Στις αρχές Ιουλίου στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας είχε συγκεντρωθεί η αφρόκρεμα των ακτινολόγων και ακτινοθεραπευτών των πανεπιστημιακών και δημόσιων νοσοκομείων της χώρας με την ευκαιρία του 20ού συνεδρίου Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας.

Το ότι το θεσμικό όργανο της συγκεκριμένης ιατρικής ειδικότητας -που έχει καταλυτικό ρόλο στην αντιμετώπιση του καρκίνου- θα απένειμε μεταξύ άλλων τιμητικές διακρίσεις σε μέλη του προφανώς δεν αποτελεί είδηση καθώς συνηθίζεται σε ανάλογες διοργανώσεις.

Το ότι όμως αυτήν την τελετή βράβευσης στη Γερμανία έτειναν να… μονοπωλήσουν Έλληνες γιατροί, ένας εξ αυτών Κρητικός, είναι είδηση που προσλαμβάνει όχι μόνο σημαντική επιστημονική αλλά και εθνική διάσταση.

Τρεις Έλληνες ακτινολόγοι κλήθηκαν να παραλάβουν τα βραβεία τους. Οι κ.κ. Νίκος Ζαμπόγλου, καθηγητής και διευθυντής της Ογκολογικής και Ακτινοθεραπευτικής Κλινικής στο νοσοκομείο του Οφενμπαχ και Δήμος Μπάλτας, καθηγητής και διευθυντής του Τμήματος Ιατρικής Φυσικής και Μηχανολογίας του Ακαδημαϊκού Νοσοκομείου του Πανεπιστημίου Goethe της Φρανκφούρτης τιμήθηκαν για τη προσφορά τους στο πεδίο της Ακτινοθεραπευτικής -και οι δύο εργάζονται επί τέσσερις και πλέον δεκαετίες στο γερμανικό σύστημα υγείας και επέτυχαν τη βελτιστοποίηση της ακτινοθεραπείας μέσω απεικόνισης αλλά και της κλινικής εφαρμογής της σε καρκινοπαθείς.

Έλληνας ο ανερχόμενος επιστήμονας της χρονιάς στη Γερμανία

Άρωμα Κρήτης είχε όμως και το σημαντικό βραβείο που δόθηκε για τον νέο, ανερχόμενο επιστήμονα στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο καθώς στο βήμα ανέβηκε να το παραλάβει μετά επαίνων και χειροκροτημάτων ο Κρητικός Βασίλειος Ασκοξυλάκης, λέκτορας Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης.

«Το βραβείο αποτελεί μεγάλη τιμή και αναγνώριση αλλά και επιπλέον κίνητρο για περισσότερη και εντατικότερη δουλειά. Είμαι ευγνώμων απέναντι σε όσους με στήριξαν στην πορεία μου» λέει μιλώντας στο protothema.gr ο κ. Ασκοξυλάκης, από τη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ όπου βρίσκεται με υποτροφία του Γερμανικού Ιδρύματος Έρευνας. Συγκινημένος δηλώνει όμως και επειδή «μοιράστηκα τις διακρίσεις αυτής της διοργάνωσης με δύο τόσο καταξιωμένους Έλληνες γιατρούς που αποτελούν πρότυπα για τους νεότερους επιστήμονες».

Η «σωτήρια» ακτινοθεραπεία που εφαρμόζουν οι Έλληνες ειδικοί

Την επιστημονική προσφορά των καταξιωμένων γιατρών κ.κ. Ζαμπόγλου και Μπαλτά έχουν «εισπράξει» χιλιάδες ασθενείς στη Γερμανία, μεταξύ των οποίων και πολλοί Έλληνες. Η τρισδιάστατη βραχυθεραπεία, η ακτινοθεραπευτική μέθοδος που οι δύο καθηγητές με τους συνεργάτες τους ανέπτυξαν, συνίσταται στο εξής: ο καρκίνος ακτινοβολείται στην καρδιά του όγκου χάρη σε ένα σύμπλεγμα από βελόνες-καθετήρες, μέσω των οποίων εισέρχεται η ακτινοβολία στα επιθετικά, «κακά» κύτταρα, αφήνοντας ανέπαφα τα «καλά». Το αποτέλεσμα είναι να αυξάνεται το θεραπευτικό όφελος, ενώ παράλληλα να μειώνονται οι παρενέργειες.

Η βράβευση από τη γερμανική Εταιρία Ακτινολόγων - Ακτινοθεραπευτών τους αιφνιδίασε ευχάριστα αλλά σίγουρα δεν τους ξένισε. Διότι οι διακεκριμένοι επιστήμονες γνωρίζουν πια, έπειτα από τη μακρόχρονη σταδιοδρομία τους στη Γερμανία, ότι οι γερμανοί αναγνωρίζουν την εργατικότητα και την απόδοση. Και στα συγκεκριμένα πεδία οι δύο Έλληνες ξέρουν πως έχουν λάβει άριστη βαθμολογία.

«Δεν ήταν απολύτως απρόσμενη αλλά σίγουρα ήταν συγκινητική η βράβευσή μας. Οι Γερμανοί δεν είναι συμπλεγματικοί με τους ικανούς, τους ταλαντούχους, τους εργατικούς. Προσωπικά το αισθάνομαι και το εισπράττω χρόνια τώρα, ότι ξέρουν πώς να αξιοποιήσουν έναν ικανό άνθρωπο, ότι έχουν δημιουργήσει ένα σύστημα υποδομών μέσα στο οποίο μου επέτρεψαν να ξεδιπλώσω τις όποιες ικανότητές μου» λέει στο protothema.gr ο κ. Ζαμπόγλου.

protothema.gr