«Πρωταθλητές» σε κάπνισμα και παχυσαρκία εμφανίζονται οι Έλληνες σύμφωνα με έκθεση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), που δημοσιεύει εφημερίδα το Έθνος.
Στην εν λόγω έκθεση του ΟΟΣΑ, αξιολογήθηκαν οι δείκτες 34 χωρών, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι η χώρα μας δεν κερδίζει όσα οι άλλες μεσογειακές σε προσδόκιμο επιβίωσης και οδηγείται σε «βόμβα νοσηρότητας» από το 2016 και μετά. Οι ανεπαρκείς πολιτικές πρόληψης και η προβληματική διάθεση τεράστιων πόρων σε συγκεκριμένους τομείς, όπως τα φάρμακα, κρατούν τους ποιοτικούς δείκτες υγείας καθηλωμένους τα τελευταία 12 χρόνια.
Το παρήγορο είναι ότι η Ελλάδα εμφανίζει τη χαμηλότερη θνησιμότητα από καρκίνο και χαμηλά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ.
Από την έκθεση προκύπτει ότι η χώρα μας βρίσκεται περίπου στο μέσο όρο του ΟΟΣΑ στο προσδόκιμο επιβίωσης και στις δαπάνες Υγείας, ως ποσοστό του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ).
Η σύγκριση με τις χώρες του Οργανισμού καθιστά την εικόνα πιο περίπλοκη. Εάν συγκριθούμε, όμως, με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού νότου, αποτυπώνεται σαφέστερα η πορεία της υγείας του ελληνικού πληθυσμού και η πραγματική πρόοδος ή επιδείνωση που έχει συντελεστεί.
Το προσδόκιμο επιβίωσης των Ελλήνων, που τη δεκαετία του 70\’ ήταν από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχει υποχωρήσει στην 20η θέση μεταξύ των 34 χωρών του ΟΟΣΑ. Με 80,7 έτη βρίσκεται κάτω από το αντίστοιχο της Ισπανίας (82,5) και της Ιταλίας (82,3). Είναι οριακά υψηλότερο από εκείνο της Πορτογαλίας (80,5).
Η θνησιμότητα από εμφράγματα και εγκεφαλικά βρίσκεται σε επίπεδα – ρεκόρ: 343,6 θανάτους ανά 100.000 πληθυσμό ή 35.000 θανάτους ετησίως. Πολύ λιγότεροι πολίτες χάνουν τη ζωή τους από την ίδια αιτία σε Πορτογαλία (200,7 θάνατοι, ανά 100.000) και την Ισπανία (204,3 ανά 100.000).
Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται στη χειρότερη θέση στον ΟΟΣΑ (20,7%), στα ποσοστά καπνιστών (33%), ενώ ως προς τα ποσοστά παχυσαρκίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση στις μεσογειακές χώρες με το 19,6% του πληθυσμού να έχει σοβαρά προβλήματα βάρους.
440 ευρώ το χρόνο ξοδεύει ο μέσος Έλληνας για φάρμακα
Οι Έλληνες έχουν σταθερά τις υψηλότερες κατά κεφαλήν δαπάνες για φάρμακα. Παρά τα μέτρα, σε κάθε Έλληνα αντιστοιχούν κάθε χρόνο 440 ευρώ για φάρμακα. Το ποσό για τον μέσο Ισπανό είναι 384 ευρώ, για τον μέσο Ιταλό 374 ευρώ και για τον μέσο Πορτογάλο 347 ευρώ.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook