Η Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας επισκέπτεται σήμερα την πόλη των Χανίων. Σήμερα Τρίτη 15 Ιουλίου 2014, στις 18.30 θα πραγματοποιήσει μουσική πορεία στο Παλιό Λιμάνι από το Φρούριο Φιρκά μέχρι το Γιαλί Τζαμισί, όπου στις 19.00 θα πραγματοποιήσει συναυλία.

Η Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας ιδρύθηκε την 1η Μαρτίου του 1948 με Δήμαρχο Δράμας τον αείμνηστο Αντώνιο Παπαλούδη και πρώτο Αρχιμουσικό τον Μητράκη Αδάμ. Ως Νομικό Πρόσωπο συνεστήθη το 1951 επί Δημαρχίας του αειμνήστου Νικηφορίδη Ανδρέα και με αρχιμουσικό τον Ναουμίδη Αθανάσιο. Από 1-1-2007 ενσωματώθηκε στο νεοσύστατο Μουσικό Οργανισμό Δήμου Δράμας και από το 2011 υπάγεται στον Πολιτιστικό Οργανισμό – Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας, με Πρόεδρο τον Παγκράτιο Ιορδανίδη και Δήμαρχο Δράμας τον Κυριάκο Χαρακίδη.

Οι Αρχιμουσικοί της Φιλαρμονικής, μετά το Ναουμίδη Αθανάσιο ήταν οι: Πριτσούλης Στυλιανός, Σαμσαρέλος Κ., Ραϊδης Π., Τσεχριτσόγλου Ναπολέων, Μάρκου Αλέξανδρος και Νεστορίδης Δημήτριος (1965-1990), ο οποίος ήταν ο μακροβιότερος αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής και ίδρυσε το 1ο Ελληνικό Ωδείο στη Δράμα. Από το 1994 και μέχρι σήμερα τα ηνία της Φιλαρμονικής ως Αρχιμουσικός κρατά ο κ. Κανδυλανάπτης Παντελής.

Η συμβολή της Φιλαρμονικής στα μουσικά δρώμενα της Δράμας από ιδρύσεως της μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγάλη. Λειτούργησε και λειτουργεί ως φυτώριο νέων ανθρώπων, που αγαπούν τη μουσική, ενώ στην μετέπειτα ζωή τους διαπρέπουν στο χώρο, στελεχώνοντας Στρατιωτικές και Κρατικές Φιλαρμονικές. Η Φιλαρμονική συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές εκδηλώσεις της πόλης, κάνοντας αισθητή την παρουσία της στο κοινωνικό σύνολο και βελτιώνοντας παράλληλα το μουσικό της επίπεδο. Παράδοση αποτελεί πλέον το παιάνισμα της Φιλαρμονικής Δράμας, μαζί με τις περιφερειακές Φιλαρμονικές του Δήμου (Καλλιφύτου, Καλού Αγρού, Ξηροποτάμου) στην έναρξη του Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και στις εκδηλώσεις της Ονειρούπολης, αλλά και στα Ελευθέρια, την 1η Ιουλίου..

Η Φιλαρμονική Δράμας έχει συμμετάσχει σε πολλά Φεστιβάλ και εκδηλώσεις ανά τη χώρα, όπως το Χατζηδάκειο Φεστιβάλ στην Ξάνθη, το Φεστιβάλ του Τορωναίου Κόλπου στην Νικητή Χαλκιδικής, το Καρναβάλι της Ξάνθης, το Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Σκιάθου, το Φεστιβάλ Φιλαρμονικών Αγίου Παύλου, Μακροχωρίου Βεροίας, το Φεστιβάλ Ροδολίβους – Πρώτης Σερρών, στις εκδηλώσεις Μιράμπελο 2013 στον Αγ. Νικόλαο Κρήτηας και πολλά άλλα.

Δυναμικό παρών έχει δώσει η Φιλαρμονική και σε μεγάλες αθλητικές διοργανώσεις που έλαβαν χώρα στην πόλη της Δράμας (μπάσκετ, βόλεϊ, χάντμπολ, ποδόσφαιρο, στίβος) παίζοντας τους Εθνικούς Ύμνους όλων των κρατών που συμμετείχαν στις διοργανώσεις και αποσπώντας τα εύσημα από τις ξένες αποστολές για την άριστη απόδοση των ύμνων, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι η Φιλαρμονική παραβρέθηκε και σε όλες τις μεγάλες στιγμές της ιστορικής ποδοσφαιρικής ομάδας της πόλης, της Δόξας Δράμας.

Σήμερα η Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας αριθμεί 55 μέλη, ενώ μαζί με τους μαθητευόμενους φτάνει τα 70. Οι ηλικίες ποικίλουν. Ο μικρότερος που συμμετάσχει στη Φιλαρμονική είναι 13 ετών, ενώ ο μεγαλύτερος είναι 70 ετών. Υπήρξαν μάλιστα περίοδοι που στη Φιλαρμονική συμμετείχαν ο παππούς με τον εγγονό του, ενώ σήμερα έχουμε πατέρα με γιό. Η Φιλαρμονική στεγάζεται σε ειδικό χώρο στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας, όπου πραγματοποιεί τακτικές εβδομαδιαίες πρόβες και μαθήματα για τους μαθητευόμενους. Πρόνοια έχει ληφθεί ώστε μαθητές του Ωδείου που συμμετέχουν στη Φιλαρμονική, απαλλάσσονται από την καταβολή διδάκτρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook