Την ώρα που το αμερικανικό ενδιαφέρον για την λύση του κυπριακού, αλλά και για τον ορυκτό πλούτο της Κύπρου κορυφώνεται, ανακοινώθηκε από το κυπριακό υπουργείο Άμυνας κοινή στρατιωτική άσκηση Κύπρου και Ηνωμένων Πολιτειών.

Η άσκηση με την ονομασία CYPUSA έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 16 Ιουλίου στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ της Κύπρου (εντός της περιοχής ευθύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας) και του Λιβάνου.

Η Ουάσιγκτον αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην άσκηση αυτή που θα είναι έρευνας και διάσωσης λόγω και της τεταμένης κατάστασης στην περιοχή της Μέσης Ανατολής. Στην άσκηση θα πάρουν μέρος αεροναυτικές δυνάμεις της Κύπρου και των ΗΠΑ με τη συμμετοχή και του 6ου στόλου.

Κύριος σκοπός της άσκησης είναι η προαγωγή του επιπέδου εκπαίδευσης και η περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας και επικοινωνίας μεταξύ των δύο δυνάμεων προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος αντίδρασης και να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα του συστήματος Ε-Δ σε περιπτώσεις σοβαρών ατυχημάτων σε εμπορικά ή επιβατικά πλοία που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς και σε συναφείς ανθρωπιστικές επιχειρήσεις.

Στο σενάριο προβλέπεται ναυτικό ατύχημα σε ανοιχτή θάλασσα και θα περιλαμβάνει εντοπισμό και διάσωση ναυαγών, αεροδιακομιδή τραυματία καθώς και εκπαιδευτικές προσνηώσεις ελικοπτέρων σε ελικοδρόμιο αμερικανικών πολεμικών πλοίων.

Είναι η δεύτερη φορά που οι δύο χώρες συνεργάζονται σε στρατιωτικές ασκήσεις έρευνας και διάσωσης, Η πρώτη έγινε τον Απρίλιο του 2014 με συμμετοχή δυνάμεων και από την Ελλάδα και από το Ισραήλ.

Την ίδια ώρα με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένεται η συνάντηση που θα έχει τον Σεπτέμβριο (στο περιθώριο της Γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ) ο Πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάϊντεν.

tovima.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook