Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου με 187 εκατ.ψηφοφόρους - Μέλος του G20, μέχρι το 2030 θα είναι η έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο και 9 στους 10 κατοίκους της χώρας είναι μουσουλμάνοι

Η μεγάλη δημοκρατία

Η Ινδονησία είναι η μεγαλύτερη δημοκρατία του κόσμου με 187 εκατ. ψηφοφόρους. Από αυτούς, τα 67 εκατ. θα ψηφίσουν για πρώτη φορά. Το πιο σημαντικό είναι πως θα είναι η πρώτη φορά που η εξουσία θα περάσει από έναν ηγέτη εκλεγμένο απ' το λαό σε έναν άλλο. Ο νυν πρόεδρος, Susilo Bambang Yudhoyono, είναι ο πρώτος άμεσα εκλεγμένος της χώρας και πήρε την εξουσία από τον αυταρχικό ηγέτη Suharto το 1998. Ύστερα από δύο γεμάτες θητείες ο Yudhoyono είναι έτοιμος να διεκδικήσει την τρίτη.

Οικονομία με μεγάλες προοπτικές

Η Ινδονησία είναι μια ανερχόμενη οικονομία, βαρύνουσας σημασίας για τον παγκόσμιο χάρτη. Αν και «χτυπήθηκε» έντονα από την κρίση που έπληξε την Ασία το 1998, σήμερα είναι η μεγαλύτερη οικονομία της νοτιοανατολικής Ασίας και μέλος του G20. Συγκαταλέγεται σε μια ομάδα ανερχόμενων οικονομιών μαζί με το Μαρόκο, τη Νιγηρία και την Τουρκία. Η οικονομία της αναμένεται να είναι η έβδομη μεγαλύτερη μέχρι το 2030. Αυτή η πρόγνωση οφείλεται στο ότι η χώρα πέρασε ολόκληρη την οικονομική κρίση με σταθερά μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης οι οποίοι οφείλονται κυρίως στην εγχώρια κατανάλωση. Στον αντίποδα 32 εκατ. κάτοικοι της Ινδονησίας ζουν κάτω απ' το όριο της φτώχειας και οι οικονομικές δυνατότητες της χώρας παρεμποδίζονται από τη διαφθορά στα υψηλά κλιμάκια και τις ελλείψεις υποδομών.

Δυναμική κοινωνία

Την ίδια ώρα που ένα πραξικόπημα υπονομεύει την πολιτική σταθερότητα στην Ταϊλάνδη και στρατιωτικές ομάδες μονοπωλούν την πολιτική ζωή της Μαλαισίας και της Σιγκαπούρης, στην Ινδονησία η δημοκρατική μετάβαση χαρακτηρίζεται επιτυχής. Ύστερα από την ανατροπή του Suharto και το τέλος των 31 χρόνων της δεσποτικής του διακυβέρνησης, η Ινδονησία μετέβη σε μια ταραχώδη δημοκρατία. Μαύρο χρήμα στην πολιτική και εξαγορά ψήφων έχουν υπονομεύσει προηγούμενες εκλογές, όμως πλέον γίνεται προσπάθεια η εκλογική διαδικασία να είναι απολύτως ελεύθερη και δίκαιη. Σε κάθε περίπτωση η Ινδονησία μπορεί να είναι περήφανη για το δυναμικό δημοκρατικό σώμα που απαρτίζει την κοινωνία της, καθώς και για τους πλέον μαχητικούς και επικριτικούς σε φαινόμενα αδικίας δημοσιογράφους σε ολόκληρη την Ασιατική ήπειρο.

Στον πολιτικό κόσμο της Ινδονησίας, όπου υπάρχουν ακόμα πολλοί αξιωματούχοι απ' την εποχή του Suharto, η διαφθορά αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Όμως έχουν προκύψει μεγάλα οφέλη απ' την σύσταση της επιτροπής ενάντια στη διαφθορά (KPK). Έχουν ήδη παρθεί καταδικαστικές αποφάσεις για υψηλόβαθμα στελέχη της πολιτικής τα τελευταία χρόνια. Την προηγούμενη βδομάδα καταδικάστηκε σε ισόβια ο πρώην επικεφαλής του συνταγματικού δικαστηρίου, Akil Mochtar.

Μετριοπαθές Ισλάμ

Με πληθυσμό 253 εκατ, εκ των οποίων οι Μουσουλμάνοι αγγίζουν το 90%, η Ινδονησία παρουσιάζεται με την Τουρκία ως παράδειγμα συμβατότητας του Ισλάμ με τη δημοκρατία. Αν και η Μέση Ανατολή είναι το κέντρο βάρους για τον Ισλαμικό κόσμο η Ινδονησία έχει περισσότερους Μουσουλμάνους από ολόκληρη την περιοχή. Μετά την πτώση του Suharto όταν δόθηκαν στο λαό πολιτικές και θρησκευτικές ελευθερίες αποδείχθηκε πως η δημοκρατία και το Ισλάμ μπορούν να συνυπάρξουν στην Ινδονησία. Τα τελευταία χρόνια έχει αποδεχθεί αποτελεσματική στη δίωξη εξτρεμιστικών ομάδων, όπως αυτές που βρίσκονταν πίσω απ' τις βομβιστικές επιθέσεις στο Bali το 2002.


Εθνική ενότητα

Αποφασισμένοι να έχουν σημαντικότερο ρόλο στην παγκόσμια σκηνή πολιτικά και οικονομικά, οι Ινδονήσιοι χρειάζονται έναν ηγέτη ο οποίος θα μπορέσει να ενώσει ένα απ' τα έθνη που συγκεντρώνουν τις περισσότερες διαφορετικότητες. Πρόκειται για μια χώρα οι οποία έχει 17 χιλιάδες νησιά, με εκατοντάδες εθνότητες και γλώσσες και όμως παρέμεινε ενιαίο από την ίδρυση του το 1945. Στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης που έρχεται αντιμέτωπη με πολλές αποσχιστικές τάσεις αποτελεί παράδειγμα για τα οφέλη της ενότητας.