Για πρώτη φορά μετά το ξέσπασμα της υπόθεσης με την «παρείσφρηση» των ΗΠΑ στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, Μέρκελ και Ομπάμα είχαν τηλεφωνική συνομιλία -έστω και αν το ζήτημα βρέθηκε σε δεύτερη θέση.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν για το θέμα της Ουκρανίας και των συνομιλιών με το Ιράν, αλλά ο Λευκός Οίκος ανέφερε ότι έγινε και αναφορά στη «συνεργασία των υπηρεσιών πληροφοριών» των δύο χωρών.

H τηλεφωνική επικοινωνία έγινε πριν τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία αναμένεται να συζητήσει την ουκρανική κρίση και το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων. Η Ουάσινγκτον επιδιώκει κοινό πακέτο κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας με την ΕΕ, όπως διαμήνυσε και στο Κίεβο.

Σύμφωνα με τις αναφορές από το Λευκό Οίκο, η συνομιλία με την Μέρκελ αφορούσε την Ουκρανία και την πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Έξι και Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Η συζήτηση όμως περιστράφηκε και γύρω από «τη συνεργασία των αμερικανικών και των γερμανικών υπηρεσιών πληροφοριών», όπως ανέφερε η Ουάσινγκτον. Οι δύο υποθέσεις του «διπλού κατάσκοπου» στις γερμανικές υπηρεσίες και ενός πράκτορα των ΗΠΑ σε άλλη υπηρεσία είχαν φέρει ψυχρό άνεμο στις σχέσεις των δύο χωρών, με το Βερολίνο να απευλάνει τον σταθμάρχη της CIA.

Στην τηλεφωνική συνομιλία, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο, ότι ο Ομπάμα εξέφρασε την επιθυμία του να «βελτιωθεί η συνεργασία των δύο χωρών» στο πεδίο των πληροφοριών.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook