Με τον 87χρονο πρώην ηγέτη της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, συναντήθηκε στην Αβάνα ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν. Η συνάντησή τους εντάσσεται στο πλαίσιο των επαφών του Ρώσου προέδρου, κατά την εξαήμερη περιοδεία του στη Λατινική Αμερική.

Ο Πούτιν δεσμεύθηκε μάλιστα να συνδράμει στην αναβίωση της εκμετάλλευσης υπεράκτιων κοιτασμάτων πετρελαίου, με τη βοήθεια της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft.

«Θέλω να τονίσω ότι δημιουργούμε νέες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη ανάμεσα στις δύο χώρες. Για αυτό έλαβα την απόφαση να διαγράψω το παλαιό χρέος της Κούβας από την Σοβιετική Ένωση, ύψους 35 δισ. δολαρίων. Θα διαγράψουμε το 90% του συνόλου και το υπόλοιπο 10% θα χρησιμοποιηθεί για επενδυτικά προγράμματα στην εκπαίδευση», υπογράμμισε ο ρώσος πρόεδρος.

Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα άλλωστε έγινε και η συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον σημερινό πρόεδρο της Κούβας, Ραούλ Κάστρο.


Ο Πούτιν στην Κούβα

Μία μέρα νωρίτερα, άλλωστε, ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν επισκέφθηκε την Κούβα, κατά την έναρξη της περιοδείας του στη Λατινική Αμερική με στόχο, όπως έχει δηλώσει, την αναθέρμανση των σχέσεων της χώρας του με παλιούς φίλους από τη σοβιετική εποχή.

Η κομμουνιστική κυβέρνηση του νησιού της Καραϊβικής είχε εξασφαλίσει οικονομική στήριξη από τη Μόσχα κατά τη διάρκεια της σοβιετικής εποχής, αλλά αυτή σχεδόν εκμηδενίστηκε καθώς η Ρωσία αντιμετώπισε τεράστιες οικονομικές δυσχέρειες έπειτα από τη διάλυση της ΕΣΣΔ.

Το Κρεμλίνο έχει χαρακτηρίσει την εμβάθυνση της διμερούς πολιτικής και οικονομικής συνεργασίας ως μια από τις κορυφαίες προτεραιότητες του Πούτιν σε αυτό το ταξίδι.

Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε την Πέμπτη στο πρακτορείο ειδήσεων Prensa Latina της Κούβας, ο Πούτιν υπογράμμισε πως η Ρωσία είναι και πάλι έτοιμη να συνεργαστεί πιο βαθιά και πιο μακροπρόθεσμα με την Κούβα.

Την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό κοινοβούλιο παρέγραψε ένα χρέος της Αβάνας από τη σοβιετική εποχή το οποίο ανερχόταν σε 26 δισ. ευρώ. Το εναπομείναν ποσό των 2,6 δισ. ευρώ πρόκειται να αποπληρωθεί στη Μόσχα από την κυβέρνηση της Κούβας σε μια περίοδο 10 ετών.


Στον τελικό του Μουντιάλ ο Ρώσος πρόεδρος

Ο Πούτιν αναμένεται να φθάσει την Κυριακή στη Βραζιλία, όπου θα παρακολουθήσει τον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου ποδοσφαίρου ανάμεσα στη Γερμανία και στην Αργεντινή στο Ρίο ντε Τζανέιρο. Αναμένεται ότι θα έχει στο περιθώριο του μια σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ.

Κατόπιν θα λάβει μέρος στη σύνοδο κορυφής της ομάδας των αναπτυσσόμενων κρατών BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) την 15η και την 16η Ιουλίου στη Μπραζίλια, την πρωτεύουσα, και τη Φορταλέζα, στις ακτές στον Ατλαντικό.

protothema.gr