Αποφασισμένοι να μην περιοριστούν στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων μέτρων, αλλά να πιέσουν με ολομέτωπη επίθεση την κυβέρνηση για όλα τα «καυτά» θέματα ή ανοίγοντας και νέα, συνεχίζουν και σήμερα οι επικεφαλής της Τρόικα τον έλεγχο σε όλα τα κρίσιμα υπουργεία. Όπως φάνηκε από την πρώτη στιγμή, στόχος τους είναι να γίνουν «σκιά» των νέων υπουργών για να μη … χαλαρώσουν, ώστε να βρουν έτοιμα όλα τα μέτρα τον Σεπτέμβριο που θα επιστρέψουν την Αθήνα για την επόμενη αξιολόγηση.
Στο πλαίσιο αυτό, οι ελεγκτές δεν έκρυψαν στη συνάντηση που είχαν χθες με τον κύριο Χαρδούβελη, τη δυσφορία τους για τις 600 δράσεις που δεν ολοκληρώθηκαν ως το Β΄ τρίμηνο της φετινής χρονιάς και για το χαμηλό ποσοστό υλοποίησης των υποχρεώσεων του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής (έπεσε στο 20% τον Ιούνιο).
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι η ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας και η ταχύτερη εφαρμογή των συμπεφωνημένων αποτελούν βασικές προτεραιότητες. Επιπλέον, δεσμεύτηκε ότι θα παρουσιάσει σύντομα το σχέδιο κάλυψης των δημοσιονομικών κενών που δημιουργούν οι δικαστικές αποφάσεις για τα ειδικά μισθολόγια.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να μπουν σήμερα τα «καυτά» ζητήματα στα εργασιακά (ομαδικές απολύσεις, απεργίες κλπ) σε συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση. Ειδική αναφορά στα εργασιακά έκανε χθες ο κ. εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον κ. Ράις, ο οποίος υιοθέτησε τις προχθεσινές επισημάνσεις του κ. Γκογιάλ στο συνέδριο του Economist περί επίσπευσης των αλλαγών για τις ομαδικές απολύσεις και τις απεργίες.
Παρουσία του υπουργού Οικονομικών θα γίνουν και συναντήσεις με τον κύριο Κυριάκο Μητσοτάκη για τις αλλαγές και τις απολύσεις στο δημόσιο, ενώ η τρόικα θα θέσει επί τάπητος τα θέματα των αλλαγών της αγοράς, του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα και τα «κόκκινα δάνεια» στον υπουργό Ανάπτυξης κύριο Δένδια.
Χθες το μεσημέρι, από το βήμα του ίδιου συνεδρίου, ο νέος εκπρόσωπος της Κομισιόν κ. Ντέκλαν Κοστέλο έθεσε επιτακτικά θέμα συνέχισης των διαρθρωτικών αλλαγών και διευθέτησης των «κόκκινων» δανείων. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, οι κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών και οι αλλαγές στο πτωχευτικό δίκαιο εξετάστηκαν χθες το πρωί σε σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδος, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της τρόικας

Φρένο στις φοροελαφρύνσεις

Δύσκολη γίνεται πλέον η διαπραγμάτευση για φοροελαφρύνσεις που επιδιώκει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν με το «καλημέρα» το ζήτημα της παράτασης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, ενώ επιχείρησαν να «προσγειώσουν» τη συζήτηση για φοροελαφρύνσεις, βάζοντας ως προϋπόθεση τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και τη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών. 
Παράλληλα, δήλωσαν ότι περιμένουν το σχέδιο για την κάλυψη της «τρύπας» που προκαλούν οι δικαστικές αποφάσεις σχετικά με τα ειδικά μισθολόγια και κάλεσαν την κυβέρνηση να υλοποιήσει περίπου 600 εκκρεμείς δράσεις, οι οποίες έπρεπε να υλοποιηθούν την περίοδο Απριλίου-Ιουνίου.
Ειδικά ο νέος εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο, «επισκίασε» χθες με τις συνεχείς ερωτήσεις του τον εκπρόσωπο της ΕΚΤ Κλάους Μαζούχ και το στέλεχος του ΔΝΤ Ρίσι Γκογιάλ (αντικατέστησε τον Πόουλ Τόμσεν, που αναμένεται σήμερα στην Αθήνα). Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε χθες στο πεδίο της φορολογίας, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη να αναπτύξει το σχέδιό του και καθιστώντας σαφές ότι η συζήτηση για φοροελαφρύνσεις θα ξεκινήσει μετά την επίτευξη των εισπρακτικών στόχων και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Χαρδούβελης τούς διαβεβαίωσε ότι προτεραιότητα της ελληνικής πλευράς είναι η αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης. «Σίγουρα πρέπει να φτιάξουμε ένα σταθερό φορολογικό πλαίσιο και να ελαφρύνουμε τα βάρη, αλλά πρώτα πρέπει να φτιάξουμε τη διοίκηση. Αυτό πρέπει να το κάνουμε είτε έχουμε μνημόνιο είτε όχι», ανέφερε χθες κορυφαίος αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών.
Είχε προηγηθεί χθες το απόγευμα η δήλωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις, ο οποίος, ερωτηθείς από δημοσιογράφους στην Ουάσινγκτον σχετικά με τον κυβερνητικό σχεδιασμό για μείωση των φορολογικών βαρών, σημείωσε ότι πρέπει να επιτευχθούν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα και να επιταχυνθεί η φορολογική μεταρρύθμιση, ενώ πρόσθεσε ότι «η κατανομή των φορολογικών βαρών θα πρέπει να γίνει με δίκαιο τρόπο».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook