Με ένα πανό που γράφει το σύνθημα στα ισπανικά και τα ελληνικά «Είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν!» πάνω από 20.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα (μέσω facebook) για κινητοποιήσεις τύπου Ισπανίας και στην Ελλάδα.

Στο Σύνταγμα συγκεντρώθηκαν κυρίως νέοι, οι οποίοι κατά διαστήματα φώναζαν συνθήματα, όπως «κλέφτες κλέφτες». Το κλίμα ήταν από την αρχή ήρεμο, ενώ η προσέλευση συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ.

Η συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος μετρούσε ήδη από πάνω από 14.000 συμμετοχές στο Facebook.

Πάνω από 10.000 άτομα βρίσκονται στο Σύνταγμα Το αντίστοιχο πανό στα ισπανικά, όπου γράφει «είμαστε ξύπνιοι. Τι ώρα είναι; Ώρα να φύγουν» Tο πανό με το σύνθημα «είμαστε ξύπνιοι» Εικόνα από τη λεωφόρο Αμαλίας ΣΥΝΤΑΓΜΑ – ΜΑΖΙΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΥΠΟ ΤΟΝ ΤΙΤΛΟ ΑΓΑΝΑΚΤΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ (ICON PRESS / ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΣ ΝΙΚΟΣ) (File: ip_549907_SYNTAGMA_25-05-2011.jpg ) Citizens protest in the main Athens Syntagma Square, on 25 May 2011. Athenians responded on Tuesday to call for protest propagated through social networking sites, urging them to assemble in Syntagma Square before Parliament and demonstrate in the… PHASMA/ALEXANDROS MIXCHAILIDIS SYGKENTROSI TOY KINHMATOS AGANAKTISMENOI POLITES STHN THESSALONIKI (File: PHASMA_THESNIKI_AGANAKTISMENOI1.jpg ) Προηγούμενες φωτογραφίεςΕπόμενες φωτογραφίες12312 φωτογραφίες

«Ψεύτες, κλέφτες» ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές, ενώ ξεχώριζε ένα πανό που ανέγραφε στην ισπανική γλώσσα «Είμαστε ξύπνιοι, τι ώρα είναι; Ωρα να φύγετε».

Οι περισσότεροι εκ των διαδηλωτών είπαν ότι ενημερώθηκαν για τη διαμαρτυρία και έδωσαν το «παρών» είτε μέσω του Facebook και των κοινωνικών δικτύων, είτε μέσω φίλων τους που τους παρότρυναν να κατέβουν στην πλατεία Συντάγματος.

Σχετικά με το μήνυμα που θα ήθελε να στείλει στους πολιτικούς της χώρας, ένας διαδηλωτής απάντησε ότι τους καλεί να δουλέψουν όπως οι απλοί πολίτες της χώρας, για να καταλάβουν πόσο δυσβάσταχτες θυσίες τους ζητούν.

Στη Θεσσαλονίκη, πάνω από 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Λευκό Πύργο.

Στους 7.000 εκτιμάται ότι έφθασε ο αριθμός των πολιτών που πήγαν στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, ομάδες συγκεντρωμένων φώναζαν συνθήματα κατά της οικονομικής πολιτικής, της κυβέρνησης και των πολιτικών, αλλά έστειλαν και το δικό τους μήνυμα στους Ισπανούς «αγανακτισμένους».

Επίσης, μοίραζαν φέιγ βολάν, ενώ άλλοι κρατούσαν πλακάτ. Οι περισσότεροι από τους συγκεντρωμένους ήταν νέοι και νέες, ενώ πολλοί ήταν αυτοί που πήγαν στην πλατεία μαζί με τις οικογένειές τους.

Στο Βόλο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε  στην παραλία της πόλης, έξω από το κτίριο «Παπαστράτου». Συμμετείχαν πάνω από 400 άτομα.

Ανάλογες συγκεντρώσεις οργανώθηκαν μέσω Facebook και σε άλλες πόλεις, όπως στα Χανιά (πάνω από 700 άτομα), στο Ηράκλειο (πάνω από 1.000 άτομα), στα Ιωάννινα (πάνω από 500 άτομα) και στη Λάρισα (πάνω από 250 άτομα).

Στο Ρέθυμνο η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Μικρασιατών.

«Η λέξη Αγανακτισμένοι δεν θέλει με τίποτα να υποκινήσει ή να υποδείξει τον τρόπο. Απεναντίας, δηλώσαμε από την αρχή ότι θέλουμε να βρεθούμε ειρηνικά και αυθόρμητα. Χωρίς σχέδιο και πλάνο. Μόνο να δηλώσουμε την ειρηνική διαμαρτυρία μας» γράφουν οι διαχειριστές της ομάδας «Αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα».

«Δηλώνουμε ειρηνικά την αγανάκτησή μας κατά της κρίσης. Κατά όλων αυτών που μας οδήγησαν σε αυτό το σημείο. Αυθόρμητα, χωρίς κόμματα, ομάδες και ιδεολογίες» τονίζουν.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook