Ο Δήμος Ηρακλείου ανοίγει με δυο ιστορικές ταινίες την εβδομάδα προβολών και συζητήσεων που είναι αφιερωμένη στην επέτειο συμπλήρωσης 400 χρόνων από τον θάνατο του μεγάλου Κρητικού ζωγράφου Δομήνικου Θεοτοκόπουλου.

Πρόκειται για την κινηματογραφική εργασία έξι ταινιών διάρκειας 45΄ η κάθε μια που σκηνοθέτησε ο Λευτέρης Χαρωνίτης πριν 30 περίπου χρόνια για την ΕΡΤ α.ε.

Οι ταινίες αυτές είναι καρπός πολυετούς έρευνας και μελέτης σε δεκάδες αρχεία, μουσεία, εκκλησιές, μοναστήρια και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα στην Ιταλία στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής κ.α. και ξανάφεραν ουσιαστικά το έργο του στο Ελληνικό κοινό.

Παράλληλα όμως προκάλεσε το ενδιαφέρων για την διοργάνωση μεγάλων εκθέσεων έργων του, και συνετέλεσαν στην ανάπτυξη του επιστημονικού διαλόγου γύρω από τη ζωή και το έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, στη χώρα μας.

Πρόκειται για δυο ταινίες, έρευνα δοκιμιακού χαρακτήρα που εισάγουν το θεατή σε πολλές πτυχές της περιπετειώδους ζωής του και αποκαλύπτουν την πρωτοπόρα και εκφραστική δύναμη του Θεοτοκόπουλου και τους λόγους για τους οποίους σήμερα έχει καταχωρηθεί στην ιστορία της τέχνης ως είναι από το 4-5 μεγαλύτερους ζωγράφους όλων των εποχών.

Η προβολή του Α’ μέρους, διάρκειας 90’ θα γίνει τη Δευτέρα 14 Ιουλίου, ενώ το Β΄ μέρος, επίσης 90’, θα προβληθεί τη Τρίτη 15 Ιουλίου και ολοκληρώνετε το αφιέρωμα με τη γνωστή ταινία
«EL GRECO» του συμπολίτης μας Γιάννη Σμαραγδή, τη Τετάρτη 16 Ιουλίου.

Επιστημονική Εποπτεία: ΜΑΝΟΛΗΣ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ
Ειδικοί σύμβουλος: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΗΣ
Αφήγηση: ΝΙΚΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗ
Μουσική: ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ
Φωτογραφία: ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΙΔΗΣ
Σενάριο – σκηνοθεσία: ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΧΑΡΩΝΙΤΗΣ

Στη προβολή θα παρευρεθεί ο σκηνοθέτης κ. Λευτέρης Χαρωνίτης, ενώ θα σχολιάσει ο καθηγητής του Π. Κ., Παναγιώτης Ιωάννου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook