Την πρώτη θέση ανάμεσα στα ΑΕΙ της Ελλάδας καταλαμβάνει το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ωστόσο σε παγκόσμιο επίπεδο βρίσκεται στην 333η θέση. 
Σύμφωνα με αξιολόγηση του ολλανδικού πανεπιστημίου Leiden που έγινε βάσει διάφορων βιβλιομετρικών δεικτών, στη δεύτερη θέση βρίσκεται το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και ακολουθούν το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ), το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Πάτρας.
Τα ανώτατα ιδρύματα της Ελλάδας ωστόσο δεν φαίνεται να τα πηγαίνουν καλά σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με το περιοδικό, σε 750 ιδρύματα που αξιολογήθηκαν, το Πανεπιστήμιο Κρήτης βρίσκεται στην 333η θέση, το Ιωαννίνων την 450ή, το ΕΜΠ την 454η, το ΑΠΘ την 506η, το ΕΚΠΑ την 548η και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας την 588η.
Πρώτο στην κατάταξη είναι το Πανεπιστήμιο Ροκφέλερ στις ΗΠΑ, ενώ στη δεκάδα η αμερικανική κυριαρχία είναι κάτι παραπάνω από εμφανής: ΜΙΤ, Χάρβαρντ, Μπέρκλεϊ, Στάνφορντ, Τεχνολογικό Ινστιτούτο Καλιφόρνιας, Πρίνστον, Σάντα Μπάρμπαρα, Σαν Φρανσίσκο και Γιέιλ καταλαμβάνουν τις επόμενες θέσεις.
Κορυφαίο ίδρυμα στην Ευρώπη είναι το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ ακολουθεί η Πολυτεχνική Σχολή της Λοζάνης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook