Ο κατ’οίκον περιορισμός της Τσέριν Γουέσερ, βραβευμένη και παγκοσμίως γνωστή συγγραφέας, δεν αποτελεί είδηση στην Κίνα. Όπως είναι γνωστό το Πεκίνο συνηθίζει να συλλαμβάνει ακτιβιστές ή να τους περιορίζει στα σπίτια τους, όταν αναμένονται επισκέψεις αξιωματούχων, δημόσιες εκδηλώσεις ή επέτειοι σημαντικών γεγονότων.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρυ πραγματοποιεί επίσκεψη στην πρωτεύουσα της Κίνας και γι αυτόν τον λόγο, όπως κατήγγειλε η Γουέσερ στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, η ίδια και ο συγγραφέας σύζυγός της Γουάνγκ Λιξιόνγκ, εμποδίστηκαν να φύγουν από το σπίτι τους μετά την επιστροφή τους από ταξίδι στα βόρεια της χώρας, την Τρίτη. Η συγγραφέας υποστηρίζει πως δέχθηκε πρόσκληση από την αμερικάνικη πρεσβεία να παρακαθίσει σε δείπνο με Αμερικανό αξιωματούχο, κάτι που δεν άρεσε στις κινεζικές αρχές και έτσι την εγκλώβισαν στο σπίτι της.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας βρίσκεται στο Πεκίνο μαζί με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ για τις ετήσιες συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών αναφορικά με οικονομικά και πολιτικά ζητήματα.

Αυτό που ενοχλεί το Πεκίνο είναι πως η συγγραφέας υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Θιβετιανών, ενώ ο σύζυγός της έχει γράψει αρκετά βιβλία για το Θιβέτ. Μάλιστα τον Μάρτιο το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ βράβευσε την Γουέσερ, με το διεθνές βραβείο Κουράγιου για τις γυναίκες, αλλά οι κινεζικές αρχές δεν της επέτρεψαν να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να το παραλάβει.

Οι κινεζικές υπηρεσίες ασφάλειας τηρούν σιγήν ιχθύος, ενώ το μόνο που αρκέστηκαν να δηλώσουν είναι πως ο λόγος εγκλεισμού είναι μυστικός...

protothema.gr