Μπορεί οι καταναλωτές πρώτη ημέρα των εκπτώσεων να ήταν φειδωλοί στις αγορές τους, αντίθετα οι έμποροι φρόντισαν να είναι γενναιόδωροι στις προσφορές τους που φτάνουν μέχρι και το 60%

Η έναρξη της θερινής εκπτωτικής περιόδου βρήκε τους καταναλωτές των Χανίων να κάνουν τη βόλτα τους κάτω στο εμπορικό κέντρο κυρίως όμως για μια μίνι έρευνα αγορών.

\"\"

\"\"

\"\"

Οι καταναλωτές προτίμησαν σήμερα να ρίξουν μια πρώτη ματιά και να συγκρίνουν τις τιμές πριν καταλήξουν στις οριστικές αγορές τους.

Ο εμπορικός κόσμος από την πλευρά του μπήκε πιο δυναμικά στην περίοδο των εκπτώσεων με ποσοστά μείωσης τιμών που αρχίζουν από 25-60%.

Όπως δηλώνει στο Flashnews.gr o Γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Πάνος Μπαρμπόπουλος, υπάρχει αισιοδοξία ότι σε συνδυασμό και με τον τουρισμό θα είναι μια καλή περίοδος:

\”Οι τιμές είναι χαμηλές από την αρχή των εκπτώσεων γιατί οι εμπορικές επιχειρήσεις θέλουν να ρευστοποιήσουν γρήγορα ώστε να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους. Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων θα παρατηρηθεί και άλλη πτώση των τιμών ωστόσο, πρέπει να ξέρουν οι καταναλωτές ότι όσο περνούν οι ημέρες δεν θα έχουν την επάρκεια αγαθών που θα είχαν στην αρχή της εκπτωτικής περιόδου. Άρα παίρνουν ένα ρίσκο για να πετύχουν καλύτερες τιμές  να μη βρουν αυτό που τους αρέσει\”.

\"\"

\"\"

Ως προς τις περιπτώσεις εικονικών εκπτώσεων, ο καταναλωτής πρέπει να είναι προσεκτικός ενώ συνετό θα ήταν να έχει από πριν κάνει έρευνα τιμών.

\”Είμαστε οι πρώτοι που λέμε ότι ο καταναλωτής πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς. Να κοιτάζει, να συγκρίνει και από εκεί και πέρα να επιλέγει. Όλοι έχουν κρίση και μπορούν να αντιληφθούν ποιό είναι το συμφέρον γι\’ αυτούς. Θεωρούμε ότι οι τοπικές επιχειρήσεις εδώ στα Χανιά δεν κάνουν εικονικές εκπτώσεις, παρά ταύτα ο καταναλωτής μπορεί να συγκρίνει και να επιλέξει\” τονίζει ο κ. Μπαρμπόπουλος

\"\"

\"\"

\"\"

Εντωμεταξύ με αφορμή τα χθεσινά επεισόδια, ο γραμματέας του εμπορικού συλλόγου Χανίων, υπογραμμίζει ότι επιβεβαιώθηκαν οι εκτιμήσεις όλων πως η λειτουργία των καταστημάτων τις 7 Κυριακές, δεν ήταν τίποτα άλλο από προάγγελος της πλήρους απελευθέρωσης των Κυριακών.

Τι θα γίνει την επόμενη Κυριακή;

Στη διακριτική ευχέρεια του κάθε εμπόρου βρίσκεται η απόφαση για το αν θα ανοίξει ή όχι το κατάστημά του την επόμενη Κυριακή.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εμπορκός σύλλογος:

Οι τακτικές θερινές εκπτώσεις έτους 2014 αρχίζουν σήμερα Δευτέρα, 14 Ιουλίου και θα λήξουν το Σάββατο 30 Αυγούστου.

Σε ότι αφορά την διενέργεια των εκπτώσεων, οι συνάδελφοι πρέπει να προσέξουν τα εξής:

1. Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (συνήθως διαγραμμένης) και της νέας τιμής των προϊόντων που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική.
2. Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στην διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης εάν θα αναγράψει ποσοστό ή όχι.
3. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στην ακρίβεια των εκπτωτικών αναγγελιών προς τον πελάτη. Η κάθε παροχή πρέπει να ταυτίζεται και να ανταποκρίνεται προς την αναγγελία, οικονομικά, ποσοτικά και ποιοτικά.

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους συναδέλφους, γιατί οι κυρώσεις είναι αυστηρές και δεν επιτρέπεται να επιβάλλονται λόγω λάθους.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 €. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης.

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Τέλος, υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή κατά την έναρξη της χρονικής περιόδου των εκπτώσεων, ήτοι την Κυριακή, 20 Ιουλίου 2014.

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook