Με μια ανεξήγητη δήλωση της Επιτρόπου Μ. Δαμανάκη για πιθανή έξοδο της χώρας από το ευρώ σημαδεύεται το πολιτικό σκηνικό το οποίο δοκιμάζει τις αντοχές του από τις ειρηνικές κινητοποιήσεις των πολιτών, την φημολογία για δημοψήφισμα και την αδιέξοδη συζήτηση για συναίνεση.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η δήλωση της Ελληνίδας επιτρόπου Μαρίας Δαμανάκη, η οποία προειδοποίησε πως «το σενάριο αποµάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι, καθώς και η µεθόδευσή του» και έθεσε το δίλημμα: «ή θυσίες, ή επιστροφή στη δραχμή». Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποστηρίζουν πως δεν προϋπήρξε συνεννόηση με την κ. Δαμανάκη, ενώ στελέχη τόσο της κυβέρνησης, όσο και της αντιπολίτευσης άνοιξαν πυρ εναντίον της.

Ενδεικτικά, μιλώντας στην ΝΕΤ το πρωί της Πέμπτης, η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μιλένα Αποστολάκη δήλωσε: «Δεν βοήθησε η δήλωση Δαμανάκη. Δεν υφίσταται αυτό το θέμα και τέτοιου είδους δηλώσεις δεν βοηθούν».

Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κώστας Τασούλας εξέφρασε την άποψη ότι «η κ. Δαμανάκη βρίσκεται σε απομόνωση και γιαυτό έκανε αυτήν την εκτός πραγματικότητας δήλωση. Θέλει να δραματοποιήσει την κατάσταση σε τέτοιο σημείο, ώστε να πάρει η κυβέρνηση τα μέτρα που δεν μπορεί να πάρει αλλιώς».

Σχολιάζοντας τη συζήτηση περί του ενδεχομένου επιστροφής στη δραχμή, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλος δήλωσε στο Mega: «Είναι γελοίο το σενάριο».

Όπως σημειώνει η εφημερίδα Τα Νέα, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού υπογραμμίζουν πως δεν έχει τεθεί θέµα για έξοδο της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, ούτε σε επίπεδο οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ούτε και η κυβέρνηση αντιµετωπίζει τέτοιο ενδεχόµενο.

«∆ίνουµε τη µάχη µας, και θα την κερδίσουµε, µέσα στο ευρώ, και οι όποιες φωνές ακούγονται δεν µας αφορούν», µετέφεραν στην εφημερίδα ως άποψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου δύο κορυφαία κυβερνητικά στελέχη.

Ο πρωθυπουργός, τον οποίο συνεργάτες του έφεραν (µε όχι και τόσο πειστικό τρόπο, είναι αλήθεια) να µη γνωρίζει την ανακοίνωση της κ. ∆αµανάκη, διατύπωσε δηµόσια έκκληση (µιλώντας στη Συνέλευση του ΟΟΣΑ) στους κοινοτικούς εταίρους, τα διεθνή µέσα ενημέρωσης, καθώς και τις αγορές «να µας αφήσουν ήσυχους να κάνουµε τη δουλειά που πρέπει να κάνουµε», σε µια προφανή προσπάθεια να απαντήσει σε όλους εκείνους που διακινούν τα σχετικά σενάρια.

Πάντα κατά τις ίδιες πηγές, δεν είχε καταφέρει ώς αργά το απόγευµα να επικοινωνήσει µε την κ. ∆αµανάκη και να την ρωτήσει σε ποια ακριβώς βάση στήριξε την απόφαση της να προχωρήσει σε µια τόσο δραµατική ανακοίνωση που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων στην Αθήνα.

Ωστόσο, από άλλες πηγές αποκαλύφθηκε ότι ανάλογη αναφορά µε εκείνη της κ. ∆αµανάκη είχε κάνει ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συµβούλιο της ∆ευτέρας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν φωνές στην Ευρώπη που θέτουν θέµα αποποµπής µας από την ευρωζώνη. Αυτές τις φωνές πρέπει να τις διαψεύσουµε, και έχουµε ιστορική ευθύνη να πετύχει η προσπάθεια που κάνουµε».

Ο δε, υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου δήλωσε στα Νέα: «Εµείς ουδέποτε αντιµετωπίσαµε τέτοιο ενδεχόµενο, αλλά ούτε και έχει υπάρξει συζήτηση σε κάποιο όργανο της Ευρώπης µε αυτό το αντικείµενο. Η Μαρία (∆αµανάκη) έδωσε µια δραµατική διάσταση σε ένα σενάριο το οποίο κάποιοι διακινούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ή σε κάποια µέσα ενηµέρωσης».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος δήλωσε ότι δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν ο πρωθυπουργός ήταν σε γνώση της κίνησης της κ. ∆αµανάκη, περιορίστηκε να αναφέρει ότι εκείνον πάντως δεν τον ενηµέρωσε η ελληνίδα επίτροπος ότι θα προβεί σε µια τέτοια ανακοίνωση. Υποστήριξε ωστόσο ότι «στην πραγµατικότητα είναι µια παραλλαγή (τα όσα είπε η κ. ∆αµανάκη) µε τα όσα και εγώ έχω δηλώσει για την κατάσταση της χώρας (σ.σ. ότι τα αποθεµατικά της φτάνουν ώς τις 15 Ιουλίου)».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ακόµη ότι προφανώς δεν προτίθεται ηκυβέρνηση να αποδοκιµάσει την κ. ∆αµανάκη και πως «είναι ακριβές ότι η χώρα βρίσκεται σε κρίσιµη καµπή, αυτό το έχει πει και ο Πρωθυπουργός, το έχω πει κι εγώ, και άλλοι συνάδελφοι, και κανείς δεν µπορεί να το αµφισβητήσει». Πάντως ο υπουργός Οικονοµικών µε δυσκολία έκρυψε την ανησυχία του για το τι επιπτώσεις µπορεί να έχει η ανακοίνωση της κ. ∆αµανάκη στην ψυχολογία του κόσµου, και ιδιαίτερα για τον κίνδυνο να προκληθούν αναλήψεις από τις τράπεζες.

Οι πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα φέρουν και τον ίδιο τον πρωθυπουργό να εξοµολογείται ανάλογες ανησυχίες σε συνοµιλητή του το βράδυ της Τετάρτης στο Παρίσι, αν και η κυβέρνηση γενικά, µε διαρροές από το Μέγαρο Μαξίµου, φέρεται µάλλον «ανακουφισµένη» επειδή «για πρώτη φορά τέθηκε µε τόσο ξεκάθαρο τρόπο το διακύβευµα της εποχής, διότι σκόπιµα η αντιπολίτευση, αλλά και άλλοι παράγοντες το παραγνωρίζουν».

Οι αναφορές αυτές δηµιουργούν την αίσθηση ότι στην πραγµατικότητα η δήλωση της κ. ∆αµανάκη στρώνει το χάλι για το βασικό ερώτηµα που µπορεί να αποτελέσει το αντικείµενο ενός µελλοντικού δηµοψηφίσµατος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook