Τη δεύτερη έξοδό της στις αγορές μέσα σε διάστημα μόλις τριών μηνών πραγματοποίησε χθες η Ελλάδα με 3ετές ομόλογο που αποσκοπεί στην άντληση 2,5-3 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών άνοιξε χθες και θα παραμείνει ανοιχτό μέχρι σήμερα το απόγευμα, ενώ εκτιμάται ότι το επιτόκιο μπορεί να διαμορφωθεί μεταξύ 3% και 3,5%. «Κάθε επιτόκιο μικρότερο του 3,5% θα συνιστά επιτυχία», σημειώνουν κύκλοι του οικονομικού επιτελείου, ενώ ξένοι αναλυτές χαρακτήρισαν ευνοϊκό το περιβάλλον για μια τέτοια έκδοση, καθώς υπάρχει διεθνώς μεγάλη ζήτηση για όσο το δυνατόν υψηλότερες αποδόσεις εντός της ευρωζώνης, έχει προηγηθεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα και έχει μειωθεί δραστικά το επιτόκιο των εντόκων γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χθες το μεσημέρι ότι «έδωσε εντολή σε διεθνείς τράπεζες για τους σκοπούς επικείμενης 3ετούς ομολογιακής έκδοσης “αναφοράς” σε ευρώ και υπό το αγγλικό δίκαιο». Ανάδοχοι της έκδοσης είναι οι Bank of America Merrill Lynch, Deutsche Bank, Goldman Sachs, Citi, JP Morgan, Morgan Stanley, Nomura, HSBC, UBS και BMP Paribas.

Με την ομολογιακή αυτή έκδοση στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να ενισχυθεί η ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίο μάλιστα βρίσκεται αντιμέτωπο με υποχρεώσεις ύψους 6,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο λόγω λήξεων ομολόγων, να διατηρηθεί η επαφή με τις αγορές κεφαλαίου και να βελτιωθεί η καμπύλη των ελληνικών ομολόγων.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook