Την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, πραγματοποιήθηκαν, στο χωριό Ευαγγελισμός του νομού Ηρακλείου, τα αποκαλυπτήρια επιτύμβιας πλάκας, κατάθεση στεφάνων και επιμνημόσυνη δέηση προς τιμήν του πεσόντα Αεροπόρου Ανθυποσμηναγού (Ι) Κωνσταντίνου Κραββαρτόγιαννου, ο οποίος κατέπεσε στην περιοχή με αεροσκάφος F-84F της 340ΜΒ/115 ΠΜ στις 11 Αυγούστου 1975.
Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ειρηναίος, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου & Βιάννου κ. Ανδρέας, εκπρόσωπος του Αρχηγού Τακτικής Αεροπορίας (ΑΤΑ), Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου. Ακόμη, χαιρετισμό απέστειλαν ο νέος Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Γρηγόρης Ροκαδάκης, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας κ. Βασίλης Κεγκέρογλου ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Λευτέρης Αυγενάκης και ο Ευρωβουλευτής κ. Νότης Μαριάς.

Λίγα λόγια για τη θυσία του Ανθυποσμηναγού Κωνσταντίνου Κραββαρτόγιαννου

Στις 11 Αυγούστου 1975 σε ηλικία μόλις 24 ετών επέλεξε να θυσιάσει τη ζωή του για να σώσει τους κατοίκους του χωριού Μουχτάρω, του σημερινού Ευαγγελισμού Καστελλίου του Δήμου Μινώα Πεδιάδας.

Ο Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος, με καταγωγή από την Άμφισσα Φωκίδος, υπηρετούσε στην 340 Μοίρα Διώξεως Βομβαρδιστικών με έδρα το πολεμικό αεροδρόμιο Χανίων. Το αεροσκάφος του, ένα F84, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής αποστολής αναγνωρίσεως του αεροδρομίου Καστελλίου πλησίαζε το αεροδρόμιο όταν ξαφνικά παρουσίασε μηχανική βλάβη. Ο Κωνσταντίνος προσπάθησε να προσγειωθεί, αλλά ήταν ακατόρθωτο. Είχε επιλογή να εγκαταλείψει το αεροσκάφος και να πέσει με αλεξίπτωτο, όμως η τροχιά του αεροσκάφους κατευθυνόταν στο Μουχτάρω.

Έτσι ο ίδιος πήρε την ηρωική απόφαση να μείνει στο αεροσκάφος και να θυσιάσει τη ζωή του για να σώσει τους κατοίκους του χωριού. Μέχρι τη στιγμή της συντριβής 3 μίλια νοτιοδυτικά του αεροδρομίου ο Κωνσταντίνος Κραββαρτόγιαννος είχε τα χέρια του στο πηδάλιο με δεξιά κλίση.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία της 133 Σμηναρχίας Μάχης και του Δήμου Μινώας Πεδιάδας.
\"\"  \"\"

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook