Παρά τις… διακηρύξεις του ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί «με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του δεύτερου γύρου» των τοπικών εκλογών, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δεν αντιστάθηκε στον πειρασμό να παρέμβει και έσπευσε να προειδοποιήσει τους κατοίκους του Μιλάνου να μην «παραδώσουν» την πόλη στον υποψήφιο της κεντροαριστεράς γιατί θα την μετατρέψει σε «τσιγγανούπολη». Η παρουσία του, δε, την ίδια ημέρα και σχεδόν την ίδια ώρα σε πέντε (!) δελτία ειδήσεων καναλιών εθνικής εμβέλειας προκάλεσε την παρέμβαση της αρμόδιας αρχής.

Η προεκλογική εκστρατεία κορυφώνεται πριν ανοίξουν οι κάλπες για το δεύτερο γύρο των τοπικών εκλογών στην Ιταλία. Οι κρισιμότερες μάχες θα δοθούν στο Μιλάνο και τη Νάπολη.

Στην οικονομική πρωτεύουσα της Ιταλίας ο κεντροαριστερός Τζουλιάνο Πιζαπία εξασφάλισε ποσοστό 48% στον πρώτο γύρο των εκλογών, και προηγείται κατά 6,4 ποσοστιαίες μονάδες έναντι της υποψήφιας της συμπολίτευσης Λετίτσια Μοράτι.

Παρά την δήλωσή του ότι «δεν επρόκειτο να ασχοληθεί με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του δεύτερου γύρου», ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι ζήτησε από τους πολίτες του Μιλάνου «να μην παραδώσουν την πόλη στον Πιζαπία, διότι θα την μετατρέψει σε τσιγγανούπολη [zingaropoli στα ιταλικά]».

Η παρουσία του Μπερλουσκόνι, μάλιστα, την ίδια ημέρα και σχεδόν την ίδια ώρα σε πέντε δελτία ειδήσεων καναλιών εθνικής εμβέλειας ώθησε την δημόσια αρχή που εγγυάται το ίσο δικαίωμα παρέμβασης στα μέσα ενημέρωσης (Agcom), να παρέμβει.

Στα κανάλια της δημόσιας τηλεόρασης Rai και σε εκείνα του ιδιωτικού ομίλου Μπερλουσκόνι, επιβλήθηκαν πρόστιμα για παραβίαση των κανόνων της προεκλογικής εκστρατείας, που ξεπερνούν συνολικά τις 700.000 ευρώ.

«Δεν με αφήνουν να μιλήσω» σχολίασε ο Μπερλουσκόνι, επιλέγοντας να επικοινωνήσει με τους υποστηρικτές του μέσω Διαδικτύου.

tovima

Παράλληλα, ο ηγέτης της Λέγκας Ουμπέρτο Μπόσι ζήτησε από τον Ιταλό πρωθυπουργό να υποσχεθεί ότι «τουλάχιστον δυο υπουργεία θα μεταφερθούν στο Μιλάνο». Αλλά μετά από μια πρώτη διαβεβαίωση σε αυτή τη κατεύθυνση ο Μπερλουσκόνι αναγκάσθηκε να υπαναχωρήσει, καθώς πολλά μέλη της κεντροδεξιάς, συμπεριλαμβανομένου του δημάρχου της Ρώμης Τζάνι Αλεμάνο, έκριναν το σχέδιο αντισυνταγματικό και προπαγανδιστικό.

«Αυτό που μπορεί να γίνει είναι να μεταφερθούν στην ιταλική συμπρωτεύουσα μόνο κάποιοι στρατηγικοί τομείς των υπουργείων» δήλωσε τελικά ο Καβαλιέρε.

Εν τω μεταξύ, ο κεντροαριστερός υποψήφιος Τζουλιάνο Πιζαπία ανακοίνωσε ότι θα καταθέσει μήνυση κατ\’ αγνώστων στην εισαγγελία του Μιλάνου «διότι τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει στόχος συκοφαντικής εκστρατείας».

Σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, σε αρκετές συνοικίες της μεγαλούπολης του ιταλικού Βορρά έχουν παρουσιασθεί άτομα που δηλώνουν ότι «είναι υποστηρικτές του Πιζαπία, και θέλουν να κάνουν τους πρώτους τεχνικούς υπολογισμούς, για την οικοδόμηση του μεγαλύτερου μουσουλμανικού τεμένους της Ευρώπης».

Ο κεντροαριστερός υποψήφιος επαναλαμβάνει ότι «ουδείς έχει αναλάβει ένα τέτοιο έργο και καθήκον». Παράλληλα, όμως, αναφέρεται στην ανάγκη να οικοδομηθεί ένας επίσημος χώρος λατρείας για τους μουσουλμάνους μετανάστες, ώστε να σταματήσουν να συγκεντρώνονται σε δεκάδες ανεπίσημα τζαμιά.

«Οι τσιγγάνοι και οι μουσουλμάνοι στηρίζουν τον Πιζαπία, αλλά εκείνος ντρέπεται» γράφει η εφημερίδα Il Giornale, ιδιοκτησίας της οικογένειας Μπερλουσκόνι. Οι ιθύνοντες της κεντροαριστεράς πάντως σε ό,τι αφορά το τελικό αποτέλεσμα είναι αισιόδοξοι: «αν επαναληφθεί η επιτυχία του πρώτου γύρου η κυβέρνηση θα πρέπει να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της χώρας. Σε περίπτωση που αδυνατεί να το κάνει, ας αδειάσει την γωνιά» δήλωσε ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι.

Ο κεντροαριστερός πρώην πρωθυπουργός Μάσιμο Ντ\’ Αλέμα σε συνέντευξή του στο δημόσιο κανάλι Rai Tre τάχθηκε υπέρ «μιας κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής, με τεχνοκράτες, για να αλλάξει ο ισχύων εκλογικός νόμος». Σε ό,τι αφορά, πάντως, το τελικό αποτέλεσμα των δυο μεγάλων αναμετρήσεων, πηγές της ιταλικής κεντροδεξιάς αναφέρουν ότι «στη Νάπολη, θεωρείται περίπου βέβαιη η επικράτηση της κεντροαριστεράς, αλλά στο Μιλάνο τις τελευταίες ημέρες το συντηρητικό μέτωπο δείχνει να ανακάμπτει».

Ο πρώην εισαγγελέας Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, στέλεχος του αντιπολιτευόμενου κόμματος Ιταλία των Αξιών του Αντόνιο Ντι Πιέτρο, παρά το ότι στον πρώτο γύρο δεν ξεπέρασε το 27,5% των ψήφων, φέρεται έχει εξασφαλίσει προβάδισμα έναντι του κεντροδεξιού Τζάνι Λετιέρι, που πριν από δέκα μέρες επελέγη από το 38,5% των Ναπολιτάνων.

Ο Ντε Ματζίστρις, σε περίπτωση εκλογής του, θα πρέπει να αντιμετωπίσει το χρόνιο πρόβλημα της συλλογής απορριμμάτων, το οποίο δεν κατάφεραν να λύσουν οι προκάτοχοί του.

Παράλληλα, πολλοί κάτοικοι της «πρωτεύουσας» του ιταλικού Νότου ελπίζουν ότι χάρη και στην δικαστική του εμπειρία θα καταφέρει να «σπάσει» τις υπόγειες διασυνδέσεις πολιτικής και οργανωμένου εγκλήματος.

Οι πολιτικοί σχολιαστές περιμένουν την ανάλυση των αποτελεσμάτων την Δευτέρα το βράδυ για να καταλάβουν κατά πόσον οι δημοτικές αυτές εκλογές, θα μπορέσουν να επηρεάσουν την πορεία της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι.

Ο πρόεδρος της περιφέρειας της Λομβαρδίας, με πρωτεύουσα το Μιλάνο, Ρομπέρτο Φορμιγκόνι, δήλωσε ήδη, πάντως, ότι επιθυμεί να συμμετάσχει στην κούρσα για την διαδοχή του ζάπλουτου πρωθυπουργού. Όπως αναγνωρίζουν, όμως, και πολιτικοί του αντίπαλοι, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, είναι ένας σκληρός πολιτικός μαχητής, που έχει μάθει να εξαντλεί πάντα κάθε πιθανότητα προκειμένου να επικρατήσει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook