Για μία νέα αρχή στην Ευρώπη έκανε λόγο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην ομιλία του ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο αναμένεται να επικυρώσει σε λίγη ώρα την εκλογή του στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Γιούνκερ τάχθηκε υπέρ της κοινωνικής οικονομίας της αγοράς, όπως είπε, τονίζοντας ότι η οικονομία πρέπει να εξυπηρετεί τους πολίτες. Ψηλά στις προτεραιότητες του έθεσε την καταπολέμηση της ανεργίας, την ενίσχυση της ανάπτυξης και των επενδύσεων, η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς, μία νέα πολιτική στη μετανάστευση, τα περιβαλλοντικά θέματα, η θεσμική μεταρρύθμιση για μία πιο δημοκρατική ΕΕ, οι οικονομικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και η ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας της Ένωσης.

Σε μία προασπάθεια να καθησυχάσει του ευρωσκεπτικιστές, που βγήκαν ενισχυμένοι στις πρόσφατες Ευρωεκλογές, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του ότι η ΕΕ δεν έρχεται να καταργήση τα έθνη στην Ευρώπη.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επέλεξε επίσημα τον Jean-Claude Juncker για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 27 Ιουνίου, με 26 χώρες να ψηφίζουν υπέρ και δύο κατά. Ο κ. Juncker πρέπει να συγκεντρώσει το 50% συν μία των ψήφων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δηλαδή 376 ψήφους, προκειμένου η υποψηφιότητά του να εγκριθεί.

Ο κ. Γιούνκερ ήδη παρουσίασε τις προτεραιότητές του στις 8 και 9 Ιουλίου, στη διάρκεια ακροάσεων που διοργάνωσαν διάφορες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με στόχο να λάβει υποστήριξη για το πολιτικό του πρόγραμμα.

in.gr/Γιάννης Μανδαλίδης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook