Το Πνευματικό Κέντρο Χανίων σας προσκαλει στη Μουσική και Χορευτική Συνάντηση του «ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΠΟΛΥΤΡΟΠΟΥ», Τμήμα Μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ. και του Πολιτιστικού Συλλόγου Χανίων «ΤΟ ΡΟΔΟ»  με τραγούδια από την Ήπειρο, τη Μακεδονία, τη Θράκη και την Κρήτη, την Τρίτη 22 Ιουλίου & ώρα 8.30 μ.μ., στην αίθουσα «Πολυχρόνης Πολυχρονίδης»  του Πνευματικού Κέντρου Χανίων.

«Το \”Μουσικό Πολύτροπο\” είναι ένα σύνολο φοιτητών του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ., που ενδιαφέρεται να μεταφέρει σε πράξη τις θεωρητικές γνώσεις των μαθημάτων. Επειδή πιστεύουμε ότι μια πλήρης μουσικοπαιδαγωγική αγωγή θα πρέπει να περιλαμβάνει και τους δρόμους της δικής μας παράδοσης, προσπαθούμε να βιώσουμε την ελληνική δημοτική παράδοση και να τη διαδώσουμε.

Στη δική μας παράδοση όμως, υπάρχει μια ενότητα λόγου και κίνησης, και αυτός είναι ο λόγος που δεν αποδίδουμε τα τραγούδια στατικά, αλλά τα παρουσιάζουμε σε μια σκηνική μορφή…
Ιδιαιτερότητα της ομάδας και καρπός της δουλειάς είναι η δημιουργία ενός νέου βιώματος και μιας νέας λειτουργικότητας του δημοτικού τραγουδιού, τα οποία βρίσκουν την έκφρασή τους σε έναν άλλο χώρο απ\’ αυτόν που συνήθως λειτουργεί το δημοτικό τραγούδι, δηλ. στον θεατρικό χώρο. Επιδιώκουμε συνειδητά το ξαναζωντάνεμα παλαιών τρόπων εκφοράς του ποιητικού λόγου του δημοτικού τραγουδιού και επικεντρώνουμε τη μουσικοπαιδαγωγική διαδικασία στη δική μας \”ελληνική μουσική γλώσσα\”.

Τα τραγούδια της ομάδας προέρχονται κυρίως από τον Βορειοελλαδικό χώρο (Μακεδονία, Ήπειρο, Θράκη) και πλαισιώνονται από μουσικά όργανα που ανήκουν στον μουσικό πολιτισμό της λεκάνης της Μεσογείου από την αρχαιότητα μέχρι τις μέρες μας. (Σύριγξ του Πανός, διπλοί αυλοί-arghoul, άσκαυλοι- γκάιντα, φλογέρες, νάι, νταχαρέδες νταούλια, ντέφια κλπ).

Το \”Μουσικό Πολύτροπο\” δημιουργήθηκε το 1994 από τον υπογράφοντα, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών, και εμφανίστηκε σε πολλές πόλεις της Ελλάδας (Θεσ/νίκη, Αθήνα, Κιλκίς, Σέρρες, Αμφίπολη, Σαμοθράκη, Ελευθερούπολη, Γιάννενα, Ξάνθη, Έδεσσα, Λευκάδα, Λαμία, Χανιά, Δράμα, Καρδίτσα κ.α.), αλλά και σε διάφορες χώρες του εξωτερικού όπως το Βέλγιο τη Γερμανία, την Ιταλία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Τουρκία, την Ουγγαρία, Αυστρία, Ρουμανία, και Βουλγαρία.

Το \”Μουσικό Πολύτροπο\” με τη δράση αυτή γίνεται σημαντικός πομπός ελληνικής παράδοσης, ενώ παράλληλα προβάλλει το πολύμορφο έργο του Πανεπιστημίου μας τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook