Το λογότυπου του Τούρκου πρωθυπουργού, Ταγίπ Ερντογάν, για την προεκλογική εκστρατεία των προεδρικών 2014, έχει ήδη προκαλέσει πολλές συζητήσεις και «αυτό είναι και μια από τις επιτυχίες του», αναφέρει ο τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος, συγγραφέας του βιβλίου «Ο μετασχηματισμός της Τουρκίας», και επιμελητής του συλλογικού έργου «Η νέα τουρκική ηγεμονία».
Ήδη, σημειώνει ο Ν. Μούδουρος, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ), έχει εκδόσει ένα έγγραφο 74 σελίδων με τίτλο «Το αλφάβητο των προεδρικών εκλογών 2014», στο οποίο καταγράφονται με λεπτομέρεια όλες οι οδηγίες για την προεκλογική εκστρατεία μέχρι και τον τρόπο χρησιμοποίησης του εμβλήματος-λογότυπου του υποψήφιου προέδρου.
Από μόνο του, προσθέτει, το λογότυπο «συνιστά μια ολοκληρωμένη πολιτική δήλωση, τόσο για το παρελθόν του υποψήφιου, όσο και για τους μελλοντικούς στόχους που θα επιδιώξει να υλοποιήσει ως ο 12ος Πρόεδρος της χώρας».
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Ν. Μούδουρο, το προεκλογικό έμβλημα του Ερντογάν αποτελείται από τρία βασικά θέματα/στοιχεία:
1.Η ανατολή/γέννηση του ήλιου: Συμβολίζει τη δημιουργία της «νέας Τουρκίας» και το σημείο που έφτασε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΑΚΡ υπό την ηγεσία Ερντογάν. Η «νέα Τουρκία» αποτελεί την ίδια στιγμή τη βάση ολόκληρης της προεκλογικής εκστρατείας και των προγραμματικών θέσεων του υποψηφίου. Ο ήλιος δείχνει τη «μεγαλοσύνη» της χώρας και τη συνέχιση της ανάπτυξής της. Παράλληλα, υπογραμμίζει την ανανέωση της ελπίδας, την ενίσχυση της αλληλεγγύης του millet και την κοινωνική «ενότητα» που χαρκτηρίζει την ηγεμονία του πολιτικού Ισλάμ. Μια «ενότητα» που έχει στο επίκεντρο τη «συναίνεση», στην πορεία του νεοφιλελεύθερου εκσυγχρονισμού.
2.Ο δρόμος και το ταξίδι: Συμβολίζει ολόκληρη τη ζωή και τη πολιτική σταδιοδρομία του Τούρκου πρωθυπουργού. Οι «στροφές» και τα «πισωγυρίσματα» εξηγούν τα εμπόδια και την «καταδίωξη» των οραμάτων του ίδιου και του ιδεολογικού χώρου που εκφράζει σήμερα, κυρίως από το αυταρχικό κεμαλικό κατεστημένο των προηγούμενων δεκαετιών. Την ίδια στιγμή, ο δρόμος φέρνει στο προσκήνιο την αφοσίωση του ηγέτη στην οικοδόμηση της «νέας Τουρκίας», στη δημιουργία της μεγάλης «συντηρητικής-ρεπουμπλικανικής» Τουρκίας, όπου η θρησκεία θα είναι ο βασικότερος παρονομαστής του «έθνους-millet».
3.Το όνομα του υποψήφιου: Το όνομα του Ερντογάν ουσιαστικά και με ξεκάθαρο τρόπο δείχνει το πολιτικό πρόσωπο που θα υλοποιήσει τον συνδυασμό των στόχων και «συμβολισμών» που έθεσαν προηγουμένως τόσο ο ήλιος, όσο και ο δρόμος-το ταξίδι. Είναι το όνομα που «ενώνει» την Τουρκία, την κοινωνία της και που η πυκνογραμμένη του μορφή, περιθωριοποιεί κάθε αμφισβήτηση ως προς την «ενότητα του millet». Ο υποψήφιος είναι τελικά ο «υποψήφιος του millet», το οποίο άλλωστε αποτελεί και ένα από τα βασικά συνθήματα της προεκλογικής.
Καταλήγοντας, ο Ν. Μούδουρος αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Δημοσιονομικών, Mεχμέτ Σιμσέκ, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, υποστήριξε ότι στο λογότυπο και συγκεκριμένα στον δρόμο, κρύβεται η αραβική επιγραφή του ονόματος του Μωάμεθ. Μια ευθεία παραπομπή στο θρησκευτικο-πολιτικό πλαίσιο της φράσης «ο δρόμος είναι ο δικός Του δρόμος» (δηλ. του Προφήτη Μωάμεθ).

onalert.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook