Την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας Ανδρέα Λοβέρδου, προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια εισαγωγής στο ΑΠΘ του αριστούχου τελειόφοιτου τυφλού μαθητή Αργύρη Κουμτζή ζητά ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Κοινωνικής Επιτροπής της ΚΕΔΕ, Σίμος Δανιηλίδης.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Παιδείας, την οποία δημοσιεύει ο «Ελεύθερος Τύπος», ο κ. Δανιηλίδης κρίνει ως επιτακτική την ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του κ. Λοβέρδου για την επίλυση, όπως αναφέρει, «ενός ζητήματος το οποίο, κατά την άποψή μας, δεν θα έπρεπε καν να τίθεται στη σύγχρονη Ελλάδα, ακόμα και υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής κρίσης, αφού θα έπρεπε να είχε λυθεί και ρυθμιστεί προ πολλού, ως αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι στους νέους με ειδικά προβλήματα, με βάση τις αρχές της ισονομίας, ισοτιμίας και ισοπολιτείας, που αποτρέπουν κι αποκλείουν κάθε έννοια άνισης μεταχείρισης και αποκλεισμού».

Υπενθυμίζεται ότι ο Αργύρης, αριστούχος τελειόφοιτος μαθητής του 1ου Λυκείου Πευκών, έχει αποκλειστεί από το τμήμα Φυσικής του ΑΠΘ, γιατί ο Εσωτερικός Κανονισμός της Σχολής Φυσικών Επιστημών δεν δέχεται ως φοιτητές άτομα με κινητική αναπηρία στα δύο άνω άκρα ή προβλήματα όρασης. Ωστόσο, σε αντίθεση με το ΑΠΘ, στα αντίστοιχα τμήματα των Πανεπιστημίων της Αθήνας και των Ιωαννίνων η εισαγωγή είναι ελεύθερη για τους φοιτητές με προβλήματα όρασης.

Όμως, όπως τονίζει ο κ. Δανιηλίδης στην επιστολή του, «ακόμη και το ενδεχόμενο φοίτησης του Αργύρη Κουμτζή σε ένα από τα δύο παραπάνω πανεπιστήμια είναι μάλλον απαγορευτικό από κάθε κοινωνική, οικονομική και πρακτική πλευρά, γιατί είναι αδύνατον για την πενταμελή οικογένεια, τέσσερα μέλη της οποίας αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης, να μετακομίσει σε άλλη πόλη».