Πραγματοποιήθηκε από τις 2 έως τις 8 Ιουλίου στη Γενεύη, η συνάντηση της νέας Κεντρικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Συμβουλίου Εκκλησιών (ΠΣΕ), ύστερα από τη 10η Γενική Σ.υνέλευση του ΠΣΕ στο Μπουσάν της Κορέας. Το θέμα της Κεντρικής Επιτροπής ήταν «προσκύνημα ειρήνης και δικαιοσύνης», ενώ η συζήτηση επικεντρώθηκε στις κατευθυντήριες γραμμές των δραστηριοτήτων του ΠΣΕ για το 2014 – 2017.

Με την επιλογή του συγκεκριμένου θέματος το ΠΣΕ θέλησε να εμβαθύνει περαιτέρω στη θεολογική θεμελίωση του αιτήματος της δικαιοσύνης και της ειρήνης, καθώς και να στείλει ένα μήνυμα για το ενδιαφέρον και τη σπουδαιότητα που το Συμβούλιο αποδίδει στην παρουσία του Χριστιανισμού στις Xώρες του Νότου (Ασία, αλλά και Αφρική και Λατινική Αμερική), προς τις οποίες, εξαιτίας και της εντεινόμενης εκκοσμίκευσης σε Ευρώπη και Αμερική, μετακινείται όλο και περισσότερο η χριστιανική παρουσία και μαρτυρία.

Η δέσμευση των Εκκλησιών για χριστιανική ενότητα και αλληλεγγύη με τις Εκκλησίες που ζουν σε καταστάσεις σύγκρουσης ήταν στο επίκεντρο των συζητήσεων της Κεντρικής Επιτροπής, δίδοντας προτεραιότητα στα ουσιαστικά προβλήματα σε Χώρες όπως η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν, η Νιγηρία, η Συρία, το Ισραήλ και η Παλαιστίνη. Παράλληλα η αλλαγή του κλίματος, της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος και η οικονομική δικαιοσύνη Εκκλησιών ήταν τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων.

Στην έκθεσή του, ο Γενικός Γραμματέας του Π.Σ.Ε. Δρ Olav Fykse Tveit, ανέδειξε τη σημασία του οικουμενικού, διαθρησκειακού διαλόγου και την εκκλησιολογική και χριστιανική έννοια της ιεραποστολής. Ανέφερε δε την ανάγκη να αυξηθεί η βοήθεια προς τους πρόσφυγες και οι Εκκλησίες να πολλαπλασιάσουν τις προσπάθειες τους για την αντιμετώπιση θεμάτων που σχετίζονται με τον ιό HIV και το AIDS. Επίσης ο κ. Tveit ενθάρρυνε τη μεγαλύτερη συμμετοχή των νέων, των γυναικών και των ΑμΕΑ στη ζωή των Εκκλησιών.

O Γενικός Διευθυντής της ΟΑΚ κ. Κων/νος Ζορμπάς, κατά την παραμονή του στη Γενεύη, όπου έλαβε μέρος ως Σύμβουλος στην Κεντρική Επιτροπή, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Γραμματέα, είχε την ευκαιρία να ενημερώσει για το έργο της ΟΑΚ και να λάβει μέρος σε συγκεκριμένες συνεδριάσεις, ενώ κατά την κοινή συνεδρίαση των Ορθοδόξων ενημέρωσε για το έργο και τις νέες δραστηριότητες του Ιδρύματος, κυρίως στα οικολογικά θέματα, επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά την άριστη συνεργασία που υπήρχε κατά το παρελθόν μεταξύ του Ιδρύματος και του ΠΣΕ.

Παράλληλα είχε την ευκαιρία να παρουσιάσει το έργο της ΟΑΚ σε σπουδαστές του Οικουμενικού Ινστιτούτου του Bossey και να συναντηθεί με επιστήμονες του CERN για τον προγραμματισμό διεθνών συνεδρίων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook