«Ψαλίδι» στις αναβολές σπουδών από τα Κέντρα Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης και πιο αυστηρό σύστημα αναβολών για λόγους υγείας προβλέπει το νέο στρατολογικό νομοσχέδιο που κατέθεσε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας, Φώφη Γεννηματά.
Στο ίδιο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το «Έθνος», για λόγους «ισονομίας» καταργούνται τα επιπρόσθετα προνόμια για τους ανυπότακτους «αντιρρησίες συνείδησης» καθώς και των ποδοσφαιριστών που έχουν συμβόλαια με ομάδες εξωτερικού. Ωστόσο, δίνονται διευκολύνσεις στην αναβολή κατάταξης λόγων υπηρετούντος αδελφού. Ειδικότερα:
Σπουδαστές Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Παρέχεται η δυνατότητα χορήγησης αναβολής κατάταξης για λόγους σπουδών, στους σπουδαστές Κολεγίων (Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης ΚΕΜΕ), τα οποία συνεργάζονται με ανώτερα ή ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα γενικότερα του εξωτερικού (και όχι μόνο κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης).
Ελαττώνεται το όριο ηλικίας για τη χορηγούμενη, στους σπουδαστές των ΚΕΜΕ, αναβολή από το εικοστό όγδοο στο 26ο έτος της ηλικίας.
Αναβολή κατάταξης λόγω υπηρετούντος αδελφού
Στην περίπτωση που δύο αδέρφια καλούνται ταυτόχρονα στις Ένοπλες Δυνάμεις για εκπλήρωση στρατιωτικής υποχρέωσης, πλέον παρέχεται η δυνατότητα να επιλέγουν ανεξαρτήτως ηλικίας το ποιος θα καταταγεί. Με τον ισχύοντα νόμο αναβολή δικαιούται μόνο ο μικρότερος αδερφός
Αδυναμία μετακίνησης για λόγους υγείας
Διευρύνεται το χρονικό διάστημα ενός του οποίου εξετάζονται οι στρατεύσιμοι που αδυνατούν να μετακινηθούν για κατάταξη για λόγους υγείας. Με τη ρύθμιση αυτή οι υγειονομικές επιτροπές και τα ΕΣΣ εξετάζουν τους στρατεύσιμους κατά την ημερομηνία που υποχρεούνται για την κατάταξη και μέχρι πέντε εργάσιμες ημέρες πριν από τη μέρα αυτή.
Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια
Τα Ειδικά Στρατολογικά Συμβούλια (ΕΣΣ) που εξετάζουν τους κατατασσόμενους εφέδρους πλέον δεν θα έχουν την αρμοδιότητα να κρίνουν τους κατατασσόμενους ως ακατάλληλους για στράτευση. Επειδή έχει διαπιστωθεί ότι στα ΕΣΣ το μέλος που μετέχει εκ των αξιωματικών υγειονομικού είναι συνήθως στρατιωτικός γιατρός άνευ ειδικότητας και με μικρή εμπειρία, κρίθηκε ότι την αρμοδιότητα κρίσης στρατιωτών ως ακαταλλήλων θα πρέπει να έχουν αποκλειστικά οι Επιτροπές Απαλλαγών, οι οποίες στελεχώνονται με ειδικούς γιατρούς.
Στρατιωτικές Υποχρεώσεις Ειδικών Κατηγοριών Ομογενών
Οι ομογενείς που προέρχονται από το Αζερμπαϊτζάν, την Αρμενία, τη Γεωργία, το Καζακστάν, την κιργιζία, τη Λευκορωσία, τη Μολδαβία, την Ουκρανία, το Ουζμπεκιστάν, τη Ρωσική Ομοσπονδία, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν, την Αλβανία και την Τουρκία να τυγχάνουν των ευεργετημάτων της αναβολής, της μειωμένης θητείας και της απαλλαγής κατά περίπτωση, μόνο εφόσον κατοικούν στην Ελλάδα.
Ανυπότακτοι
Οι ανυπότακτοι θα μπορούν να διακόπτουν την ανυποταξία τους σε οποιαδήποτε στρατιωτική αρχή και όχι μόνο στις Στρατολογικές Υπηρεσίες και στις Στρατιωτικές Δικαστικές Αρχές, όπως ισχύει σήμερα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook