Δέκα άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους στις Φιλιππίνες από το πέρασμα του τυφώνα Ραμασούν, ενώ έχει διακοπεί η παροχή ρεύματος στη Μανίλα και χιλιάδες κάτοικοι έχουν εκκενώσει τα σπίτια τους.

Ο τυφώνας Ραμασούν, ο ισχυρότερος που πλήττει φέτος τη χώρα, πέρασε νότια της Μανίλας, αφού είχε χτυπήσει το νησί Λουζόν ξεριζώνοντας δέντρα, προκαλώντας ηλεκτροπληξίες και εκτεταμένα μπλάκαουτ. Στη Μανίλα ο τυφώνας προκάλεσε μόνο μικρές ζημιές, αλλά ο συνολικός αριθμός των ανθρώπων που αναγκάστηκαν να εκκενώσουν τα σπίτια τους στη χώρα είναι περίπου 370.000, με τους περισσότερους από αυτούς να βρίσκονται στην περιοχή Αλμπάυ του νησιού Λουζόν.«Οι άνεμοι είναι πολύ ισχυροί και πραγματικά έχουμε χτυπηθεί σφόδρα», δήλωσε ο Τζόι Σαλσέντα, κυβερνήτης της επαρχίας Αλμπέι. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το κόστος των ζημιών αναμένεται να είναι υψηλό, ωστόσο εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα υπάρξουν θύματα.

Χιλιάδες κάτοικοι της επαρχίας αυτής αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους καθώς οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης εξέδωσαν σήμα κινδύνου για πιθανές κατολισθήσεις.Τουλάχιστον τέσσερις επαρχίες στο Λουζόν έχουν κηρυχθεί ή θα κηρυχθούν σε κατάσταση ολέθρου, που επιτρέπει την εκταμίευση κονδυλίων εκτάκτου ανάγκης, ενώ πάνω από 200 διεθνείς και εσωτερικές πτήσεις έχουν ακυρωθεί.

 Ο Ράμασουν είναι ο πρώτος τυφώνας που απειλεί τη χώρα μετά το καταστροφικό ξέσπασμα του υπέρ-τυφώνα Χαϊγιάν, κατηγορίας 5, ο οποίος πέρυσι σάρωσε σχεδόν τα πάντα στο πέρασμά του.Περιοχές των Φιλιππίνων προσπαθούν ακόμη να συνέλθουν από τον τρομερό τυφώνα Χαϊγιάν, έναν από τους ισχυρότερους που έχει πλήξει ποτέ χερσαίο έδαφος, ο οποίος χτύπησε τη χώρα τον περασμένο Νοέμβριο και σκότωσε 6.100 ανθρώπους.Ο τυφώνας Ραμασούν, που βρίσκεται στη θέση νούμερο δύο στην κλίμακα τυφώνων από το ένα έως το πέντε, κατευθύνεται τώρα προς τη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπου αναμένεται να αναβαθμιστεί στη θέση τρία. Ο τυφώνας Χαϊγιάν βρισκόταν στη θέση νούμερο πέντε.


protothema.gr