Ανοίγει με εντολή του πρωθυπουργού ο φάκελος «φοροελαφρύνσεις» αφού στην κυβέρνηση κατάλαβαν έστω και με καθυστέρηση ότι είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποδείξουν ότι ασχολούνται με την καθημερινότητα των πολιτών.

Ωστόσο για να προχωρήσει η κυβέρνηση στις φοροελαφρύνσεις θα πρέπει να παράσχει αποδείξεις στους εταίρους πως δεν θα απειληθεί η δημοσιονομική εξυγίανση και θα υλοποιηθεί στο ακέραιο η ατζέντα των μεταρρυθμίσεων.

Οι βελτιωτικές κινήσεις της κυβέρνησης επικεντρώνονται στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης και στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ωστόσο υπάρχουν και άλλοι φόροι που επιβαρύνουν τους πολίτες και ενδέχεται να υποστούν βελτιώσεις.
Για την ειδική εισφορά αλληλεγγύης κυκλοφορούν σενάρια για μείωση εως και 50% για τα εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ. Επιπλέον το οικονομικό επιτελείο εξετάζει και την οριστική κατάργηση της εισφοράς για όσους έχουν εισοδήματα μόνο από μισθούς και συντάξεις.
Η εντολή του Μεγάρου Μαξίμου για την μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων οδηγεί το οικονομικό επιτελείο σε μία λύση θέσπισης ενός αφορολόγητου ορίου που θα κυμαίνεται μεταξύ των 20-30 χιλιάδων ευρώ γεγονός που θα ελαφρύνει τους μικροϊδιοκτήτες. Στο επίκεντρο η αναπροσαρμογή και όλων των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ. Από τι θα εξαρτηθούν αυτές οι μειώσεις στον φόρο. Από τους υπολογισμούς του υπουργείου οικονομικών για το αν οι νέοι φόροι θα μπορούν να εισπραχθούν και μάλιστα σε μικρότερο χρονικό διάστημα από ότι ο παλιός φόρος.
Το μεγάλο όπλο της κυβέρνησης για το οποίο μάλιστα έχει εκτεθεί και δημοσίως ο Αντώνης Σαμαράς δεν είναι άλλο από την μείωση των φορολογικών συντελεστών για φυσικά πρόσωπα αλλά και επιχειρήσεις. Για τα φυσικά πρόσωπα η πρόταση της κυβέρνησης προς την τρόικα θα είναι για μείωση από 42% που είναι σήμερα στο 33% ενώ για τις επιχειρήσεις είναι πάγια θέση του πρωθυπουργού να φτάσουν στο 15%.Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει αυτόματα αλλά σταδιακά γι αυτό το λόγο η πρόταση της κυβέρνησης θα είναι αρχικά μια πρώτη μείωση στο 26% , μετά στο 20% και κατάληξη στο 15% .
Το ερώτημα που προκαλεί πονοκέφαλο στο Μέγαρο Μαξίμου είναι που να βρεθούν τα χρήματα για να προχωρήσουν αυτές οι φοροελαφρύνσεις. Άλλωστε κάτι τέτοιο θα απαιτηθεί και από την τρόικα .Μια βασική πηγή εσόδων σύμφωνα με τον ίδιο τον υπουργό οικονομικών είναι η πάταξη της φοροδιαφυγής .Ο Γκίκας Χαρδούβελης εκτιμά ότι η μηχανογράφηση, και η ελαχιστοποίηση προσωπικής επαφής πολίτη και εφορίας είναι το κλειδί για την αύξηση των κρατικών εσόδων μέσω της φοροδιαφυγής.
newpost.gr/Γιάννης Γιαννόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook