Τις προτάσεις του για τις ποινές των κατηγορούμενων για την υπεξαίρεση στο δήμο Θεσσαλονίκης ανακοίνωσε πριν από λίγο ο εισαγγελέας. 

Για τον Β. Παπαγεωργόπουλο πρότεινε την ποινή των 13 χρόνων κάθειρξης για απλή συνέργεια, για τον Μ. Λεμούσια πρότεινε 15 χρόνια για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση και 15 μήνες για απλή συνέργεια στην πλαστογραφία. 

Για τον Σαξώνη πρότεινε 20 χρόνια για υπεξαίρεση, 2 χρόνια για πλαστογραφία και 7 χρόνια για ξέπλυμα χρήματος. Τέλος, για τους δύο διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας, Γκαϊτατζή και Γκόλα, πρότεινε 5 και 4 χρόνια αντίστοιχα για απλή συνέργεια στην υπεξαίρεση.

Πιο αναλυτικά: 

Τα ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης του, αναγνώρισε το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων, στον τέως δήμαρχο Θεσσαλονίκης Βασίλη Παπαγεωργόπουλο, τον οποίο έκρινε ένοχο για την πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης στα ταμεία του κεντρικού δήμου.
Στους δύο συγκατηγορούμενούς του, Μιχάλη Λεμούσια και Παναγιώτη Σαξώνη, που επίσης κηρύχθηκαν ένοχοι για την υπόθεση, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.
Να σημειωθεί ότι στους τρεις παραπάνω κατηγορούμενους το πρωτόδικο δικαστήριο δεν είχε αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό.
Τέλος, στους δύο πρώην διευθυντές της ταμειακής υπηρεσίας του δήμου Θωμά Γκόλα και Γιώργο Γκαϊδατζή αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου, πράγμα που είχε συμβεί και πρωτοδίκως, και επιπλέον στον πρώτο το ελαφρυντικό της καλής συμπεριφοράς μετά την τέλεση της πράξης.

Το δικαστήριο αποσύρθηκε εκ νέου για να αποφανθεί επί των ποινών.


Ξέσπασμα από Παπαγεωργόπουλο

Στο άκουσμα της απόφασης του δικαστηρίου, ο πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε: "Είναι λάθος κ. πρόεδρε!". Ο συνήγορος του Μ. Λεμούσια, Α. Κούγιας στην αγόρευσή του ζήτησε από το δικαστήριο να αναγνωριστεί στον πελάτη του το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, με τον Λεμούσια να αντιδρά και να λέει: " Δεν θέλω το ελαφρυντικό, δεν θέλω τον οίκτο κανενός, την αθωότητά μου θέλω" με τον πρόεδρο της έδρας να απαντά: "Αυτό έχει κριθεί" και το Λεμούσια να λέει: "Αυτό δεν είναι απόφαση, είναι δολοφονία εν ψυχρώ".

Ο εισαγγελέας πρότεινε να μην αναγνωριστεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου σε κανέναν από τους τρεις πρωταγωνιστές της υπεξαίρεσης, ούτε στον Β.Παπαγεωργόπουλο, ούτε στον Μ. Λεμούσια και τέλος ούτε και στον Π. Σαξώνη, ο οποίος όπως είπε ο εισαγγελέας υπεξαιρούσε χρήματα από πριν ακόμα γίνει δήμαρχος ο Β. Παπαγεωργόπουλος. Για τους δύο πρώτους είπε πως το έγκλημα ήταν διαρκές και κατ'εξακολούθηση.

seleo.gr