Η Ελλάδα πήρε την πρώτη της νίκη στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Νέων Ανδρών με το τελικό 79-77 επί της Λετονίας στα Δύο Αοράκια, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της διοργάνωσης.
Η ελληνική ομάδα ήταν καλύτερη στο πρώτο ημίχρονο και διατήρησε το προβάδισμα στο μεγαλύτερο διάστημα του εικοσάλεπτου. Δεν μπόρεσε όμως να δημιουργήσει και κυρίως να κρατήσει μια διαφορά ασφαλείας απέναντι στη Λετονία. Το αρχικό 0-7 (237) έμοιαζε να δίνει αυτοπεποίθηση στους παίκτες του Κώστα Μίσσα. Οι Λετονοί όμως σταδιακά μπήκαν στο ρυθμό του αγώνα (9-9, 640). Η Ελλάδα έφτασε και πάλι στο +4 (9-13, 930), για να αγγίξει το +6 (16-22) στο πρώτο πεντάλεπτο της δεύτερης περιόδου. Και πάλι όμως είδε τη διαφορά να γλιστρά από τα χέρια της (22-22, 1555). Το ίδιο έγινε και λίγο αργότερα, όταν οι Έλληνες παίκτες είδαν το +4 (23-27, 1740) να εξανεμίζεται και να κλείνει το πρώτο μισό με τις δύο ομάδες ισόπαλες (31-31).
Οι Λετονοί πέρασαν μπροστά για πρώτη φορά στην αναμέτρηση με την επιστροφή στο παρκέ (34-31). Γρήγορα όμως η Ελλάδα αντέδρασε. Ο Γιώργος Διαμαντάκος ισοφάρισε με ένα γκολ φάουλ (34-34, 2040), για να πάρει τη σκυτάλη ο Λευτέρης Μποχωρίδης με 11 συνεχόμενους πόντους, οδηγώντας στο 37-45 (24). Ο Δημήτρης Αγραβάνης ανέλαβε να διατηρήσει τη διαφορά στα ίδια επίπεδα (40-48, 2430), αλλά και πάλι το παιχνίδι δεν είχε τελειώσει ακόμη. Οι Λετονοί πλησίασαν ακόμη και στον έναν πόντο (51-52, 29). Χριστοδούλου και Αγραβάνης βοήθησαν ώστε η τρίτη περίοδος να κλείσει με ένα +4 για την Ελλάδα.
Η εικόνα βελτιώθηκε για την ελληνική ομάδα ακόμη περισσότερο με τον Αγραβάνη να σημειώνει 7 συνεχόμενους πόντους στην πορεία για το +11 (55-66, 3334). Ένα γρήγορο 6-0 έφερε τον αγώνα και πάλι στους 5 πόντους (61-66, 3425). Χριστοδούλου και Μαραγκός διαμόρφωσαν το 61-68 και 63-70 αντίστοιχα. Ο Πάρης Μαραγκός ήταν αυτός που από τη γραμμή έστειλε τη διαφορά στο +9 (65-74, 3645). Οι Λετονοί για μία ακόμη φορά μείωσαν (72-76, 3837), ο Μποχωρίδης μετά από δικό του επιθετικό ριμπάουντ οδήγησε στο +6 (72-78, 3912), αλλά τίποτα δεν είχε κριθεί. Η απόσταση μειώθηκε στον έναν πόντο χάρη σε ένα τρίποντο και 2/2 ελεύθερες βολές (77-78) με 16 για τη λήξη. Ο Χριστοδούλου πήγε με τη σειρά του στη γραμμή και με 1/2 βολές διαμόρφωσε το 77-79 με 12 για τη λήξη. Ήταν και το τελικό σκορ, που έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη της νίκη στη 2η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων Ανδρών.
Διαιτητές: Ταουρίνο (Ιταλία), Ζάστσουκ (Ουκρανία), Μπιέντιτς (Βοσνία Ερζεγοβίνη)
Δεκάλεπτα: 12-13, 31-31, 52-56, 77-79
Λετονία (Μαζούρς): Γκλουντίτις 2, Ένγκερς, Κράστινς 9, Στελμάχερς 3, Ζβίγκουρς 9, Πλάβνιεκς 15, Γκεκς 7, Γκρόμοβς 1, Πάζε, Σμιτς 13, Λασμάνις, Πασέτσνικς 18
Ελλάδα (Μίσσας): Μποχωρίδης 21, Λιάπης 9, Πουλιανίτης, Σπυριδωνίδης, Χριστοδούλου 11, Σιόλογκας 1, Κουζέλογλου, Καμπερίδης 8, Αγραβάνης 14 (8ρ), Διαμαντάκος 5 (9ρ), Μαραγκός 10
Δηλώσεις Μίσσα, Αγραβάνη και Λιάπη
Μετά την πρώτη νίκη της Εθνικής ομάδας Νέων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα επί της Λετονίας, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Κώστας Μίσσας, δήλωσε…
«Ήταν ένα πολύ σημαντικό παιχνίδι και πάνω από όλα δείξαμε πολύ αποφασισμένοι. Παίξαμε καλή άμυνα και γενικότερα ήμασταν καλύτεροι όσον αφορά στις επιλογές στην επίθεση. Το πρώτο και βασικότερο, και αυτό τους είπα και μέσα, είναι ότι πρέπει να έχουν εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση στον εαυτό τους, γιατί πράγματι με αυτή ακριβώς την λογική μπορούμε να παίξουμε ακόμη καλύτερα. Κρατάμε δύο πράγματα που είναι μέχρι στιγμής αρκετά καλά… Τα ριμπάουντ, που μας δίνει την δυνατότητα να ελέγξουμε τον ρυθμό που παιχνιδιού. Σε ομάδες όπως είναι αυτές πρέπει να ελέγξουμε λίγο περισσότερο τα περιφερειακά σουτ γιατί είναι ομάδες που έχουν πολύ μεγάλη περιφερειακή ευστοχία. Ένα άλλο κομμάτι που σήμερα 3-4 φορές ίσως και παραπάνω δεν λειτούργησε όπως έπρεπε στην επίθεση, είναι ότι κάθε φορά σε σετ επίθεση λειτουργούμε βάσει προγραμματισμού έχουμε αποτέλεσμα. Από την στιγμή που για τον α ή β λόγο λειτουργήσουμε σε προσωπικό επίπεδο, το αποτέλεσμα είναι αρνητικό. Προχωράμε στο επόμενο παιχνίδι και αυτή είναι η λογική του τουρνουά. Σε ένα Πανευρωπαϊκό τουρνουά ξεχνάς το προηγούμενο ματς και περνάς στο επόμενο είτε έχεις κερδίσει, είτε έχεις χάσει. Κατά την δική μου άποψη έτσι είναι το μπάσκετ… Πρέπει να κοιτάς την επόμενη και ποτέ την προηγούμενη φάση».
Για τον Ιωάννη Παπαπέτρου, είπε: «Ο Ιωάννης έφυγε σήμερα για την Αθήνα, για να πάει σε ένα ειδικό κέντρο που έχει ειδικά μηχανήματα με στόχο να γίνει η αποθεραπεία του όσο γίνεται πιο γρήγορα. Εχει πάει και ο γιατρός μας μαζί για να δώσει κατευθύνσεις και είμαστε σε συνεχή επικοινωνία γιατί θεωρούμε πως κάνοντας όλη αυτή την δουλειά θα κερδίσουμε μέρες». 

Δημήτρης Αγραβάνης: «Ηταν πολύ σημαντικό να κερδίσουμε το ματς. Η Λετονία είναι μια από τις τρεις διεκδικήτριες των εισιτηρίων που οδηγούν στην επόμενη φάση και έπρεπε οπωσδήποτε να κερδίσουμε. Πιστεύω πως ειδικά στο δεύτερο ημίχρονο βελτιωθήκαμε και παίξαμε με ψυχή. Δείξαμε πως ήμασταν η ομάδα που το ήθελε περισσότερο και για αυτό τελικά καταφέραμε και πήραμε αυτό το ματς. Επειδή η ομάδα αυτή είναι σχετικά καινούργια με την δική μου προσθήκη, του Χριστοδούλου και του Παπαπέτρου, ο οποίος είχε την ατυχία και δεν έχουμε την καλύτερη χημεία, ωστόσο, αυτή η νίκη πιστεύω πως μας έλυσε λίγο τα πόδια για την συνέχεια, γιατί ως ομάδα δεν είχαμε πετύχει μια καλή νίκη απέναντι σε κάποια σοβαρή αντίπαλο. Το αυριανό παιχνίδι είναι εξίσου κρίσιμο. Πάλι χρειαζόμαστε τη νίκη και πιστεύω πως αν είμαστε συγκεντρωμένοι και παθιασμένοι θα μπορέσουμε να κερδίσουμε κάθε παιχνίδι. Αυτό που πιστεύω πως άλλαξε σε σχέση με το ματς της πρεμιέρας είναι ότι μείναμε περισσότερο στο πλάνο του προπονητή και ότι είχαμε περισσότερο πάθος».

Μιχάλης Λιάπης: (για το κλέψιμο που έκανε στο τέλος) «Είναι η τελευταία φάση. Τα δίνεις όλα… Ρισκάρεις. Είμαστε δύο πόντους μπροστά, οπότε και φάουλ να κάναμε θα πήγαινε παράταση το ματς, αλλά τα δίνεις όλα. Πας για το κλέψιμο. Τα καταφέραμε και πήραμε την μπάλα. Στην πρεμιέρα δεν παίξαμε τόσο καλά όσο περιμέναμε και πιστεύω πως οι Λιθουανοί άξιζαν τη νίκη. Το σημερινό παιχνίδι, όμως, ήταν τελείως διαφορετικό. Ξεχάσαμε τι έγινε στην πρεμιέρα και έτσι τα καταφέραμε. Επόμενος αντίπαλός μας είναι η Ουγγαρία, θα κάνουμε το σκάουτινγκ, θα την μελετήσουμε και φυσικά θα πάμε για να κερδίσουμε. Δεν υπάρχει τίποτε άλλο από τη νίκη».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook