"Αυτούς έπρεπε να είχαμε στην Λιβύη για να τελειώνουμε γρήγορα".

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν σε ανώτερο αξιωματικό της Αεροπορίας των ΗΠΑ (USAF), ο οποίος έμεινε άφωνος από τις επιτυχίες της 340 Μοίρας που συμμετείχε 2η/2011 Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος του Tactical Leadership Programme (TLP), που διεξήχθη στο αεροδρόμιο του Albacete της Ισπανίας.

Το αποτέλεσμα των Ελλήνων πιλότων και των αεροσκαφών τους ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακό απέναντι στην "αφρόκρεμα" των δυτικών πιλότων και μαχητικών και γι'αυτό τον λόγο επανερχόμαστε (το θέμα καλύφθηκε από το defencenet.gr αρχικά στις 04/04): Πρώτοι σε όλα οι Έλληνες! Σε αποστολές κρούσης αέρος-εδάφους, σε αποστολές αέρος-αέρος και σε επιβιωσιμότητα! Τους νίκησαν, επικρατώντας σε όλες τις αερομαχίες, καταστρέφοντας όλους τους στόχους χωρίς την παραμικρή ελληνική απώλεια!

Τέτοιες δύσκολες ώρες που περνάει η πατρίδα, το να γνωρίζουν οι Έλληνες ότι υπάρχουν οι Ένοπλες Δυνάμεις που αποδεικνύουν συνέχεια ότι είμαστε πρώτοι στα πιο δύσκολα, έχει ξεχωριστή σημασία...

Και επειδή το μέγεθος της αξίας του νικητή το αποδίδει καλύτερα η αξία του ηττημένου, ιδού ποιές χώρες και ποιοι πιλότοι "έφαγαν σκόνη" από τους Έλληνες πιλότους: Οι ΗΠΑ με F-15E, η Γαλλία με Mirage 2000-5, η Ιταλία με EF-2000 Typhoon, η Πολωνία με αεροσκάφη F-16 Blk52+, η Δανία με F-16 MLU, , και η Ιταλία με Tornadο και EF-2000, Τον ρόλο των αντίπαλων αεροσκαφών (Red Air) ανέλαβαν F-18 Hornet από την Ελβετία, Alpha Jet της Γαλλίας, EF-2000 Typhoon της Ισπανίας, F-15E των ΗΠΑ καθώς και δύο F-16 της 340Μ.

Συνολικά μεταστάθμευσαν από την 115ΠΜ της Σούδας, τέσσερα αεροσκάφη F-16 Blk52+, με έξι ιπταμένους και τριάντα τέσσερις τεχνικούς.

Σκοπός του προγράμματος είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO) καθώς και η εξοικείωση και συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα ΝΑΤΟϊκά πρότυπα και διαδικασίες. Εκτελέστηκαν αποστολές εναέριας απαγόρευσης (AI: Aerial Interdiction), OCA, Slow Mover Protection/Attack, TST, αποστολές καταστροφής εχθρικής αεράμυνας (DEAD: Destruction of Enemy Air Defence), επιβολή Ζώνης Απαγόρευσης Πτήσης (No Flying Zone), αποστολές εγγύς αεροπορικής υποστήριξης (CAS: Combat Air Support), PR και έρευνα και διάσωση μάχης (CSAR) σε συνθήκες ημέρας και νύχτας.

Σε όλες τις αποστολές τα ελληνικά μαχητικά πρώτευσαν συνεχίζοντας την λαμπρή επίδοση σε ασκήσεις όπως η Red Flag κλπ.

Από 7 Μαρτίου έως 1 Απριλίου 2011 η 340Μ συμμετείχε στην 2η/2011 Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος του Tactical Leadership Programme (TLP), που διεξήχθη στο αεροδρόμιο του Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό, μεταστάθμευσαν από την 115ΠΜ τέσσερα αεροσκάφη F-16 Blk52+, με έξι Ιπταμένους και τριάντα τέσσερεις τεχνικούς.

Η 340 Μοίρα

Η 340 Μ είναι μια ανεξάρτητη επιχειρησιακή Μονάδα η οποία αποτελείται από 2 Σμήνη Μάχης με αεροσκάφη F-16 Blk 52+. Διοικητικά και επιχειρησιακά υπάγεται στην 115 Πτέρυγα Μάχης και έχει έδρα το αεροδρόμιο της Σούδας.

Η Μοίρα, στην διαδρομή της ιστορίας της, απέσπασε επαίνους και κατέκτησε διάφορα έπαθλα τόσο μεταξύ των Ελληνικών Πολεμικών Μοιρών όσο και των Κρατών Μελών του ΝΑΤΟ. Εμβλημά της είναι η αλεπού, και ως χαρακτηριστικό κλήσης η Μοίρα χρησιμοποιεί από το 1960 μέχρι σήμερα τη λέξη 'FOX' ('ΑΛΕΠΟΥ').

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας δέχθηκε χθές, 24.5.2011, τους Σμηναγούς της Πολεμικής Αεροπορίας Σωτήριο Στράλη και Ιωσήφ Δασκαλομαρκάκη, που πέτυχαν την υψηλότερη διάκριση μεταξύ πληρωμάτων από 9 χώρες στο σχολείο ΤLP (Tactical Leadership Program) του ΝΑΤΟ στην Ισπανία, καθώς και τον Επισμηναγό Χαράλαμπο Εσκίογλου, που ψηφίστηκε ως ο καλύτερος εκπαιδευτής εναέριας μάχης σε 3 νατοϊκές εκπαιδευτικές σειρές.

Τους ιπτάμενους αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας συνόδευε ο Αρχηγός της Αεροπορίας Αντιπτέραρχος Βασίλειος Κλόκοζας.

Ακολουθεί ο διάλογος του Πρόεδρου με τον Αρχηγό της Αεροπορία Αντιπτέραρχο Βασίλειο Κλόκοζα
ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Κύριε Αρχηγέ, καλωσορίσατε και συγχαρητήρια για τις επιδόσεις της Αεροπορίας μας.
ΑΝΤΙΠΤΕΡΑΡΧΟΣ Β.ΚΛΟΚΟΖΑΣ (Αρχηγός Αεροπορίας): Ευχαριστούμε πολύ, κύριε Πρόεδρε, και είναι μεγάλη τιμή για μας και για την Αεροπορία μας που μας δέχεσθε σήμερα.
Ο Αρχηγός της Αεροπορίας παρουσιάζει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τους τρεις αξιωματικούς της Πολεμικής Αεροπορίας.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Θερμά συγχαρητήρια. Συνεχίζετε τη μεγάλη παράδοση της Αεροπορίας μας και δείξατε ότι είναι υψηλό το επίπεδο της εκπαίδευσης, αλλά και το ανθρώπινο υλικό της Αεροπορίας μας. Όταν το είδα και το διάβασα με εντυπωσιάσατε και ήθελα να σας γνωρίσω. Είναι πραγματικά εντυπωσιακό να πρωτεύετε μέσα σε τόσους αεροπόρους και μάλιστα και στους αεροπόρους της υπερδύναμης. Η μικρή Ελλάδα δείχνει ότι έχει ανθρώπινο υλικό, ικανότητες και αυτό μας κάνει αισιόδοξους.
Σήμερα είναι μια μέρα που είναι βεβαρημένη με τα μέτρα που έχει πάρει η κυβέρνηση, αλλά δείχνει ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση, όταν βασιζόμαστε σε ανθρώπους και σε ικανότητες σαν αυτές που επιδείξατε εσείς. Και πάλι θερμά συγχαρητήρια.
Β.ΚΛΟΚΟΖΑΣ: Ευχαριστούμε πολύ. Εγώ είμαι υπερήφανος που είμαι Αρχηγός τους, κύριε Πρόεδρε, και είναι αυτό που λέμε, ότι ο κύριος πολλαπλασιαστής ισχύος της Πολεμικής μας Αεροπορίας είναι οι άνθρωποι σαν αυτούς, οι αεροπόροι και οι τεχνικοί της. Αυτοί κάνουν την Αεροπορία μας και ξεχωρίζει σε κάθε συμμετοχή και σε κάθε άσκηση και σε επίπεδο ΝΑΤΟ και σε πολυεθνικές ασκήσεις που συμμετέχουμε, αποσπάμε πάντα τα συγχαρητήρια και τον θαυμασμό όλων.-