ΧΑΝΙaRT 2014 – Εικαστικές Διαδρομές στο Νομό Χανίων» η Περιφέρεια Κρήτης, η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου, η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Xανίων – Ελαιουργείον παρουσιάζουν την Ομαδική Εικαστική Έκθεση «Τιμή στον Έλληνα» στο Μέγαρο Τριανόν, Ηρώων Πολυτεχνείου 43, Δικαστήρια, Χανιά, Κρήτη, την Τετάρτη 9 Ιουλίου 2014 στις 8.30 το βράδυ.

Η Έκθεση θα διαρκέσει από 9.7.2014 έως 1.8.2014 και συμμετέχουν περισσότεροι από 50 Κρήτες, Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες (Βερυκάκη Όλγα, Γιατρουδάκη Πόπη, Κελαϊδή Μαρία, Κουνάλης Κώστας, Μποβιάτσου Λαμπρινή, Μπραουδάκη Ρένα, Πετράκη Αναστασία, Πετσούρα Σύλβια, Σίνου Άννα, Φοίτου Χριστίνα, Χατζηδάκη Πέπη κ.ά.). Ανοικτά καθημερινά (7 ημέρες την εβδομάδα) από 20.00 έως 22.00 με ελεύθερη είσοδο.

Επιμέλεια: Κωστής Σχιζάκης.

«Στην έκθεση “Τιμή στον Έλληνα” συμμετέχουν Έλληνες και Διεθνείς καλλιτέχνες που κλήθηκαν να ανταποκριθούν κατασκευάζοντας εικαστικά λάβαρα αποδεικνύοντας και αναδεικνύοντας με όποιο τρόπο έκρινε ο καθένας κατάλληλο, την ευλάβεια και το θαυμασμό του προς το έργο του μεγάλου ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου που γεννήθηκε, μεγάλωσε και μαθήτευσε στο Ηράκλειο, ταξίδεψε στην Ιταλία και τελικά εγκαταστάθηκε στην Ισπανία όπου και μεγαλούργησε.

Χαρά προκύπτει από το γεγονός ότι η έκθεση “Τιμή στον Έλληνα” προσφέρει τη δυνατότητα να παρουσιαστεί και να προβληθεί σε όλη την Κρήτη κι ακόμα να δείξει τόσο στους κατοίκους όσο και στους επισκέπτες του νησιού μας ότι επίλεκτοι καλλιτέχνες αποδίδουν με τη δέουσα ευλάβεια την πρέπουσα αναφορά τους στον Γκρέκο της Ελλάδας, της Ιταλίας, της Ισπανίας.

Ποικίλα είναι τα συμπεράσματα που απορρέουν από την παρουσίαση αυτή, μερικά προφανή κι άλλα κρυμμένα πίσω από τη ζοφερή πραγματικότητα που ζει η χώρα μας... Αυτός είναι ένας από τους λόγους που οι καλλιτέχνες αλληγορικά εξερεύνησαν το θέμα τους και το απέδωσαν δικαιολογώντας ποικίλες παραστάσεις, είτε παραπέμποντας απ’ ευθείας στο έργο του Θεοτοκόπουλου, είτε στη μορφή και τη δράση του ζωγράφου, είτε ξεφεύγοντας τελείως από την πεπατημένη οδό ακολουθούν προσωπικές διαδρομές στην εμπειρία τους με τον Γκρέκο που απαιτούν ιδιαίτερες αναφορές για να γίνουν απόλυτα αναγνώσιμες».

Το Μέγαρο Τριανόν είναι ένα από τα λίγα εναπομείναντα σπουδαία κτίρια που κάποτε κοσμούσαν την κοσμοπολίτικη Οδό Μπόλαρη (σημερινή Οδό Ηρώων Πολυτεχνείου) στην Νέα Πόλη των Χανίων. Ο δρόμος οδηγούσε από την εντυπωσιακή Πλατεία Δικαστηρίων, με το επιβλητικό Διοικητικό Μέγαρο, στο ανοικτό Κρητικό Πέλαγος και ήταν ο αγαπημένος τόπος της απογευματινής βόλτας των αστών της πόλης των Χανίων έως και τη δεκαετία του ΄60. Τα σπίτια είχαν εντυπωσιακές νεοκλασικές ή εκλεκτικιστικές προσόψεις με καταπράσινους κήπους και ψηλούς φοίνικες και τα περισσότερα είχαν κτιστεί στην ευημερούσα περίοδο της Κρητικής Πολιτείας (1896-1913). Σήμερα το ριζικά ανακαινισμένο Μέγαρο διανύει μια δεύτερη περίοδο παρουσίας ως το κεντρικό κτίριο μιας εντυπωσιακής αρχιτεκτονικής πρότασης με καταστήματα, αίθρια, γραφεία και κατοικίες.

Το Μουσείο Εικαστικών Τεχνών Ηρακλείου ιδρύθηκε το Μάιο του 2000 ως αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με σκοπό τη στήριξη της πολιτιστικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας και ιδιαίτερα την προαγωγή και ενδυνάμωση των εικαστικών τεχνών. Το Μουσείο ενδιαφέρεται ακόμα για την προβολή του έργου των Κρητών καλλιτεχνών και την προώθηση της παρουσίας τους σε κάθε επίπεδο, καθώς και για την ανάδειξη και διάσωση των έργων των δημιουργών κρητικής καταγωγής. Μέχρι σήμερα, εκτός από τις ετήσιες θεματικές εκθέσεις που πραγματοποιεί, ασχολείται και με την διοργάνωση ερευνητικών, επιμορφωτικών και εκπαιδευτικών σεμιναρίων και διαλέξεων σε θέματα καλλιτεχνικής δημιουργίας και με την έκδοση ενημερωτικών βιβλίων, φυλλαδίων, καταλόγων κ.λ.π., ενώ συμβάλλει γενικότερα στην πολιτισμική ανάπτυξη του τόπου, φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις που αφορούν τη λογοτεχνία, τη μουσική και το χορό.