Για μία εβδομάδα, από 21 έως 28 Ιουλίου, η "καρδιά" του Παγκόσμιου Σκακιού θα χτυπάει στην Παλαιόχωρα Χανίων, αφού είναι προγραμματισμένο για 7η συνεχόμενη χρονιά το Διεθνές Σκακιστικό τουρνουά.

Η ενημέρωση των διοργανωτών:

Η καρδιά του Παγκόσμιου Σκακιού χτυπάει 21-28 Iουλίου στην Παλαιόχωρα Χανίων!
Μεγάλα ονόματα, Παγκόσμιοι πρωταθλητές και πλήθος φίλων του σκακιού ετοιμάζονται να κατακλείσουν για 7η συνεχόμενη  χρονιά,την μαγευτική και  φιλόξενη Παλαιόχωρα για το Διεθνές τουρνουά που έχει καθιερωθεί  πλέον σε Παγκόσμιο επίπεδο , σαν ένα από τα ισχυρότερα που διεξάγονται  την καλοκαιρινή περίοδο, με άριστες συνθήκες φιλοξενίας και γι’ αυτό βλέπουμε κάθε χρόνο όλο και μεγαλύτερα ονόματα να κοσμούν τη λίστα συμμετοχών. 
Υψηλού επιπέδου σκακιστές από όλες σχεδόν  τις χώρες της Ε.Ε έχουν δηλώσει μέχρι στιγμής συμμετοχή , την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αίγυπτο, την Ινδία, την Ρωσία αλλά και για πρώτη φορά αποστολή από την  Κίνα φτάνοντας στους  43  το σύνολο των παγκοσμίου  κλάσης τιτλούχων σκακιστών από  21 διαφορετικές χώρες, από τους οποίους μάλιστα  οι 18 φέρουν τον υψηλότερο τίτλο του Γκράντ Μέτρ .
Το τουρνουά θα διεξαχθεί με το Ελβετικό σύστημα 9 γύρων, στην  Αίθουσα Πολιτιστικών εκδηλώσεων Παλαιόχωρας από 21 έως τις 28 Ιουλίου, με διοργανωτές το Δήμο Καντάνου-Σελίνου και την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων, και συνδιοργανωτές την Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Ε.Β.Χανίων,  την Γ.Γ Αθλητισμού αλλά  και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία.
Φέτος για πρώτη φορά , εκτός από την προβολή αναλυτικών αποτελεσμάτων και επιλεγμένων παρτίδων στο διαδίκτυο, προβλέπεται  και η ζωντανή  αναμετάδοση των σημαντικότερων αγώνων  μέσω Live Streaming, ενώ  τα όσα διαδραματίζονται στις σκακιέρες, μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο  θα μπορούν να τα παρακολουθούν ζωντανά πολλές χιλιάδες φίλοι του αθλήματος σε όλη την Ελλάδα και  παράλληλα σε όλο τον  κόσμο μέσω προηγμένης τεχνολογίας .

Σε επίπεδο διοργάνωσης εκτός από το βασικό αγωνιστικό πρόγραμμα, το τουρνουά θα πλαισιωθεί και με πολλές παράλληλες εκδηλώσεις, ομαδικούς αγώνες γρήγορου σκακιού στον κεντρικό δρόμο της Παλαιόχωρας, αλλά και εκδρομές, ενώ θα δοθεί η  ευκαιρία στους σκακιστές και συνοδούς  να επισκεφτούν όμορφες παραλίες και να δουν τις φυσικές ομορφιές της Κρήτης.

Η διοργάνωση ξεκινάει την Δευτέρα 21 Ιουλίου και οι άνθρωποι της Σκακιστικής Ακαδημίας Χανίων  και του Δήμου Καντάνου Σελίνου κινούνται σε γοργούς ρυθμούς για να είναι όλα έτοιμα στην εκκίνηση, παρέχοντας στους σκακιστές  υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες για μια ακόμα χρονιά.

Στο τουρνουά αυτό αναδεικνύεται και μία άλλη πτυχή του αθλητισμού. Σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης οι συνδιοργανωτές έχουν καταφέρει να συγκεντρώσουν υψηλού επιπέδου διεθνείς σκακιστές  καθώς επίσης και ένα μεγάλο αριθμό συμμετοχών και συνοδών προσφέροντας μία σημαντική τονωτική ένεση στην οικονομία του τόπου επιβεβαιώνοντας  και ότι μέσα από συντονισμένες προσπάθειες των φορέων του τόπου  το σκάκι και γενικότερα ο αθλητισμός μπορεί να δώσει λύσεις.
Η Περιφέρεια Κρήτης και η Π.Ε Χανίων , στηρίζοντας τον αθλητικό τουρισμό αγκάλιασε για μια ακόμα χρονιά την όλη προσπάθεια αποδεικνύοντας εμπράκτως την στήριξή τους σε ενέργειες που προσφέρουν πολλαπλό όφελος  και έχουν στόχο την προβολή και ανάδειξη του τόπου μας. Επίσης το  Ε.Β.Ε. Χανίων βρίσκεται για μια ακόμα φορά δίπλα στους διοργανωτές  και στην προσπάθεια προβολής της περιοχής μας.

Τέλος ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στους χορηγούς της διοργάνωσης, που σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς δεν δίστασαν να στηρίξουν οικονομικά την Διεθνή αυτή διοργάνωση. 

Μέγας χορηγός του 7ου Διεθνούς Τουρνουά Παλαιόχωρας είναι η Υδροαιολική Κρήτης Α.Ε. ενώ λοιποί χορηγοί είναι :ο   ΟΤΕ , η ΑΝΕΚ LINES, το PILOT BEACH RESORT ,το καφεκοπτείο ΑΡΧΟΝΤΑΚΗΣ, η Θ ΣΧΕΤΑΚΗΣ Α.Ε και το Simple City,  το Κατάστημα Ηλεκτρικών ειδών Σκορδυλάκης ,τα οπτικά κέντρα Optonet Χατζηαθανασίου, η ΒΙΟΜΕΤΑΛ Μουστεράκης-Λεβεντάκης Ο.Ε.και η S&P Ενεργειακή.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή δηλώσεις συμμετοχής  , οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με την Σκακιστική Ακαδημία Χανίων  στο τηλέφωνο 28210-55088(6-9μ.μ) ή με τον Πρόεδρο της ΣΑΧ  κο Παπαδημητράκη Γιάννη στο 6944-698391.