Εξετάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους για την ουκρανική κρίση, οι «28» βάζουν στο τραπέζι και την απειλή παγώματος σχεδίων επενδυτικής συνεργασίας με την Μόσχα, περνώντας στο επόμενο στάδιο κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας εξαιτίας της Ουκρανίας.

Στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινά το απόγευμα της Τετάρτης, οι «28» θα αποφασίσουν πώς θα κινηθούν απέναντι στη Μόσχα με φόντο το συνεχιζόμενο αδιέξοδο στην ανατολική Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ έχουν διαμηνύσει στο Κίεβο πως έχουν ήδη ξεκινήσει διαβουλεύσεις με ευρωπαίους ηγέτες προς αυτήν την κατεύθυνση ενώ την Τετάρτη ανακοίνωση της ουκρανικής προεδρίας καλούσε τους «28» να «πάρουν ισχυρή θέση προς υποστήριξη της Ουκρανίας».

Σε προσχέδιο του κειμένου αποφάσεων της Συνόδου διέρρευσε το μεσημέρι της Τετάρτης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ζητά από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBDR) να αναστείλει τη χρηματοδότηση από την νέων σχεδίων στη Ρωσία, σύμφωνα με το Reuters.

Το προσχέδιο καλεί επίσης σε πάγωμα σχεδίων συενργασίας με τη Ρωσία, πλην όσων αφορούν κοινωνικά ζητήματα.

Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται στην ανάγκη να αποκλειστούν επενδύσεις στην Κριμαία.

Παράλληλα, γίνεται αναφορά σε επέκταση της λίστας των νομικών προσώπων σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις, με στόχο οντότητες που «απειλούν την κυριαρχία της Ουκρανίας».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook