Με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης θα πραγματοποιηθεί για έκτη συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Σκακιστικό Τουρνουά «Ρέθυμνο 2014». Το τουρνουά υπό τη διοργάνωση του Σκακιστικού Ομίλου Ρεθύμνου «ΣΚΟΡ» σε συνεργασία με το Δήμο Ρεθύμνου, το Επιμελητήριο Ρεθύμνου, θα διεξαχθεί από τις 12 έως τις 19 Ιουλίου στο «Σπίτι του Πολιτισμού» με περισσότερες από 150 συμμετοχές δυνατών παικτών, από τους οποίους 15 GM, και 39 τιτλούχους, από 30 χώρες.

Σύμφωνα με το σκακιστικό όμιλο Ρεθύμνου «Σκορ» που διοργανώνει το τουρνουά, το σκάκι είναι ένα πνευματικό άθλημα για όλες τις ηλικίες και ειδικά στις μικρές ηλικίες τα οφέλη του είναι αξιοζήλευτα. Η συστηματική ενασχόληση με το σκάκι ήδη από τα πρώτα μαθητικά χρόνια εκτιμάται πως επιδρά ιδιαιτέρως θετικά σε ένα σύνολο κρίσιμων παραμέτρων που αφορούν τη διανοητική και συναισθηματική συγκρότηση των παιδιών. 

Η λίστα είναι μεγάλη, καθώς το σκάκι απαιτεί, και με αυτή την έννοια επίσης καλλιεργεί, την αναλυτική και τη συνθετική σκέψη, τη μνήμη, τη φαντασία, τα θετικά στοιχεία του χαρακτήρα. Η μαθητεία στο σκάκι αναπτύσσει και εξασκεί την ικανότητα για στρατηγικό σχεδιασμό, για τακτικές κινήσεις και για προβλέψεις. Καλλιεργεί την ικανότητα εκτίμησης καταστάσεων, λήψης αποφάσεων και επίλυσης προβλημάτων. Προάγει την υπομονή, τη μεθοδικότητα, τη μαχητικότητα και την επιμονή στην προσπάθεια. Συμπράττει στη βελτίωση της συγκέντρωσης και της ικανότητας μελέτης. Τροφοδοτεί με συναισθήματα χαράς, διασκέδασης και ευγενούς άμιλλας. Δείχνει τι σημαίνει προσωπική ευθύνη και πώς γίνεται η σωστή διαχείριση της ήττας. Έτσι δεν είναι τυχαία τα ευρήματα πολλών μελετών που δείχνουν τη σταθερή σχέση που υπάρχει ανάμεσα στην σκακιστική ενασχόληση και τη βελτίωση των σχολικών επιδόσεων γενικά, τόσο στα μαθηματικά όσο και στη γλώσσα.

Στους κατά τόπους σκακιστικούς συλλόγους της χώρας μας γίνεται τα τελευταία χρόνια μια πολύ σημαντική προσπάθεια για την ανάπτυξη αυτού του σπουδαίου πνευματικού αθλήματος και για τη μεγιστοποίηση των πλεονεκτημάτων που αυτό δύναται να προσφέρει. Ο Σκακιστικός Όμιλος Ρεθύμνου κινείται σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση. 

Ο επίσημος ιστότοπος της διοργάνωσης στο διαδίκτυο, στη διεύθυνση www.rethymnochess.gr, παρέχει όλες τις πληροφορίες.