Σύσκεψη στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων μεταξύ του Προέδρου του Λ.Τ.Ν.Χ. κ. Κ. Μπροκαλάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χανίων κ. Α. Βουλγαράκη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ν. Καλογερή και των Δημάρχων του Νομού Χανίων (νυν και νεοεκλεγέντων), πραγματοποιήθηκε σήμερα, για το υπό διαβούλευση σχέδιο Π.Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 σε σχέση με τα λιμάνια του Νομού Χανίων.

Ο Πρόεδρος του Λ.Τ.Ν.Χ. ενημέρωσε ότι στο υπό διαβούλευση σχέδιο Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020 δεν συμπεριλαμβάνονται δράσεις που αφορούν υποδομές λιμένων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης των περιφερειακών κυρίως λιμανιών του Νομού Χανίων για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους και την βελτίωση-συμπλήρωση των υποδομών τους και τόνισε ότι πρέπει οπωσδήποτε να προβλεφθεί κωδικός με επαρκή χρηματοδότηση στο Π.Ε.Π. Κρήτης 2014-2020. Επισήμανε επίσης τις ιδιαιτερότητες του Νομού Χανίων όσον αφορά τα λιμάνια σε σχέση με τους άλλους Νομούς της Κρήτης.

Οι δύο Αντιπεριφερειάρχες και όλοι οι Δήμαρχοι συμφώνησαν με τον Πρόεδρο του Λ.Τ.Ν.Χ. ότι, καθώς την Πέμπτη 17 Ιουλίου θα υποβληθεί από την Περιφέρεια Κρήτης το τελικό κείμενο του Π.Ε.Π., είναι κρίσιμο και καθοριστικό για την ανάπτυξη του Νομού Χανίων να προβλεφθεί κωδικός με επαρκή χρηματοδότηση για παρεμβάσεις και έργα σε λιμάνια στο τελικό κείμενο του Π.Ε.Π. Κρήτης 2014-2020.

Από τον Πρόεδρο του Λ.Τ.Ν.Χ. και όλους τους Δημάρχους (νυν και νεοκλεγέντες) υπεγράφη κοινό έγγραφο προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ. Σ. Αρναουτάκη, ενώ οι Αντιπεριφερειάρχες κ. Βουλγαράκης και κ. Καλογερής δεσμεύτηκαν ότι θα προσπαθήσουν με κάθε δυνατό τρόπο να ικανοποιηθεί από την Περιφέρεια Κρήτης το κοινό αυτό αίτημα.

Αναλυτικά το έγγραφο που εστάλη προς τον Περιφερειάρχη Κρήτης έχει ως εξής:

«κ. Περιφερειάρχη,

σήμερα Δευτέρα 14 Ιουλίου 2014 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία του Λιμενικού Ταμείου Νομού Χανίων μεταξύ του Προέδρου του Λ.Τ.Ν.Χ. κ. Κ. Μπροκαλάκη, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Χανίων κ. Α. Βουλγαράκη, του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ν. Καλογερή και των Δημάρχων του Νομού Χανίων (νυν και νεοεκλεγέντων) για το υπό διαβούλευση σχέδιο Π.Ε.Π. Κρήτης 2014-2020 σε σχέση με τα λιμάνια του Νομού Χανίων και όλοι συμφώνησαν στα εξής:

Όπως έχει επισημανθεί με τα αριθ. πρωτ. 1340/23-04-2014 και αριθ. πρωτ. 2417/07-07-2014 έγγραφα του Λ.Τ.Ν.Χ., στο υπό διαβούλευση σχέδιο Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης 2014-2020 δεν συμπεριλαμβάνονται δράσεις που αφορούν υποδομές λιμένων, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει δυνατότητα χρηματοδότησης των περιφερειακών κυρίως λιμανιών του Νομού Χανίων για την αναβάθμιση της λειτουργίας τους και την βελτίωση-συμπλήρωση των υποδομών τους.

Ο Νομός Χανίων έχει την ιδιαιτερότητα σε σχέση με τους άλλους Νομούς της Κρήτης, να έχει πολύ μεγάλο αριθμό λιμένων και λιμενίσκων, συνολικά 28, την διαχείριση των οποίων έχει το Λιμενικό Ταμείο Νομού Χανίων. Μεταξύ αυτών είναι τα λιμάνια της Σούδας του Καβονησίου Κισσάμου, των Σφακίων, της Αγίας Ρουμέλης, της Παλαιόχωρας, της Γαύδου, της Σούγιας, από τα οποία διακινούνται δεκάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι:

1) Στην Αγία Ρουμέλη Σφακίων καταλήγουν οι χιλιάδες επισκέπτες του Φαραγγιού της Σαμαριάς (περίπου 140.000 ετησίως) που μπορούν να επιστρέψουν στα Χανιά μόνο ακτοπλοϊκώς, είτε μέσω Χώρας Σφακίων είτε μέσω Παλαιόχωρας, είτε μέσω Σούγιας.

2) Από το λιμάνι Καβονησίου Κισσάμου διακινούνται προς τη Νήσο Γραμβούσα και το Μπάλο, οι οποίοι είναι από τους κυριότερους τουριστικούς προορισμούς της Κρήτης, αλλά και προς τα Αντικύθηρα-Κύθηρα-Πελοπόννησο περίπου 200.000 επιβάτες ετησίως.

3) Από το λιμάνι Χώρας Σφακίων και το Λιμάνι Παλαιόχωρας εξασφαλίζεται ο μοναδικός τρόπος σύνδεσης με την ακριτική νήσο Γαύδο.

4) Μέσω του λιμένα Σούδας γίνεται αποκλειστικά η ακτοπλοϊκή σύνδεση του Νομού Χανίων με τον Πειραιά.

Για αυτά κυρίως τα λιμάνια, αλλά και τα υπόλοιπα λιμάνια του Νομού, απαιτείται άμεση αναβάθμιση της λειτουργίας τους και συμπλήρωση των υποδομών τους για την βελτίωση της εξυπηρέτησης των χιλιάδων διακινούμενων επιβατών και εμπορευμάτων, καθώς αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης όλου του Νομού Χανίων και της Κρήτης γενικότερα.

Το κόστος όμως τέτοιων παρεμβάσεων είναι ιδιαίτερα υψηλό και είναι αδύνατο να χρηματοδοτηθούν από ίδιους πόρους του Λιμενικού Ταμείου Ν. Χανίων. Επίσης είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο να ενταχθούν και να χρηματοδοτηθούν έργα στα περιφερειακά αυτά λιμάνια από τα τομεακά προγράμματα των Υπουργείων, καθώς δεν είναι λιμάνια εθνικής σημασίας πλην του Λιμένα Σούδας που θα μπορούσε να ενταχθεί σε τομεακό πρόγραμμα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, καθώς η μοναδική δυνατότητα χρηματοδότησης των περιφερειακών κυρίως λιμένων του Νομού Χανίων είναι ουσιαστικά από το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης 2014-2020, είναι κρίσιμο και καθοριστικό για την ανάπτυξη του Νομού Χανίων να προβλέψετε κωδικό με επαρκή χρηματοδότηση για παρεμβάσεις και έργα σε λιμάνια στο τελικό κείμενο του Π.Ε.Π. Κρήτης 2014-2020.»