Αύξηση 7,5% κατέγραψε το ΑΕΠ της Κίνας στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου 2014 ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών. Σημειώνεται πως στο τρίμηνο Ιανουαρίου – Μαρτίου 2014, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, είχε σημειώσει ρυθμό ανάπτυξης 7,4%.

Σύμφωνα με αναλυτές, η ανάκαμψη της κινεζικής οικονομίας δεν τροφοδοτείται από την ιδιωτική κατανάλωση , αλλά από την δημόσια κατανάλωση και σχετίζεται με τα έργα υποδομής του κινεζικού καθεστώτος.

Τον Απρίλιο, η κινεζική κυβέρνηση δρομολόγησε ένα «μίνι πακέτο» κινήτρων που αποσκοπούσαν στην αύξηση των δαπανών για έργα υποδομών, συμπεριλαμβανομένων των σιδηροδρόμων και της κοινωνικής στέγασης. Ως αποτέλεσμα, οι επενδύσεις παγίων στοιχείων αυξήθηκαν κατά 17,3% κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2014 σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, ενώ οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν σε ετήσια βάση κατά 12,4% τον Ιούνιο.

Αναλυτές υπογραμμίζουν πως το χάσμα μεταξύ των επενδύσεων και της κατανάλωσης στην Κίνα εξακολουθεί να είναι πολύ μεγάλο και ότι για να διατηρηθεί η ανάπτυξη θα πρέπει οι λιανικές πωλήσεις να αποκτήσουν αντίστοιχο ρυθμό με τις επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook