Κάθε τι που τρώμε περιέχει θρεπτικές ουσίες που χρησιμεύουν ως \”δομικοί λίθοι\” και παρέχουν ενέργεια και θρέψη σε όλο το σώμα.

Η πέψη είναι μια πολύ σημαντική διαδικασία για τον οργανισμό μας, επειδή είναι υπεύθυνη για τη διάσπαση των μεγάλων μορίων των τροφών, σε μεγέθη που μπορεί να τα διαχειριστεί και να τα απορροφήσει ο οργανισμός μας.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, έχουν λανθασμένη εντύπωση ή ελλιπή ενημέρωση για τον τρόπο που λειτουργεί το πεπτικό μας σύστημα και ως εκ τούτου πιστεύουν μερικούς \”μύθους\” σχετικά με την διαδικασία της πέψης και της λειτουργίας των οργάνων του πεπτικού συτήματος τους οποίους… διαδίδουν σε ακόμα περισσότερους ανθρώπους!

Δείτε μερικούς από αυτούς τους μύθους και μάθετε ποια είναι η και η αλήθεια:

ΜΥΘΟΣ: Χρειάζονται χρόνια ολόκληρα για να χωνέψετε μια τσίχλα

Μπορεί να φαίνεται πιθανό ότι η τσίχλα θα μπορούσε να μείνει στο στομάχι σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, δεδομένου ότι δεν διαλύεται στο στόμα όπως και τα άλλα τρόφιμα και το στομάχι σας δεν μπορεί να τη διασπάσει όπως άλλα τρόφιμα, αλλά δεν υπάρχει καμία αλήθεια σε αυτό τον ισχυρισμό. Η τσίχλα δεν κολλάει στο στομάχι ή/και το έντερό σας. Απλά περνάει από το πεπτικό σας σύστημα ακριβώς όπως όλες οι άλλες τροφές, μόνο που αποβάλλεται χωρίς να έχει αφήσει θρεπτικές ουσίες στο πέρασμά της.

ΜΥΘΟΣ: Τα καυτερά/πικάντικα φαγητά προκαλούν έλκη

Η πλειοψηφία των ελκών του στομάχου προκαλούνται είτε από μόλυνση με ένα βακτηρίδιο που ονομάζεται ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού (Η. pylori) ή με την έντονη χρήση παυσίπονων φαρμάκων, όπως η ιβουπροφένη και η ναπροξένη. Τα πικάντικα φαγητά μπορεί να επιδεινώσουν ήδη υπάρχοντα έλκη σε μερικούς ανθρώπους, αλλά δεν προκαλούν νέα έλκη.

ΜΥΘΟΣ: Η άρση βαρών προκαλεί κήλη στομάχου

Η άρση βαρέων αντικειμένων δεν είναι η μοναδική αιτία της κήλης. Οι κήλες προκαλούνται από ένα συνδυασμό πίεσης και του \”ανοίγματος\” ή αδυναμίας των μυών στην κοιλιακή κοιλότητα. Ένα όργανο ή κομμάτι του λιπώδη ιστού, στη συνέχεια βγαίνει έξω από το \”μυικό τείχος\” του στομάχους διαμέσου αυτού του ανοίγματος. Οι πιο κοινοί τύποι κήλης είναι: βουβωνική (εσωτερική βουβωνική χώρα), του μηριαίου (εξωτερική βουβωνική χώρα) και η διαφραγματοκήλη (άνω μέρος του στομάχου).

ΜΥΘΟΣ: Μόνο οι αλκοολικοί πάσχουν από κίρρωση του ήπατος

Σίγουρα ο αλκοολισμός συνδέεται με την κίρρωση του ήπατος -μια κατάσταση κατά την οποία τα υγιή κύτταρα στο ήπαρ καταστρέφονται και αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό. Είναι αλήθεια ότι ο αλκοολισμός είναι η πιο κοινή αιτία των περιπτώσεων κίρρωσης, αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες. Και αν και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οδηγεί σχεδόν πάντα σε κάποια ηπατική βλάβη, δεν είναι πάντα βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε κίρρωση. Άλλες συχνές αιτίες κίρρωσης είναι η ηπατίτιδα Β και C.

ΜΥΘΟΣ: Τα φασόλια προκαλούν τα περισσότερα… αέρια

Παρά τα πολλά αστεία για τα φασόλια και τις… στομαχικές διαταραχές, τα φασόλια δεν είναι η νο1 ένοχη τροφή που μας προκαλεί αέρια. Τα γαλακτοκομικά προϊόντα κατέχουν επάξια αυτή τη θέση, ειδικά καθώς γερνάμε και τα σώματά μας είναι λιγότερο ικανά να απορροφήσουν τη ζάχαρη στο γάλα (λακτόζη).

onmed.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook