Επίσημη προσκεκλημένη στο Ντουμπρόβνικ είναι την Τρίτη η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Πρόκειται για την ετήσια συνάντηση που συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η ετήσια συνάντηση της Διαδικασίας Μπρντο-Μπριούνι που συγκεντρώνει τους αρχηγούς κρατών της νοτιοανατολικής Ευρώπης διεξάγεται αύριο, Τρίτη στην πόλη Ντουμπρόβνικ της Κροατίας και εκτός από τον οικοδεσπότη, Ίβο Γιοσίποβιτς θα λάβουν μέρος οι πρόεδροι όλων των κρατών του χώρου της πρώην Γιουγκοσλαβίας και της Αλβανίας με επίσημη καλεσμένη την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ.
Η φετινή σύνοδος στο Ντουμπρόβνικ είναι συνέχεια του στρατηγικού διαλόγου των ηγετών της νοτιοανατολικής Ευρώπης, ο οποίος άρχισε με αυτό το σχήμα, στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας, την 1η Ιουλίου του 2013, ημέρα ένταξης της χώρας στην ΕΕ και συνεχίστηκε κατά τη συνάντηση της Διαδικασίας του Μπρντο με τον πρόεδρο της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, στις 25 Ιουλίου του 2013 στο Μπρντο Πρι Κράνιου της Σλοβενίας. 
Η Γαλλία εξέφρασε την επιθυμία να παραμένει καλά ενημερωμένη για τις εξελίξεις στην περιοχή και εκ μέρους του Γάλλου προέδρου φθάνει στο Ντουμπρόβνικ ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Θεμάτων, Άρλεμ Ντεζίρ.
Τα θέματα που θα εξεταστούν στην άτυπη συνάντηση αρχηγών κρατών (υπό τη φόρμουλα Γκίμνιχ) είναι η πολιτική κατάσταση και οι σχέσεις στην περιοχή, η συνέχιση της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ, βασικά έργα υποδομών σε αυτό το τμήμα της Ευρώπης, η ενεργειακή πολιτική.
Το πολιτικό μέρος των εργασιών της ολομέλειας, στο οποίο οι συμμετέχοντες θα μιλήσουν για την “εδραίωση του ευρωπαϊκού χώρου”, είναι σημαντικό για τις χώρες της περιοχής που είναι εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και ζωτικής σημασίας για την επιτυχία του δεύτερου μέρους τη συνάντησης. 
Η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης ισχυρά υποστηρίζει ότι σε ζητήματα υποδομών και κατά τη χάραξη διαδρόμων οι χώρες της να θεωρούνται ενιαίος και ολοκληρωμένος ευρωπαϊκός χώρος.
Ιδιαίτερη έμφαση θα δοθεί στον αυτοκινητόδρομο Αδριατικής – Ιονίου και το σιδηροδρομικό διάδρομο Μόναχο – Κωνσταντινούπολη. Η ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου Αδριατικής – Ιονίου είναι πολύ σημαντική για το Ζάγκρεμπ, τονίζεται από την προεδρία της Κροατίας, επειδή το μεγαλύτερο τμήμα διέρχεται από τη χώρα και υπολείπονται 300 χιλιόμετρα μέσω Μαυροβουνίου και Αλβανίας.
Στη συνάντηση θα λάβουν μέρος οι πρόεδροι της Κροατίας, Ίβο Γιοσίποβιτς, της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι, της Σερβίας, Τόμισλαβ Νίκολιτς, της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, της Σλοβενίας, Μπορούτ Παχόρ, του Κοσόβου, Ατιφέτα Γιαγχιάγκα, του Μαυροβουνίου, Φίλιπ Βουγιάνοβιτς και τα μέλη της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς, Ζέλικο Κόμσιτς και Νεμπόισα Ραντμάνοβιτς και ο Επίτροπος της ΕΕ, αρμόδιος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ.
Επίσημη προσκεκλημένη της συνόδου είναι η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελ Μέρκελ, η οποία αναμένεται στο Ντουμπρόβνικ με τους ανώτατους συνεργάτες της και επιθυμεί να συζητήσει, όπως έγινε γνωστό, για την περιφερειακή συνεργασία και το έργο που πρέπει να γίνει προς αυτή την κατεύθυνση.
Καρπός της συνάντησης στο Ντουμπρόβνικ αναμένεται να είναι αίτημα προς τη νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που αρχίζει το έργο της το φθινόπωρο, το 2015 να διεξαχθεί Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων.

newsit.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook